Ultima actualizare: azi, 08:55
Locale

Ce sunt migrenele și cum le poți trata?

Caracterizate, de regulă, prin dureri de cap severe, de stări de greață, sensibilitate la lumină și sunete, migrenele pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții. Care sunt cauzele și simptomele, dar și despre cele mai eficiente metode de tratament pentru migrene vei descoperi mai multe în acest articol.

Cauze și factori declanșatori ai migrenelor

O migrena poate fi declanșată de o varietate de factori, însă este esențială identificarea acestora în vederea unei gestionări eficiente sau chiar în vederea prevenirii reapariției unor episoade. Cauzele comune ale apariției migrenelor includ modificări ale nivelurilor hormonale în timpul sarcinii sau în timpul ciclului menstrual, stres, lipsă de somn, consumul de anumite alimente și băuturi (ciocolată, cafea, vin roșu), dar și anumite stimulente din mediul înconjurător, cum sunt zgomotele puternice sau luminile de intensitate ridicată.

Există și o predispoziție genetică de a dezvolta migrene, iar acele persoane observă, de obicei, că este o tulburare prezentă în familie.

Care sunt simptomele migrenelor?

Există simptome asociate migrenelor regăsite în mod definitoriu. Printre acestea se numără durerile de cap pulsatorii severe, greață, vărsături, sensibilitate la lumină, la mirosuri sau la sunete, dar și modificări temporare ale vederii.

Din păcate, sunt simptome care pot afecta în mod semnificativ capacitatea de funcționare, respectiv posibilitatea de a face față provocărilor de zi cu zi.

Metode de tratament și gestionarea eficientă a migrenelor

Nu este suficient să constanți că te confrunți cu migrena, ci este necesară identificarea variantelor potrivite pentru tratarea lor. Tratamentul acestora poate fi acut (are în vedere ameliorarea simptomelor în timpul unui atac de migrenă) sau preventiv (are în vedere reducerea frecvenței și gravității episoadelor de migrenă).

Tratamentul acut poate consta în medicamente antiinflamatoare, analgezice, medicamente antiemetice, iar cel preventiv poate implica administrarea de beta-blocante, antidepresive triciclice, dar și modificări ale stilului de viață, cum ar fi gestionarea stresului, menținerea unui program de somn regulat și evitarea acelor factori declanșatori ai migrenelor.

Alternative în tratarea migrenelor

Nu numai tratamentele medicamentoase sunt potrivite pentru a scăpa de migrenă, ci și terapiile complementare sau alternative. Aici, poate fi vorba despre acupunctura, mesaj terapeutic, adoptarea unui stil de viață sănătos, exercițiile de relaxare sau chiar terapia cu biofeedback, respectiv neurofeedback.

Neurofeedback-ul este una dintre terapiile non-invazive care folosesc tehnologia biofeedback-ului pentru a antrena creierul să regleze activitatea cerebrală în mod eficient. În cadrul acesteia, atunci când se urmărește tratarea migrenelor, pacienții sunt conectați la un echipament care monitorizează activitatea cerebrală și oferă feedback în timp real. Repetând procesul, pacientul va învăța să își autoregleze activitatea cerebrală asociată, de regulă, cu migrenele.

Aceste metode pot fi extrem de eficiente în reducerea frecvenței și intensității migrenelor, îmbunătățind calitatea vieții persoanelor afectate.

Un comentariu

  1. io Răspunde

    se pot ameliora cu salarii decente si……..stiti voi …..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.