Ultima actualizare: azi, 14:52

Locale

VIDEO. Poveştile refugiatelor din Satu Mare. Femei martore la crimele ruşilor

Astăzi s-au împlinit doi ani de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina. La Satu Mare, zeci de ucraineni refugiați s-au adunat în Piața 25 Octombrie pentru a comemora victimele conflictului și pentru a-și exprima speranța pentru pace. Printre acestea s-au aflat mai multe femeie care au văzut cu ochii lor ororilor războiului.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul voluntarilor de la Crucea Roşie. Participanții au aprins lumânări, au afișat imagini cu blocuri cu clădiri bombardate, au intonat cântece ucrainene și imnul național al Ucrainei.

Mărturii tulburătoare ale unor refugiați

Multe dintre refugiate nu vor să povestească prin ce au trecut. Amintirile sunt dureroase.

O femeie din apropierea graniței cu Rusia a povestit cum fiica sorei sale, soțul acesteia (poliţist) și cei doi copii  ai lor (1 lună şi 6 ani) au fost uciși de bombardamente. “Au venit să ne distrugă”, a spus ea cu lacrimi în ochi.

O altă ucraineancă a relatat cum soldații ruși au intrat în casa sa, au cerut apă și apoi au tras cu armele, omorându-i sora, cumnatul și o mătușă. Femeia crede că soldații nu au mai văzut niciodată o toaletă în casă și au confundat apa din rezervor cu apa potabilă.

Sprijinul românilor

Multe dintre refugiatele ucrainene din Satu Mare au reușit să își găsească de lucru prin intermediul Crucii Roșii, altele supraviețuiesc datorită ajutorului primit de la români. Directorul Crucii Roșii Satu Mare, Rodica Borlan, a declarat că se fac programe pentru a-i sprijini pe refugiați, iar mulți dintre ei au reușit să se descurce singuri prin găsirea unui loc de muncă.

Speranță pentru pace

Preotul militar Cristian Silaghi a vorbit despre speranța sa ca războiul să se încheie curând. “Am văzut cum se găsesc soluții pentru toate problemele”, a spus el. “Îmi doresc ca la următoarea noastră întâlnire, să fie nu peste mult vreme, să ne plecăm genunchii și să mulțumim cerului că războiul s-a încheiat”.

3 comentarii

  1. USR căcat Răspunde

    Dacă ați vrut președinte pop onar acum suferiți din păcate. Nu are Putin atâta vină cat are zele Vog

    • David Răspunde

      Sper că nu ești născut în urma unui viol făcut de ruși în al doilea război mondial ! Nu de alta,da de acolo provin idioții cu care trebuie să convetuim astăzi ! Ce vină avem noi ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.