Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

INVITAȚIE | 105 ani de la intrarea Armatei Române în Satu Mare

Satu Mare va marca, mâine, 19 aprilie, un moment istoric important: 105 ani de la intrarea Armatei Române în municipiu. Fostul șef al Garnizoanei Satu Mare, Gheorghe Balasz, a transmis, prin intermediul PortalSM, o invitație către toți sătmărenii pentru a participa la eveniment.

“Mâine aniversăm un moment istoric de o greutate și o importanță deosebită pentru județul Satu Mare”, a transmis acesta.

Programul prevede un marș cu drapele și călăreți organizat de Asociația Satele Unite ale Sătmarului, urmat de un ceremonial militar la care va participa Preasfințitul Timotei, oficialități județene și un detașament de copii cu drapele naționale.

Gheorghe Balasz a făcut un apel către toți sătmărenii să participe la acest eveniment important pentru a onora memoria celor care au luptat pentru eliberarea orașului. “Drapelul sus!”, a îndemnat el.

„La noi, cu începere de la orele 10.30, Asociația Satele Unite ale Sătmarului va organiza un marș cu drapele și călăreți peste podul Sătmarului, iar la 11.30 se va pleca, in frunte cu Preasfințitul Timotei, împreună cu un detașament de copii cu drapele naționale și cu oficialitățile județene, de la catedrala Adormirea Maicii Domnului, către locul de desfășurare al ceremonialului militar, care va începe la orele 12.00”, transmite Gheorghe Balasz.

 

18 comentarii

  1. Eu Răspunde

    Participa cu siguranta si calaretul fara cap Adisor Cosma?

  2. cetatean Răspunde

    si cine a fost inainte?

  3. Altu Răspunde

    Dacă era sărbătoare cu husari era ceva normal și apreciat. Dacă poartă roșu,galben și albastru deranjează. Câte generații mai trebuie să treacă să accepte și ungurii din zonă că trăiesc în România? Și tot românii sunt șovini.

  4. History Răspunde

    În contradicție cu majoritatea eu am avut ocazia să vorbesc și să notez de la străbunica mea cum s-au petrecut evenimentele de atunci. Că în contradicție cu voi mulții eu mă trag cu toată familia de aici din oraș și nu am hoinărit prin toată țara în urma uneți repartiții prin “ungurime” sau nu am venit cu sârma. Așa că să nu-mi povestească mie cineva cum a fost atunci. Inventați fel de fel de evenimente care au avut și nu au avut loc apoi vă plângeți că oamenii nu vă urmăresc ca turma. E și normal. Ce zici de husari diferența este că ei chiar au fost aici și chiar s-au petrecut evenimente legate de revoluția maghiară din 1848. Așa că în mod interesant nimeni nu trebuie mânat să se prezinte pentru că fiecare știe că trebuie sau nu să fie acolo. S-a făcut și satele unite ale Sătmarului și Maramureșului care s-a împotmolit după un singur an și câte și câte au fost așa. Așa că vă rog frumos.
    Legat de acest eveniment. Armatei române i s-a spus clar să se oprească la un anumit aliniament pe care nu l-au respectat. Nu ungurii au zis asta ci aliații. S-a spus clar că fiecare parte trebuie să se oprească până la încheierea trataivelor de pace. Aici a fost o unitate care s-a “rătăcit” pe aici ca să vadă care-i treaba, un fel de avangardă. Primarul de atunci maghiar fiind (orașul avea 30-50000 de locuitori din care nici 1000 dacă erau români) i-a primit. S-a găsit careva să traducă între ei. Au fost primiți elegant, soldații s-au spălat (era vai de mama lor cum arătau, erau și desculți unii) li s-a dat de mâncare după care s-au întors la unitatea lor. Nu e nici o rușine, doar erau în plin război. Probabil nici de partea cealaltă nu arătau mai bine. Cam asta a fost. Deci asta cu defilarea asta e ….. Și administrația propriu zisă s-a instalat abia în 1920. Până în momentul în care tratați, de fapt manipulați istoria locală nu vă puteți aștepta la ce doriți. Repet, mie mi-a povestit străbunica care a fost de față deci nu povești vânătorești. Apoi dacă careva acum se supără și se inflamează îmi pare rău de el. Așa cum nici eu nu comentez legat de istoriografia lui Ștefan cel Mare sau cum a fost bătălia de la Podul Înalt ori Călugăreni lăsați aceste lucruri pe seama specialiștilor pentru că altfel inflamați inutil oamenii și chiar nu duce nicăieri. Mai ales într-un an cu atâtea alegeri. Sau de fapt asta ar fi scopul?
    PS. Urgent ar trebui să se întrunească o comisie de specialiști bilaterală care să pună în ordine istoria așa cum se predă a bazinului carpatic. Istorie pe fapte și pe confruntarea dovezilor. Cineva a propus asta demult. Ghici cine a refuzat? O seară plăcută.

    • Opincarul Răspunde

      Tot ceea ce zici este o tampenie. Sau te-a mințit bunica. Soldații nu s-au rătăcit. După-amiază a venit și colonelul, care era deja așteptat de militarii mai mici în grad și de oficialitățile oraș lui, în centru vechi. Așa că nu au plecat înapoi, mai citește, sunt documente istorice, chestiile au apărut si in presa locală maghiară.

      • History Răspunde

        Se minte la tine acasa. E sport national. Ce nu iti dai seama ca perpetuand acest lucru iti faci o mare defavoare.

    • Vizionaru Răspunde

      Istorie predata la biserica cu lanțuri. Bunica-sa nu mintea era doar tâmpită … si câte generații i-au mai urmat!😀😅

    • 😲 Răspunde

      Spui asta si te bazezi pe aceea asociatie galagioasa care nu are nimic sfant si ataca pe oricine pentru niste arginti. Daca distorsionezi ceva te simti mai bine? Aiai. Sa fii sanatos.

    • History Răspunde

      În data de 5 martie 1919 Consiliul Dirigent a analizat în regim de urgență solicitarea ca Banca Imperială Austro-Ungară să emită coroane românești iar ca apoi din data de 10 iunie 1919 să se dispună ștampilarea bancnotelor aflate în circulație după modelul cehoslovac și iugoslav, acțiune numită și nostrificare. Această acțiune s-a încheiat prin noiembrie 1919. Cam atât despre rupt în fund dar fruntaș la dat cu cărămida în piept. Era să uit de opincă. Vezi că am citat din lucrarea profilor de la facultatea de istorie de la Babeș, români.

  5. Joliku Răspunde

    Specii invazive, au intrat pana unde au putut, au furat, omarat, violat, etc.
    Moții, oșenii, moroșenii, si alții, s-au retras, unde? în Machu Pichu, evident zone înalte, de unde găhuzari nu i-au putut alunga in mia lor de ani, acestia este posibil sa fi venit cu armata română la 1919.

  6. @ Răspunde

    Zici “Specii invazive, au intrat pana unde au putut, au furat, omarat, violat, etc.”. Apoi hai sa vedem cine face de astea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.