Ultima actualizare: azi, 18:14

Locale

Consiliul Județean Satu Mare despre sistemul antigrindină în fața furtunii de astăzi

O furtună violentă cu grindină a lovit astăzi județul Satu Mare, provocând pagube culturilor agricole. Agricultorii din mai multe localități se confruntă cu pierderi, după ce grindina a distrus o parte din recolte.

Consiliul Județean Satu Mare a transmis un mesaj prin care precizează că a realizat un sistem antigrindină format din 40 de generatoare terestre, dispuse în 40 de puncte de pe raza județului. Proiectul a fost finalizat la sfârșitul anului trecut și a fost predat spre administrare Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii.

Potrivit Consiliului Județean, această instituție este acum responsabilă cu administrarea întregii rețele de generatoare terestre antigrindină, Consiliul Județean Satu Mare neavând o astfel de competență.

„Consiliul Județean Satu Mare a realizat un sistem antigrindină format din 40 de generatoare terestre, dispuse în 40 de puncte de pe raza județului Satu Mare. După implementarea proiectului, la finele anului trecut, întreaga rețea a fost predată spre administrare Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii. Această instituție este acum responsabilă cu administrarea întregii rețele de generatoare terestre antigrindină, Consiliul Județean Satu Mare neavând o astfel de competență”, este mesajul transmis de Consiliul Județean Satu Mare.

11 comentarii

  1. Lucifer Morningstar Răspunde

    După ce au mai implementat sistemul antigrindină, cu stațiile respective, dacă nu ajută la nimic?
    Păcat, nu e corect.

  2. Ghiuri Răspunde

    Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii beneficiaza de program de sfarsit de saptamana, asa ca grindina sa vina cand au program de lucru

    • Lucifer Morningstar Răspunde

      Corect. Dar ei nu lucrează atunci. Ce să lucreze? Îs la familie, mănâncă, beau și se culcă.

    • ecologist Răspunde

      Eu cred că nici buget alocat și nici personal format, angajat nu au. Deocamdată s-a aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 237/21.03.2024 chletuielile pe toată perioada 2010 !!!!-2024 și care includ: Studii, proiecte tehnice, execuție lucrări, achiziție echipamente și dotări, în condițiile legii, pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină pentru 11 unități, deci suntem departe de a avea toate cele 40 de unități fizic realizate pe țară cu e programul complet !!!! Și în buget nicăieri nu apare rubrica cu cheltuieli de personal. Adică sistemul nu poate funcționa fără personal operant și format. Adică avem sistem antigrindină și nu avem. Din ce am verificat pe net la bugetul pentru punctul Maramureș de care aparținem sume repartizată la personal este un mare 0 și la angajati teoretic figurează un singur om cu studii superioare. Și ăsta probabil teoretic, mai mult de formă. Ca de obicei la capitală le doare undeva de locul unde se agață harta-n cui cu tot cu grindina lor. Asta-i adevărul trist. Așa că @Ghiuri, chiar dacă venea grindina în timpul săptămânii tot aia era că tot nu era ce să pornească.

  3. gogu Răspunde

    Asa a raspuns si cand a fost intrebat despre groapa de gunoi si a ramas pe filmare minciuna.

    • @gogu Răspunde

      Confom legii investitia este predata la Ministerul Agricultrii la sindrofia aia deci nu are ce face. Ca nu e corect si asta-i drept. Bine ca nu e subordonata la fetele de la statia meteo de la aeroport ca le vedeam in stare. Dar deciziile astea sunt luate la nivel de tara si nu la nivel de judet. Iar filmarea aia cu prostii aia veniti din Constanta ca sa faca scandal ieftin aici la Satu Mare eu le recomand sa stea bland. Ca daca stau si ma gandesc este un parc recent reabilitat tot asa pe bani PNRR la ei si unde au defrisat tot gardul viu jur imprejurul parcului si au pus garduri inalte de beton! Asa a fost proiectul sefu! Deci mai langsam ca ei au acolo multe pe dupa ureche si mai urate. Cautati pe net dupa Constanta Parc Tomis 2. Sper ca ai inteles ceva.

  4. Sătmărean Răspunde

    Puneți sistemul antigrindină în funcțiune, de ce nu se fac angajări de personal ? Ce așteptați ???

  5. Vasy Răspunde

    Asta e ceva specific romanesc! Faci sistemul si pe urma vine birocratia cu o caruta de hartii si avize ca nu se poate pune in functiune. Nu-i de mirare!

    • Peda Gogu Repetent Răspunde

      @Vasy. … și aparatul birocratizat de la centru trebuie să își justifice existența. Le doare undeva dacă sistemul funcționează ori ba! Să-ți dau și un exemplu? Uite mai ții minte faza când guvernul a zis la început de pandemie că va achiziționa de urgență 500000 de laptopuri pentru copiii defavorizați? Știi că din asta nu s-a făcut până la urmă nimic???? Ce s-au făcut sunt donații de la particulari sau firme. Apoi venim și ne plângem că la categoriile defavorizate și la țară e mare abandonul școlar??? Cât de nesimțit poți fi tu ca și guvern ca să zici asta când tocmai tu minți oamenii pe față??? În cazul de față guvernul nu alocă bani pentru a plăti oamenii. De fapt pentru sistemul nostru antigrindină nici nu sunt oameni angajați! Care mă gândesc că ar trebui și instruiți. E pură bătaie de joc. Dar astea Cozma le știe prea bine dar profită de grindina căzută în ultimul hal posibil. Nesimțire curată. Asta în loc să pornească demersuri că doar ne este deputat ca guvernul să angajeze oameni. Nu de aia a fost ales???? Se pare că după el NU!!!! Shame on you Cozma.

      • Ghiurii Răspunde

        Inca este deputat si-i derutat. Dar nu mult va mai fi deputat doar derutat la cap

        • Peda Gogu Repetent Răspunde

          Foarte posibil. Mandat consumat degeaba, bani cheltuiți inutil. Asta și cel dat pe senatorul de Oaș, alt politician pierdut în zona crepusculară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.