Ultima actualizare: azi, 18:14

Locale

VIDEO. Reacția Episcopiei Greco-Catolice în cazul preotului filmat în timp ce umilește un enoriaș

Episcopia greco-catolică de Maramureș a reacționat în cazul preotului din județul vecin care a fost filmat de enoriași în timp ce, cu un ostensor în mână, strigă la un tânăr și îi poruncește acestuia să îngenuncheze în fața lui Isus. 

Redăm integral comunicatul transmis de Episcopia Greco-Catolică de Maramureș:

Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a luat cunoștință despre regretabila întâmplare petrecută în parohia Sarasău cu privire la modul în care au degenerat discuțiile divergente dintre un grup restrâns de credincioși și preotul paroh. Situațiile conflictuale în Biserică, oriunde acestea izbucnesc, sunt mereu potrivnice mesajului evanghelic și fiecare dintre părți are datoria să cultive spiritul iubirii și al înțelegerii fraterne.

Episcopia consideră nepotrivită modalitatea prin care părintele paroh a reacționat la provocările acelui grup de credincioși, deoarece, prin misiunea pe care a primit-o, dânsul este chemat să le gestioneze cu prudență și blândețe. Considerăm, de asemenea, reprobabilă atitudinea unor credincioși care, prin nesupunere față de spiritul Evangheliei și al legislației interne a Bisericii Catolice, agită calmul și pacea de care dorește să se bucure marea majoritate a credincioșilor din Sarasău.

Situația parohiei Sarasău a ajuns într-un punct din care merită să iasă mai înțeleaptă, bine știind că orice atitudine nepotrivită este de evitat. Atitudini, precum cele care au ajuns în spațiul public, pe care Episcopia Greco-Catolică de Maramureș le deplânge și de care se disociază.

Spiritul care animă Biserica îndeamnă creștinul la pace și înțelegere, iar lumina Învierii invită pe fiecare creștin în parte să slujească și să cultive aceste virtuți care zidesc și animă valorile evanghelice.

Citește și:

2 comentarii

  1. comentator Răspunde

    Către Biserica greco-catolică.
    Eu de felul meu sunt romano-catolic, de fapt în familie sunt mai multe religii și nu e nici o problemă cu asta. Sunt pe lângă romano-catolici și greco-catolici, dar și reformați și lutherani sinodo-presbiterieni. Asta ca să vă lămuresc ca să nu ziceți că sunt pocăiți. Că aia sunt evanghelicii de nu știu care că sunt de mai multe feluri. Ba printre prieteni am și baptiști. Dar ce a făcut preotul în cauză nu se cheamă SLUJIRE ci se cheamă DRESARE! Nu știu ce zapiscă i-ați trimis dar spuneți la dânsul că așa nu slujești pe Dumnezeu indiferent de motivele pentru care a făcut ce a făcut. Mai că trecea la exorcizare deja! Așa vă îndepărtați enoriașii de biserică și apoi tot voi veți țipa că vai ce se întâmplă. Fapta preotului indiferent de faptul că a fost provocat ori nu este de neiertat, foarte reprobabilă. E clar că nu stă bine cu nervii și dacă de la atâta s-a aprins fitilul la el ar trebui regândită unde îi este locul. Că acolo nu prea se descurcă, zic eu. Eu nu prea sunt ușă de biserică, recunosc asta dar după Revoluție când m-am dus prima dată să mă împărtășesc preotul meu romano-catolic nu a făcut nici apoplexie și nici atac de cord, nici nu a țipat către mine că de ce nu am fost la biserică vreme de 25 de ani. Că asta-i adevărul și dacă te împărtășești la popă eu zic că trebuie să zici adevărul. Știți cum a fost pe vremea comunismului mai bine ca orice că tocmai religia greco-catolică era cam pusă pe tușă. Preotul meu după asta m-a îmbrățișat, m-a felicitat și a purtat o discuție blândă cu mine. Adevărul este că nu eram singur în situația asta, erau frecvente astfel de cazuri prin 90. No asta înseamnă să ai har și să ai chemare. Băgați asta la calculator. Ce am văzut în materialul filmat m-a dezgustat, indiferent de a cui parte este dreptatea sau dacă a fost provocat. Preotul slujește comunitatea și nu invers.

  2. Maria Răspunde

    Va rog mai multe filmări dragi cetățeni dinn mai multe culte!
    Unii preoți vbesc cu enoriașii ca si cu câinele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.