Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Judecători puțini la Satu Mare. Sute de dosare pe cap

Judecători puțin la Satu Mare. Magistrații sunt sufocați de dosare, însă, cu toate acestea, gradul general de eficiență al Tribunalului Satu Mare în anul 2023 a fost unul eficient, potrivit bilanțului prezentat astăzi, miercuri, 28 februarie, de conducerea instanței, în cadrul unei conferințe de presă. 

În anul 2023, Tribunalul Satu Mare s-a confruntat, la fel ca în anul anterior, cu un număr mare de posturi vacante de judecător. Astfel, din 27 de posturi de judecători, au fost ocupate efectiv un număr de 16 posturi. În cursul lunii decembrie s-au pensionat doi judecători de la Tribunalul Satu Mare, astfel că, la finalul anului 2023, au rămas 15 posturi ocupate din cele 27 de posturi de judecători.

Magistrații, sufocați: sute de dosare per judecător

Privitor la încărcătura medie pe judecător având ca element de referință posturile efectiv ocupate, care s-au situat în anul 2023 la cifra de 16,3, Tribunalul Satu Mare a înregistrat o încărcătură medie pe judecător de 421,4 dosare, prin raportare la volumul de activitate efectiv, cu includerea stocului anterior, respectiv o încărcătură de 722,6 de dosare prin raportare la volumul de activitate adiționat.

Secția I – a civilă a avut o încărcătură medie pe judecător de 430,2 dosare (adiționat 693,7 dosare), prin raportare la volumul efectiv de activitate (stoc + dosare nou intrate în 2023), calculată la o prezență de 6,2 judecători.

Secția II – a civilă de contencios administrativ și fiscal – a avut o încărcătură medie pe judecător de 424,5 dosare (adiționat 817,1 dosare) prin raportare la volumul efectiv de activitate (stoc +dosare nou intrate în 2023), calculată la o prezență de 7,3 judecători.

Secția penală a avut o încărcătură medie pe judecător de 256,5 dosare (adiționat 351,6 dosare) prin raportare la volumul efectiv de activitate (stoc +dosare nou intrate în 2023), calculată la o prezență de 4,3 judecători.

Tribunalul Satu Mare – eficient

Plasarea Tribunalului Satu Mare pe grade de eficiență, în perioada 01.01.2023-31.12.2023, este următoarea:

  • Tribunalul Satu Mare este „eficient” la primul indicator – Rata de soluționare a dosarelor, ca urmare a soluționării unui număr mai mare de dosare în perioada de referință decât numărul de dosare înregistrate în această perioadă;
  • Stocul de dosare rămase nesoluționate în la finele anului 2023, respectiv numărul dosarelor mai vechi de 1 an și 6 luni în stoc determină gradul de eficiență „satisfăcător“ la cel de-al doilea indicator;
  • Al treilea indicator de eficiență are gradul „foarte eficient” la nivelul Tribunalului Satu Mare în perioada 01.01.2023 – 31.12.2023;
  • Indicatorul patru de eficiență – durata medie de soluționare este, de asemenea, la gradul „foarte eficient”;
  • Procentul Tribunalului Satu Mare de redactare peste termenul legal a dosarelor finalizate cu document de tip final Hotărâre a determinat în anul 2023 un grad „foarte eficient” la indicatorul de eficiență cinci.

Comparând rezultatele Tribunalului Satu Mare din anul 2023 cu cele din anul 2022 și 2021, pe cei cinci indicatori de eficiență, se constată scăderea gradului de eficiență a activității de la „foarte eficient” la „eficient” față de anul 2022, respectiv menținerea gradului de eficiență față de nivelul anului 2021.

La conferința de presă în care a fost prezentat ,,Raportul de activitate al Tribunalului Satu Mare pe anul 2023” au participat președintele instanței, judecător Cardonel Felix Mureșan, judecător Laura Isabella Micle, vicepreședintele instanței, respectiv judecător Remus Nemeș, conducătorul Biroului de Informare și Relații Publice, purtătorul de cuvânt al instanței.

8 comentarii

  1. Vulpea bi-polars Răspunde

    Poate o lauda de sine si de la judecatoria Carei? Ne spuneti cum stati cu amanarea pronuntarii de cate zece ori, si apoi cu sentinte neredactate de 11 luni? Asta asa, ca tot ati gatat cu greva,

  2. Zorba Răspunde

    Asta este, daca ies la pensie prematur, ca nici nu apuca sa capete experienta numai pensia speciala!

  3. H&R Răspunde

    Oricum banii rezolva tot. Nu prea vad ce mare rost au judecatorii.

  4. Iulia Răspunde

    Problema este ca nu citesc dosarele și condamnările se dau după bunul plac al judecătorilor. Își bat joc de meseria lor.Mergi în instanță sa-ti găsești dreptatea și constați ca nu se face justiție ci injustitie.

  5. DRAGOSTE Răspunde

    LA SALARILE SI PENSILE SPECIALE CARE LE ÎNCASEAZĂ SĂ ISI FACĂ TREABA ȘI SĂ NU SE TOT VĂICĂREASCĂ ,DEOARECE NU AU ASA DE MULT DE LUCRU PRECUM EI SE TOT VATĂ !!!

  6. 😝 Răspunde

    justiția = NAȘPA. Desfintati-o, cu ea sau fără ea tot aia e. Desființarea ei = economie la bugetul statului. Marș mă justiție!

  7. Varu Răspunde

    Corupții politicienilor,vin alegerile au nevoie de ei ca să câștige cine trebuie.

  8. Varu Răspunde

    Au jefuit efectiv bugetul justiției cu acele sentințe ticăloase pe care și le-au dat singuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.