Ultima actualizare: azi, 18:04

Locale

Un nou caz de pestă porcină în județul Satu Mare. Mai multe localități în zona de supraveghere

Joi 04 ianuarie 2024, prefectul judeţului Satu Mare, Radu Roca, a convocat şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, urmare a confirmării unui caz de pestă porcină africană (PPA) la porc domestic pe raza comunei Socond. În cadrul şedinţei a fost aprobat Planul de măsuri pentru focarul de Pestă Porcină Africană în exploatația lui P. A., localitatea Socond.

Pentru focarul din Socond s-a instituit o zonă de protecţie în jurul focarului pe o rază de 3 km, respectiv în localităţile Socond și Hodișa şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, respectiv în localităţile Șandra, Beltiug, Rătești, Ardud (parțial), Gerăușa, Sărătura, Medișa, Ardud Vii, Homorodu de Sus, Solduba, Cuța, Soconzel, Stâna, Bolda.

Restricțiile/măsurile din zona de protecție și supraveghere sunt impuse în conformitate cu REGULAMENTUL DELEGAT 9UE) 2020/687 AL COMISIE din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli. Sunt interzise activitățile, inclusive circulația în ceea ce privește porcinele și produsele obținute de la acestea în interiorul, dinspre și spre zona de protecție și supraveghere.

La solicitarea primarului din Socond, Nicolae Cornea-Mare , prefectul Radu Roca a convocat o întâlnire la sediul primăriei Socond , cu toți factorii implicați și a dispus mobilizarea a factorilor responsabili, inclusiv din cadrul Unităţilor Locale de Sprijin, pentru o gestionare corectă focarului de pestă porcină apărut în zonă.

5 comentarii

  1. 🤒🤒🤒 Răspunde

    IARĂ INVENTATI DOBITOCILOR!???

  2. Doc Holiday Răspunde

    tu inventezi ,din cauza idiotilor ca tine ,lumea nu are grija si epidemia scapă de sub control,asa ca in curand o sa ramanem fara porci si vom lua de la strainezi…

  3. 🤔🤔🤔 Răspunde

    Ar fi culmea când avem prefect de meserie veterinar și la noi să nu fie cea mai cea pandemie veterinară pentru orice!😵😵😵 Diferența dintre noi și cei din vest este că noi sărim cu capul înainte la orice. Credeți că la ei nu este? Numai uitați-vă că de fiecare dată când se dă alertă pentru orice produs de origine animală indiferent care tot timpul este ceva de import și niciodată nu e de la noi! Cam atât.

    • @ 🤔🤔 Răspunde

      La ei nu este…. :
      Porcii sunt numai in ferme ,curate ,igienizate ,cu oameni care stiu si respecta ce trebuie facut .
      La noi sunt porci peste tot ,sunt vanduti ,taiati ilegal ,hraniti cu laturi de la restaurant etc….

      • 🤔🤔🤔 Răspunde

        Nimic mai neadevărat. Este bugăt și la ei. Doar dacă este ceva atunci nu fac atâta scandal și rezolvă în liniște. Noi facem scanda ldin orice, breking news. La ei sunt exclusiv ferme mari și nu exploatații de astea cu 3-10 orătănii. Apoi dacă acolo dă boala e jale tată. Adică ferme de porci deținute doar de o familie ca și afacere de familie cu 2000-5000 de porci. Așa este la ei. Dar dacă totuși se ivește și la ei nu fac atâta tărăboi ca și noi de frică să nu-și piardă credibilitatea și clienții. Noi așa am făcut și cu gripa aviară acum aproape 20 de ani. Apoi a venit UE și în prag de aderare a zis că dacă nu stopăm nu intrăm. Știu ce spun. Dacă verifici vei constata cu stupoare că după această intervenție numărul cazurilor a scăzut vertiginos. Înainte orice găină moartă zbang mergea la statistică la gripă aviară. Dacă ai fi curios ai putea cere să vezi câte analize de confirmare s-au făcut atunci. Nu multe, îți zic eu. Acum asta este tema de casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.