Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

FOTO/VIDEO. Cum arată aeroportul Satu Mare după modernizare. Lucrările, gata în proporție de 95%

Lucrările la Aeroportul Internațional Satu Mare sunt aproape finalizate, iar miercuri, 5 iunie, a avut loc o vizită oficială pe șantier, fiind prezentat stadiul lucrărilor. Conducerea Consiliului Județean Satu Mare, în frunte cu președintele Pataki Csaba, împreună cu directorul aeroportului, Mihai Pătrașcu, au prezentat etapele care au dus la transformarea aeroportului.

Este cel mai ambițios proiect de dezvoltare al Aeroportului Internațional Satu Mare de până acum, care a presupus construirea unui nou terminal nou, extinderea terminalului existent și platforma de îmbarcare, respectiv reabilitarea pistei. Proiectul mai prevede și achiziția de echipamente aeroportuare moderne.

În luarea de cuvânt, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a declarat că lucrările de modernizare a Aeroportului Internațional Satu Mare sunt finalizate în proporție de 95%. În modernizarea aeroportului din Satu Mare au fost investite nu mai puțin de 311.849.839 lei.

Lucrările realizate cuprind următoarele:

  • Construcția de la 0 a unui nou Terminal de Plecări Schengen și non-Schengen;
  • Modernizarea terminalului existent și transformarea acestuia în Terminal de Sosiri Schengen și non-Schengen;
  • Modernizarea sistemului de balizaj luminos al pistei de decolare-aterizare în vederea conformării acesteia la cerințele Regulamentului UE 139/2014;
  • Extinderea platformei de parcare a aeronavelor;
  • Instalarea sistemelor de supraveghere video, analiză video bazată pe inteligență artificială, recunoaștere facială, control al accesului, detecție a incendiilor, adresare publică și alarmare vocală, informare a călătorilor, control al accesului pasagerilor, control automat la trecerea frontierei, precum și a infrastructurii de comunicații voce-date;
  • Instalarea de echipamente de control de securitate;
  • Construcția unui sistem automatizat de benzi pentru bagaje;
  • Instalarea unui sistem de supraveghere video și detecție perimetrală, precum și a unui sistem de supraveghere a zonei interioare a aeroportului și a pistei;
  • Construcția unei remize PSI.

În vederea reducerii consumului energetic și a amprentei de carbon, în Aeroportul Internațional Satu Mare au fost instalate cele mai performante sisteme de pompe de căldură de tip apă/apă cu foraje geotermale, precum și panouri solare pentru prepararea apei calde.

Sisteme de securitate pe 4 niveluri și capacitate de procesare de 400 de bagaje pe oră

Pe Aeroportul din Satu Mare se regăsesc cele mai moderne echipamente de scanare a bagajelor de cală, fiind capabile să detecteze automat explozibili lichizi și solizi. Acestea sunt integrate într-un sistem de benzi bagaje configurat pe 4 niveluri de securitate și care asigură o capacitate de procesare de aproximativ 400 de bagaje pe oră. Automatizarea sistemului HBS a fost dezvoltată de o echipă de specialiști din cadrul UTI CFM.

Noile terminale ale Aeroportului Internațional Satu Mare au fost proiectate să acomodeze aproximativ 750.000 de pasageri pe an. În vederea creșterii capacității și vitezei de procesare a pasagerilor, au fost suplimentate ghișeele de check-in, de la 4, câte erau înainte de debutul proiectului, la 9 în prezent.

Sisteme automate de control la trecerea frontierei

Aeroportul din Satu Mare va avea instalate sisteme ABC (Automated Border Control), ceea ce face ca această aerogară să devină una dintre cele mai moderne din România din acest punct de vedere. Astfel de sisteme se regăsesc în prezent doar pe Aeroporturile Henri Coandă (Otopeni) și Sibiu.

Sistemul ABC asigură controlul automat la trecerea frontierei, fără a fi nevoie de control manual, prin simpla prezentare de către pasager a pașaportului și recunoașterea fizionomiei persoanei. De asemenea, acesta are și rolul de a detecta persoanele aflate pe liste de urmărire ale instituțiilor statului ce au responsabilități pentru aplicarea legii.

De asemenea, pentru creșterea nivelului de protecție și siguranță în incinta aeroportului, UTI CFM a instalat un sistem de securitate perimetrală cu camere video de înaltă rezoluție, integrate cu un sistem performant de detecție a intruziunilor bazat pe fibră optică. În cazul unui incident, camerele de supraveghere video se poziționează automat pe zona intruziunii.

Sistemul cuprinde o cameră video termică ultraperformantă, ce acționează asemenea unui radar, cu o vizibilitate de 360°. Aceasta scanează pista pentru a detecta orice persoană, animal sau vehicul care se află în zonă. Ulterior, ea alarmează personalul aeroportuar, contribuind la siguranța zborurilor.

Zonele din terminale în care nu este permisă intrarea pasagerilor sunt protejate de sisteme moderne de control al accesului, dotate cu echipamente KGuard. Acestea sunt dezvoltate și produse de Softrust Vision Analytics, companie membră a Grupului TIU.

Balizaj cu tehnologie de tip LED pentru siguranță în condiții de vizibilitate redusă

Sistemul de balizaj al Aeroportului Internațional Satu Mare a fost modernizat, fiind instalate lămpi cu tehnologie LED menite să reducă consumul de energie și să permită conformarea la cerințele Regulamentului UE 139/2014. De asemenea, tehnologia de tip LED folosită pentru balizaj permite aterizarea și decolarea aeronavelor în condiții de siguranță sporită, inclusiv în situații de vizibilitate redusă.

În prezent, lucrările la sistemul de balizaj au fost finalizate, sistemul a fost pus în funcțiune și se află în etapa de certificare de către Autoritatea Aeronautică Civilă din România.

Remiza PSI, împreună cu drumul de acces pe pistă, sunt menite să faciliteze intervenția mașinilor și utilajelor de salvare și stingere a incendiilor și să asigure un acces facil spre aeronavele aflate pe pistă.

PortalSM a transmis LIVE prezentarea lucrărilor de la Aeroportul Satu Mare:

10 comentarii

  1. Just_A_Silent_Observer Răspunde

    Foarte frumos. Bravo! Speram sa avem mai multe destinatii! Felicitari!

  2. Adrian Mihaiu Răspunde

    95% gata :))) praf în ochi înainte de alegeri ! Este încă un șantier acolo, dacă era la 70% tot nu va credeam. Da-i încolo de politruci, vechea aerogara este gata în proporție de 5 % :))) ce mai va place sa mințiți oamenii

  3. Mircea Badea Răspunde

    :))) au rămas resturi de la alte proiecte și le-au adus în SathMar

  4. Bicul Spumos Răspunde

    O gluma de gazeta

  5. desmaplan Răspunde

    mai veniti cu date despre cati calatori….folosesc!!!..un studiu de fezabilitate???…sau pasagerii in continuare merga la Ferihegy (Budapesta) Debrecen, Cluj, Oradea…

  6. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    Dacă onor ai noștri ar fi avut minte se făcea un aeroport între Satu Mare și Baia Mare undeva și care deservea ambele localități. Și nu două care se îngroapă reciproc. Undeva în câmp să nu deranjeze locuitorii avioanele care vin și pleacă. Loc era și este și acum bugăt și în zona Livada. Medieș ori Seini. Și atunci nu era durere de cap. Că acum faci transfer la aeroport 9 km sau 20-25 pentru călători totuna este. Dar nu, noi ca proștii facem ca de obieci concurs între Satu Mare și Maramureș care e mai sculă pe basculă și ne omorâm singuri. Și nici șanse să ne redresăm nu există pentru că nu are cum. Colac peste pupăză sunt două aeroporturi mult mai bine poziționate în zonă – Debrecen și Cluj Napoca dar noi tot insistăm și ne îngropăm banii singuri în aeroport. E valabil și pentru noi dar și pentru Baia Mare. În veci nu o să poată funcționa cum trebuie aeroportul nostru pentru că nu are cu cine. De unde atâta trafic de persoane? Eventual de marfă dar aia este altceva. Viziune, ce mai!?!?

  7. Bagator in seama Răspunde

    Da io intreb numa, asa de prost ce is, cand merge cursa de Bucuresti de’i duc pe catei d’ale partidului, nu cumva de fapt toata bataia asta de cap ii facuta de dragu’ politochienilor, sa poata sa stea si ei la VIP nu in aceeasi incapere, neclimatizata de altfel (nu-i prima data cand te trec dusurile asteptand imbarcarea la aeronava).
    Ca deeh ce’s acolo 20-30 milioane de heuro pentru privilegiul de politichian?

    Mnoah hai ca’i scurta ca se scuipa Pesedistii cu Cozmeii pe Amatzului, caterinca ieftina da gratuita.

  8. Ghitza Răspunde

    Progresul se vede! Nu vbitzi aiurea
    50 de ani nu s-a făcut nimic cu această clădire

  9. Vlad Răspunde

    Daca pe 19 Aprilie a fost publicat o stire ca aeroportul e gata in proporție de 80%,
    Pe 5 Iunie a fost gata in proporție de 95%
    Azi pe 5 Septembrie, la 3 luni ar fii trebuit sa fie gata in proporție de 100% si dat in folosință.

    Cand termenul de terminare ar fii trebuit sa fie 31.12.2023

    Asteptam cu sufletul la gura o noua stire despre stadiul lucrărilor.

    Cu mult respect, Vlas

    • saridon Răspunde

      Sunt în grafic și șlusspass! De ce ești cârcotaș? Imediat sar slugile pe tine că nu vezi dezvoltarea. Chiar de ar fi gata nu sunt șanse de curse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.