Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Primele concluzii. Cum decurge colectare selectivă la noile insule instalate de Florisal

Rezultatul celor două insule de colectare selectivă a deșeurilor, instalate de Florisal, aflate în fază experimentală în municipiul Satu Mare, respectiv cea din Cartierul Micro 14 și cea din Cartierul Solidarității, este următorul:
– Întreaga cantitate de deşeuri, fractie uscata: plastic metal, aferent containerului GALBEN, hartie carton, aferent containerului ALBASTRU si sticla, aferenta containerului VERDE, au trecut pragul de conformitate si sunt acceptate la sortare si reciclare, si deci reprezinta un veritabil succes .
– Din pacate in ceea ce privește depozitarea materialelor biodegradabile, în containerul MARO toata cantitatea depusa este inca sub pragul de acceptabilitate! Este IMPORTANT de precizat că depozitarea corectă a acestor deșeuri înseamnă un cost redus al serviciilor de salubrizare. Motivul: dacă sunt depozitate corespunzător, costurile de preluare a deșeurilor biodegradabile la groapa ecologică de la Doba sunt mult mai mici. Și asta pentru că din aceste deșeuri se face compost. NEDEPOZITAREA CORESPUNZĂTOARE ÎNSEAMNĂ COSTURI LA PRELUARE și pot duce inclusiv la creșterea tarifelor la salubritate.

Reprezentanții firmei Florisal informează sătmărenii asupra faptului că depozitarea deșeurilor în cele două puncte aflate în fază experimentată în Cartierul Micro 14 și Cartierul Solidarității nu se va mai face pe 2 fracții: umed și uscat, cum s-a făcut până acum, ci pe 5 fracții diferite, pentru a facilita procesul de reciclare, după cum urmează: deșeuri menajer/ reziduale, deșeuri biodegradabile, plastic-metal, hârtie-carton și sticlă. Acest lucru este posibil acum în locurile în care au fost amenajate puncte speciale de colectare pilot, respectiv în Cartierul Micro 14 și în Cartierul Solidarității.

În containerul negru se admit la colectare deșeuri menajere reziduale constând din
● resturi de mâncare gătită
● resturi de carne/pește gătite sau proaspete
● resturi de produse lactate
● mucuri de țigări
● scutece/tampoane/hârtie igienică/ servețele folosite
● conținutul sacului de aspirator
● veselă de porțelan/ceramică/ geamuri sparte
● excremente ale animalelor de companie
● păr și blană
În containerul maro se admit la colectare deșeuri biodegradabile constând din
● resturi de fructe și legume
● resturi de pâine și cereale
● zaț de cafea
● resturi de ceai
● coji de ouă, de nucă
● rumeguș, fân, paie
● plante de casă (*fără ghiveci)
Adunate în pungi biodegradabile/pungi de
hârtie
În containerul galben se admit la colectare deșeuri din plastic-metal constând din:
● pet-uri
● folii
● pungi de plastic
● recipiente de la detergenți sau șampon
● doze din aluminiu
● conserve metalice
● cutii de lapte/lactate
În containerul albastru se admit la colectare deșeuri din hârtie-carton constând din:
● ziare
● reviste
● cărți
● cartoane provenite din ambalaje
● carton ondulat
● ambalaje din hârtie
● cutii de pizza
● cartoane de ouă
În containerul verde se admit la colectare deșeuri din sticlă constând din obiecte curate ca :
● recipiente din sticlă, fără dop
● borcane fără capac
Nerespectarea precolectării selective a deșeurilor va avea consecință refuzul deșeurilor reciclabile la operațiunea de sortare/reciclare/valorificare, acestea fiind reclasificate și gestionate ca deșeuri menajere/reziduale, transportate la depozitare (SPASIMD Doba) ceea ce va duce la neîndeplinirea indicatorilor de performanță, respectiv mărirea tarifelor.

Punctele de precolectare selectivă pe 5 fracții vor funcționa cu cartele, pentru fiecare persoană care posedă contract încheiat pentru serviciile de salubrizare. Totodată punctele sunt dotate cu sistem de supraveghere video pentru monitorizarea persoanelor care depun deșeurile în afara spațiilor autorizate sau incorect în modulele de precolectare.

Conform prevederilor HCL 256/2023 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a serviciului public de salubrizare al municipiului Satu Mare, Art. 92, alin (2) , faptele următoare:

Abandonarea, aruncarea, precum şi ascunderea deşeurilor
Eliminarea deșeurilor, în afara spaţiilor autorizate în acest scop (aruncarea deșeurilor lângă
pubele de colectare).
Incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect.
prezintă contravenție și se sancționează cu amendă între 30.000 – 45.000 lei persoane fizice;
iar:
Nedepunerea de către persoanele fizice a deşeurilor provenite din gospodărie, pe tipuri, în
sistemul de colectare separată a deşeurilor municipale, prezintă contravenție și se sancționează cu amendă între 10.000 – 20.000 lei persoane fizice;
Neexistența contractelor de prestări servicii cu operatorul de salubrizare prezintă contravenție și se sancționează cu amendă între 500 -1.000 lei persoane fizice,

NU sunt acceptate la punctele de colectare următoarele tipuri de deșeuri:

Deșeuri din echipamente electrice electronice/baterii
Deșeuri voluminoase și din construcții
Uleiuri uzate
Deșeuri medicale
Anvelope uzate
Resturi vegetale din curte (iarbă, frunze, flori, crengi, nuiele)

2 comentarii

  1. ecologist resemnat Răspunde

    Așa este. Este esențial ca măcar voi să credeți ce declarați mai sus în articol. Voi trece pe la cele două puncte pentru că cele două poze nu sunt recente. Se vede din vegetația inexistentă a copacilor. Apoi fac niște poze și le voi pune aici. Veți putea compara ce “reușită” este colectarea asta.
    Dar spuneți și aia la oameni că pentru fiecare fracție trebuie să trimiteți mașina separată. Adică faceți în loc de 2 drumuri tocmai 5 drumuri. Pe cât pariu că de fapt nu le faceți? Și cum e aia că gunoiul vi se colectează separat apoi voi vă apucați să mai sortați încă odată? Că așa rezultă din text. Voi cunoașteți ce zice legea deșeurilor???? Că din ce se pare nu prea. Adică mai deloc. Și mai spuneți și pe aia că după alegeri deja sunteți pregătiți pentru o nouă scumpire, bine???? Asta ca să știe cetățeanul.

  2. Varu Răspunde

    O prostie,eu de câte ori am fost aceste mizerii n-au funcționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.