Ultima actualizare: ieri, 21:31
Locale

FOTO. Lecție de istorie. Filmul documentar ,,Coroana României”, prezentat la Prefectura Satu Mare

Filmul documentar ,,Coroana României”, regizat de jurnalistul George Grigoriu, a fost prezentat, miercuri seara, 28 februarie, la Prefectura Satu Mare, în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”.

La evenimentul ce a avut loc în sala mare de ședințe a Instituției Prefectului Satu Mare au participat, printre alții, profesori de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, un reprezentant al Prefecturii Satu Mare, elevi, dar și regizorul documentarului, George Grigoriu. Audiența a avut prilejul de a face o incursiune în timp, „gustând” din trecutul captivant al României care aduce în prim-plan recunoașterea și legitimitatea instituției domniei de-a lungul secolelor XIV – XX.

Laitmotivul documentarului constă în coroana Regelui Carol I, realizată după proiectul lui Teodor Aman, din oțelul unui tun capturat la Plevna cea care simboliza obținerea independenței și suveranitatea statului român, respectiv coroana Reginei Maria, coroană de aur realizată în 1921 – 1922, după proiectul pictorului Costin Petrescu. Cele două părți ale filmului reflectă în imagini tradiția voievodală și monarhică, marcând câteva dintre etapele istorice care au culminat cu unirea tuturor provinciilor românești în 1918 și, de asemenea, detaliile semnificative ale actului Încoronării din 1922 de la Alba Iulia.

„Este o poveste despre de unde venim și încotro mergem. Este o lecție de istorie care nu se mai face în școli. Este o poveste despre noi in ziua de astăzi. Deși suntem mulți, suntem singuri. Asta pentru că în această lume mare, globalizată, singurul aliat real pe care îl ai, ești tu însuți și cel de lângă tine. Dar mai e un aliat pe care nu e bine să îl uităm: istoria din care ne naștem și din care venim. Ca această istorie să rămână vie, despre ea, cineva trebuie să vorbească…

E timpul să înțelegem ceea ce suntem și cine suntem. Nu suntem un accident al istoriei. Și dacă am avut o regină precum Regina Maria și un rege precum Ferdinand, acest lucru ar trebui să ne dea de gândit pentru că acești doi oameni când au venit în România, nu au venit într-o țară uriașă, într-o Românie mare, ci această țară a devenit mare. Și dacă acești doi oameni au crezut în acest vis, iar dacă România i-a însoțit mai departe, înseamnă că pe undeva, acest lucru ar trebui să fie continuat”, spune jurnalistul George Grigoriu, cel care a regizat acest documentar.

Documentarul fost lansat la Paris, Londra, Ateneul Român, Palatul Regal, iar în zilele următoare va fi prezentat și publicului din Baia Mare.

4 comentarii

  1. raul popan Răspunde

    Film documentar istoric……..O manevră ieftină, într-o țară unde de 65-70 ani este predat o istorie falsificată manipulată.

    • Cucu Răspunde

      Nu ați văzut filmul, dar îl caracterizați.
      Eisegeză! 🙂

      • @Cucu Răspunde

        Dar cam are dreptate. Se predau dogme. Sincer nu știu pe ce poți face film dacă nu ai ceva palpabil decât ceva supoziții. Asta în majoritatea cazurilor. Totul a început la momentul în care pe vremea lui Ceașcă s-a dat dispoziție că orice mormânt, sarmat, celtic, ostrogot, longobard, avar sau de care și care se va descoperi vrei va fi dac. Asta nu e istorie. Tu nu ai de unde a știi asta că te depășește. Și în ziua de azi se practică înfloriturile la greu apoi la un moment dat te împiedici sau te încurci în propriile minciuni sau jumătăți de adevăruri.

        • Cucu Răspunde

          Nu ai văzut filmul, dar comentezi.
          Nu e vorba de nicio manipulare.
          E vorba de încoronarea de la Alba Iulia (1922) și despre Coroana de oțel a lui Carol I, deci și a României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.