Ultima actualizare: azi, 20:55

Locale

Grevă la Poșta Română! Angajații au intrat în grevă de avertisment și în județul Satu Mare

Poștașii au intrat în grevă de avertisment, miercuri dimineață, și au întrerupt lucrul de la 8.00 dimineața în aproape toate oficiile poştale din ţară, inclusiv în județul Satu Mare.

Angajații sunt nemulțumiți din mai multe cauze, printre acestea se numără și salariile foarte mici.

„Ofurile sunt: un nou contract colectiv de muncă, majorarea salariilor, sunt persoane care după 30 de ani de lucru au salariul minim pe economie. Oamenii au ieșit în stradă, a fost un protest pașnic. Dacă nu se rezolvă, din data de 29 se intră în grevă generală. Noi cerem drepturile noastre”, a declarat pentru PortalSM Mariana Maticu, lider de sindicat în județul Satu Mare.

Potrivit sindicaliștilor, între orele 8:00 – 10:00, membrii SLPR şi alţi afiliaţi ai Blocului Naţional Sindical (BNS) au pichetat sediul central al Companiei Naţionale “Poşta Română” (CNPR).

De asemenea, în timpul grevei de avertisment, reprezentanţi ai lucrătorilor poştali au fost prezenţi în faţa sediilor centrale ale Poştei Române din aproape toate judeţele ţării, inclusiv în județul Satu Mare.

Vicepreşedintele BNS, Mircea Burlacu, a declarat marți că dacă situaţia negocierilor pe contractul colectiv de muncă nu se va remedia va fi declanşată greva generală.

“La momentul de faţă, peste două treimi din salariaţii Poştei Române sunt la nivelul minim de subzistenţă, aceştia fiind salarizaţi cu salariul minim pe economie. Raportat la această situaţie, revendicările pe care le-am avut în cadrul negocierilor colective, a fost vorba despre o creştere salarială de 400 de lei net şi o creştere a sporului de loialitate cu un procent între 5% şi 10%. Restul a fost să se menţină textul contractului colectiv de muncă în forma în care a fost agreat la negocierea anterioară textul care reglementează în general drepturile şi obligaţiile părţilor prin contractul de muncă. Nu s-a ajuns la niciun consens până la momentul de faţă”, a afirmat marţi liderul sindical.

Potrivit acestuia, în cazul în care lucrurile nu vor fi rezolvate, într-un termen rezonabil între 2 şi 5 zile, va fi declanşată greva propriu-zisă care va presupune oprirea lucrului în compania Poşta Română.

Liderul sindical a subliniat că aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit în cazul unei greve generale ţinând cont de obiectul de activitate al Poştei Române, acela de a distribui pensiile către peste 5 milioane de pensionari, de a distribui toate ajutoarele sociale şi alte beneficii pe care Ministerul Muncii le acordă persoanelor aflate în situaţii de subzistenţă.

“Nu în ultimul rând, ţinând cont că Poşta Română distribuie toate citaţiile şi convocările de ordin procedural ale instanţelor de judecată, problema de disfuncţionalitate în cadrul ţării va fi una majoră”, a mai spus vicepreşedintele BNS, Mircea Burlacu.

 

11 comentarii

  1. comentator Răspunde

    No, adică tot o zi normală de lucru. Că cine are treabă pe la ei la oficiul din centrul nou sau la semioficiul deschis-închis parțial de pe Jiului știe despre ce vorbesc. Restul nu știu dar mă gândesc nu prea sunt diferențe. Că zici că lucrează în scârbă parcă. Și asta când nu protestează.🥴😵 Și apoi se mai miră că oamenii apelează la curieri sau la alte servicii poștale. Ca să nu mai pomenim că într-o vreme aveam cutia poștală inundată cu fițuici politice. Așa că de mine să tot facă grevă. Așa cum m-am descotoriosit de un deceniu de Romtelecom tot așa și pe ei îi ocolesc pe cât posibil. Nu am eu timp de pierdut.

  2. Bartok Răspunde

    Felicitări!

  3. Vasy Răspunde

    Ce tare e asta cu amenintari.
    Daca ar face greva instalatorii? Ar ramne wc-urile infundate, ai de viata mea! Mai bine tac ca numai le dau idei.
    Aici asa functioneaza numai cu sperieturi si amenintari, deci felicitari pentru greva, daca se poate mai bine, de ce nu?

  4. ilie Răspunde

    Ca intotdeauna oalele se sparg in capul amaratilor care n au nici o vina ca posta e nemodernizata de la revolutie…ei vor sa munceasca pe un pic mai mult decat minim pe economie…vi se pare ceva imoral sau exagerat?

    • Unul Răspunde

      Cum scrii nu ,dar hai sa vedem: cand lucreaza ?Ma refer la cei din Oficiu! Cand lucreaza? Propun citirea cu atentia cel scrise de catre Comentator-ul de sus.

    • comentator Răspunde

      Cunosc foarte bine o doamnă la oficiul poștal din centrul nou. Dar ca să vezi când am (drept foarte rar) treabă pe acolo (recomandat poștal sau ceva colet, rar) se comportă de parcă ar fi stăpâna plantației (în paranteză nu e șefa de acolo), umblă cu nasul până-n tavan și nici nu întoarce salutul, de fapt întoarce spatele. Dar să vezi dacă are treabă pe la mine că are nevoie de mine atunci știe să mă caute și să vezi culmea mă și salută! Au capul plin de bășini unele de acolo. Și am pățit să nu primesc mandatul poștal la timp și mi s-a întors scrisoarea recomandată care era foarte importantă pentru mine (mă judec de decenii pentru niște terenuri în alt județ, moștenire de familie și este important să primesc la timp scrisoarea că nu-i așa am termen strict dacă e de făcut recurs, doar câteva zile). Așa că mai ușor cu căutatul scuzelor că au și ei partea lor de vină. Te rog fă un bine și nu-mi răspunde că încep să dau și alte cazuri când am fost servit sub orice critică. Pe Jiului 3 persoane înseamnă 30-40 de minute asta când tot oficiul are program de 4 ore!

      • Sâcă Răspunde

        MASCĂRICI stai linistit n-o să-ți comenteze nimeni , că ești cunoscut ..Iar despre Poșta Română va spun documentat că a fost să este cea mai căpușată , alături de CFR .. Povestea-i lungă , știți și d-voastră ,și se vede in teren cum stau cu personalul de la ghișeu etc…
        Mîscărici.. ar trebui să se informeze ,despre concurențele poștei ,de care este sufocată , și este folosită doar pentru sifonarea de bani…

        • comentator Răspunde

          Asta Măscărici priculici! Comentează despre subiect și lasă persoana mea până mai ai dinți în gură. Poșta este căpușată pentru că asta se vrea. Punct. Degeaba privatizare sau manager adus ca să fie salvată compania dacă se duce totul în cap în jos. Dacă se coboară până acolo să vândă sucuri sau gemuri ori pixuri ca la o prăvălie jegoasă de țară atunci e clar care este imaginea managerială. Zero. Dar și angajații sunt vinovați că nu se rup în muncă, mai deloc. În cazul meu nu am putut înainta actele pentru că nu am primit motivarea de la tribunal la timp! Și asta este clar vina lor. Cred că ești de acord că nu e vina oamenilor că ei nu au personal destul. În paranteză acum un deceniu când încă oamenii își mai trimiteau cărți poștale cu felicitări aia le-a fost problema că au mult de lucru. Deci?

  5. Unul Răspunde

    Cum scrii nu ,dar hai sa vedem: cand lucreaza ?Ma refer la cei din Oficiu! Cand lucreaza? Propun citirea cu atentia cel scrise de catre Comentator-ul de sus.

  6. Un alt cetatean scarbit Răspunde

    Eu am fost servit sub orice critica de fiecare data cand am mers la oficiul postal. Mai ales la Oficiul Postal nr.1. Nu vreau sa dau zeci de exemple despre modul in care am fost tratat atat eu cat si alte persoane care stateau in rand, ca nu are sens. Cine stie, cunoaste! Majoritatea personalului este frustrat si vorbesc cu omul de parca ei ar fi inventat posta. Daca nu ai rabdare sa mai lucrezi cu oamenii, pensioneaza-te, iar daca nu esti inca invarsta si nu stii ce inseamna sa lucrezi cu oamenii, du-te si angajeaza-te la morga sau la cimitir, acolo nu ai relatie directa cu omul viu. Iarasi ceea ce oferi, aia primesti. Respect din partea angajatilor? ZERO! Desigur sunt si exceptii, dar foarte rar! Un “Buna ziua” spus, un “Va rog frumos, daca puteti sa…” sau un “Multumesc” este foarte greu sa-l readresezi clientului. Inainte sa sariti unii si sa incepeti sa aparati angajatii, stati linistit, nu doar la Posta Romana se intampla asemenea situatii sau un asemenea comportament. Ofera servicii de calitate si invata sa te comporti respectuos, atunci poti pretinde salarii mari. Sunt alte institutii sau servicii pentru clienti unde este mai mult ca sigur mult mai multa munca decat la posta si totusi, cine este dedicat, este rasplatit. Trist este faptul ca am ajuns sa ramanem uimiti atunci cand un angajat sau un prestator de servicii este amabil cu tine. Iar acest lucru in ziua de azi este foarte rar. Schimbati angajatii in oameni capabili si competenti sa lucreze cu publicul, in oameni care isi dau interesul fata de munca depusa si oameni care stiu ce inseamna expresia ” Atitudinea si comportamentul meu depinde de modul in care sunt tratata”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.