Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

STATISTICĂ. În Satu Mare sunt 5.000 de șomeri, iar firmele nu găsesc angajați

În județul Satu Mare sunt 5.000 de șomeri, anunță Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), iar firmele găsesc greu sau nu găsesc deloc angajați.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, rata șomajului înregistrată în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare a fost de 3,92 %, în creștere față de luna noiembrie a anului 2023. Din totalul șomerilor înregistrați la finele lunii decembrie 2023, respectiv de 5.006 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Satu Mare, 809 au fost șomeri indemnizați și 4.197 neindemnizați.

Pe medii de rezidență, numărul șomerilor la finele lunii decembrie se prezintă astfel : 938 șomeri provin din mediul urban și 4.068 șomeri provin din mediul rural. Cei mai mulți șomeri aveau între 40-49 de ani (1.417), urmați de cei din grupa de vârstă între 30-39 de ani (1063), la polul opus aflându-se persoanele între 25-29 de ani (323).

Referitor la structura șomajului după nivelul de instruire, șomerii fără studii și cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM Satu Mare (54,55%). Șomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 30,52 % din totalul șomerilor înregistrați iar 6,81 % au absolvit învățământul profesional. Șomerii cu nivel de instruire liceal reprezintă 6,35% din total șomeri înregistrați, cei cu studii superioare 1,34 %, iar cei cu învățământ postliceal 0,43 %.

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1.509 persoane foarte greu ocupabile, 2.505 greu ocupabile, 963 mediu ocupabile, iar 29 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

Structura șomajului pe grupe de vârste la finele lunii decembrie 2023 se prezintă sugestiv astfel:

Grupa de vârstă

Stoc la finele lunii

Total

5.006

< 25 ani

661

între 25-29

323

între 30-39

1.063

între 40-49

1.417

între 50-55

823

peste 55 ani

719

8 comentarii

  1. demian ioan Răspunde

    Firmele din industria usoara mai bine angajeaza muncitori din srilanca ,banglades si indonezia carora pe langa salar , mai plateste chiria + toate facturile de intretinere .
    Am ajuns tomberonul europei in toate domeniile .
    RUSINE SA VA FIA LA TOTI ANGAJATORI SI PATRONI CARE PROMOVEAZA MUNCA STRAINILOR !!!!!!

  2. Vasile Răspunde

    Mai baietica daca tu trantor alcolist i-ti place sa stai la pacanele si la crasme ordinare toata ziua pt. Xa statul te plateste desi esti apt de munca pe cine s-a angajeze patronii s-a lucreze? Ar trebui suspendate toate ajutoarele sociale(pt.cei apti de munca) mai putin pt.persoanele cu probkema de handicap.Vedeti ca toate crasmele ordinare si salile de pacanele sant pline zilnic.

    • bantustan Răspunde

      @Vasile. Am mai spus-o și cu alte dăți. Asta cu ajutoarele sociale acordate aiurea nu se va rezolva niciodată. Dacă s-ar vrea ar trebui să ne uităm cum procedează vecinii. Uite îți dau un exemplu! la unguri dacă vrei ajutor social te angajazi la cooperativa sau srl-ul înființat de primărie care se ocupă de la măturat stradal, întreținere spații verzi, au ateliere de producție (paste, conserve, femeile pot croșeta, pe țigani îi pun să facă cărămizi la care se pricep din care se construiesc clădiri pentru comunitate etc.). Toți au carte de muncă și asigurare iar la final au și pensie. Dacă nu vrei angajare acolo ciuciu primești. E așa simplu. Ce zici? De aici toți câștigă. Treaba e că dacă s-ar suspenda săracii care chiar au nevoie de ele exact ei vor suferi. Tot sistemul e prost gândit și transformat pe parcurs în masă de manevră la vot.

  3. Altu Răspunde

    Dar de salariile oferite de domnii patroni nu se zice nimic. Bugetarii plătiți ca în Occident, privații ca în Bangladesh.

    • Mariana Răspunde

      Bine spuneti . La Europrima patronul aduce muncitori din Bangladesh …in schimb pe noi ne tratează ca pe niște oameni de mâna a treia.
      De mai bine de un ani n-a mai ridicat salariul de baza , ( 80-85% ) lucram pentru un salar minim pe economie .
      Tichetele de masa a ramas de 30 lei , pauza de masa nu ne asigura din cele 8 ore de lucru …zilnic lucram 8 ore 30 minute ca sa fie pontat 8 ore .

      • Altu Răspunde

        @Mariana, și apoi îi auzi pe deștepții care comentează ( bugetarii, bineînțeles) că lumea e puturoasa și nu vrea să muncească. Să muncească ei pe minimul pe economie. Sau să ne angajeze pe toți statul, să avem salarii europene. O să rămână în țară bugetarii și țiganii Asiei,care le vor plăti salariile.

  4. H&R Răspunde

    @Vasile
    Vrei sa tai jos ajutorul social? Si cine cu cine mai voteaza apoi? Stii gluma cu Ceausescu si cu paharul de apa cand vorbeste la congres, nu?

  5. Varu Răspunde

    Să știți că treabai groasă fraților!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.