Ultima actualizare: azi, 07:54

Locale

FOTO. Alertă în Satu Mare. Incendiu uriaș, cu victime multiple, în Parcul Industrial (exercițiu)

Astăzi, 20 iunie 2024, începând cu ora 11.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Someș” al județului Satu Mare a desfășurat un exercițiu combinat de conducere cu forțe și mijloace în teren, pentru gestionarea situațiilor de urgență produse de un incendiu, cu activarea Planului Roșu, în vederea antrenării forțelor și perfecționării modului de intervenție, în municipiul Satu Mare.

Prin scenariul exercițiului s-a stabilit următoarea situație tactică:

În jurul orei 11.00, operatorul din cadrul dispeceratului integrat ISUJ-SAJ Satu Mare este anunțat prin SNUAU 112, de producerea unui incendiu în interiorul halei de debitare a bureților din poliuretan, la un operator economic amplasat în Parcul Industrial Sud, în municipiul Satu Mare, unde în momentul izbucnirii incendiului se aflau 11 angajați.

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns și având în vedere numărul mare de persoane implicate, la nivelul județului Satu Mare va fi declanșat Planul Roșu de intervenție.

Alertate, forțele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare s-au deplasat la locul intervenției cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de lucru la înălțime, două autospeciale de primă intervenție și comandă, un echipaj de prim ajutor SMURD, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă și două ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță Satu Mare.

Datorită riscului mare de propagare, comanda ISU SM ordonă suplimentarea mijloacelor și forțelor de intervenție la locul solicitării din cadrul Detașamentului Carei și se activează grupa operativă.

S-a executat recunoașterea, s-au constituit echipe de căutare-salvare, s-a realizat evacuarea victimelor și s-a asigurat asistența medicală și transportul victimelor la spital.

Exercițiile de acest tip sunt absolut necesare și urmăresc modul de acţiune a structurilor de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unor situaţii de urgenţă, precum şi verificarea viabilităţii planului operativ de intervenţie şi a planurilor de cooperare cu celelalte structuri implicate în managementul şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Toate operațiunile s-au derulat în conformitate cu scenariul exercițiului alături de personal și tehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Someș”, Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare, Serviciului Județean de Ambulanță Satu Mare, Unității Primiri Urgențe Satu Mare.

Exercițiul are ca obiective:

  • perfecționarea deprinderilor privind executarea misiunilor pentru gestionarea situațiilor de urgență determinate de un incendiu cu risc chimic,  cu victime multiple și activarea Planului Roșu de intervenție
  • evaluarea stadiului pregătirii personalului cu funcții de decizie și al resurselor de intervenție stabilite în documentele operative existente;
  • eficientizarea fluxului informațional – decizional;
  • dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forțelor de conducere, coordonare și răspuns;
  • verificarea modului de răspuns al tuturor instituţiilor cu atribuţiuni în managementul şi gestionarea situaţiilor de urgenţă la nivelul judeţului;
  • verificarea capacității operaționale a forțelor participante.


Sursa: ISU Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.