Ultima actualizare: azi, 22:27

Locale

Naștere la Spitalul Județean Satu Mare: Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări!

Spitalul Judeţean Satu Mare continuă să își îmbunătățească serviciile, scopul principal rămâne acela de a transforma experiența nașterii într-una pozitivă și memorabilă. Echipa SJU Satu Mare este dedicată să ofere asistență și suport neîntrerupt pentru ca fiecare familie să se bucure de un început fericit și sănătos.

Echipa de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare a pregătit un set cuprinzător de întrebări și răspunsuri pentru viitoarele mămici, oferindu-le astfel sprijinul necesar pentru o experiență cât mai plăcută și informată în timpul nașterii, care să lămurească o serie de aspecte ce țin de la bagajul de naștere și până aproape la externare.

În cadrul acestui set informativ, două mesaje cheie sunt evidențiate pentru a oferi liniște și claritate viitoarelor mămici și familiilor acestora: 1. Tăticii pot intra în salonul mamei. Spitalul permite accesul tatălui în salonul mamei, oferind astfel un sprijin emoțional esențial în primele momente de după naștere.

2. Solicitarea anesteziei epidurale: Viitoarele mămici au posibilitatea de a solicita anestezie epidurală pentru a diminua durerea în timpul nașterii, contribuind astfel la o experiență mai confortabilă și mai puțin stresantă.

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări:

 1. Ce trebuie sa contina bagajul de internare:

-Pentru dumneavoastra: cartea de identitate si cardul de sanatate, pijamale, lenjerie, papuci, absorbante, tacamuri, produse de igiena personala, prosop

-Pentru bebelus: scutece, servetele umede, 1 sticluta, prosop, hainute din bumbac: body, salopete.

 1. Am nevoie de pompa de muls?

– Veti gasi la noi pompe electrice de muls pe care le veti putea folosi pe durata spitalizarii daca veti avea nevoie de ele.

 1. Trebuie sa platiti ceva?

-Nu, spitalizarea este gratuita atat pentru dumneavoastra cat si pentru nou-nascut. Daca doriti sa beneficiate de saloane tip VIP, acestea vor fi contra cost.

 1. Ce facilitati imi ofera salonul VIP?

– Salonul VIP va ofera urmatoarele facilitati : 2 paturi in salon, baie proprie, televizor, dulap bagaje, frigider, cuptor cu microunde.

 1. Are voie sotul sa intre in spital?

– Da, programul de vizita este zilnic in intervalul orar 15-16, cand accesul este permis pana la holul de acces in sectia obstetrica.

– In saloanele VIP spatiul si conditiile de cazare permit ca taticii sa intre zilnic la mamici in intervalul orar 16-17.

– In sectia prematuri si terapie intensive neonatala accesul taticului se va face o data pe zi.

 1. Exista un salon de travaliu?

– In timpul travaliului pacientele stau in salonul de pretravaliu prevazut cu 4 paturi. In acest salon se parcurge perioada de travaliu, se recolteaza probe de sange si se efectueaza cardiotocografia ( bataile cordului fetal si prezenta/intensitatea contractiilor uterine). Este situat in blocul de nasteri, foarte aproape de sala de nasteri.

 1. Pot solicita anestezie epidurala?

– Da

 1. In maternitatea Satu Mare putem beneficia de clamparea intarziata a cordonului ombilical?

– Da, toti nou-nascutii sanatosi, nascuti prin nastere naturala pot beneficia de clamparea intarziata a cordonului ombilical si contact piele pe piele cu mama dupa nastere.

 1. Bebelusii se spala dupa nastere?

– Nu se realizeaza decat la nevoie in prima zi, iar ulterior baita zilnica si toaleta partial se vor efectua in saloanele tip rooming-in alaturi de dumneavoastra.

 1. Cand voi primi copilul in salon?

– De indata ce veti ajunge in salonul rooming-in. Bebelusul poate ramane langa dumneavoastra pana la externare.

 1. Dupa nasterea prin sectiune cezariana cand voi putea primi copilul?

– Dupa nasterea prin sectiune cezariana veti fi supravegheata in salon postterapie, unde bebelusul va va fi adus in prima zi seara pentru a-l putea vedea si atasa la san. In ziua a2a, cand veti ajunge in salonul rooming in bebelusul va veni langa dumneavoastra unde bebelusul poate ramane langa dumneavoastra pana la externare.

 1. Voi primi ajutor in alaptare?

– Da, asistentele sectiei neonatologie vor fi cele care va vor ajuta sa atasati nou-nascutul la san, va vor oferi sfaturi si recomandari ori de cate ori va fi necesar. Asistentele sectiei neonatologie a SJUSM au efectuat in ultimii 4 ani cursuri anuale de alaptare si puericultura,cursuri organizate de medici pediatru, neonatolog si medicina de familie acreditati IBCLC.

 1. Pot sa refuz alaptarea?

– Alaptarea este alimentatia recomandata in SJUSM, exista foarte putine motive medicale care sa contraindice alaptarea. Decizia de a alimenta bebelusul cu formula de lapte praf poate fi insa si decizia dumneavoastra, caz in care aceasta va fi respectata si veti primi recomandari legat de alimentatia corecta cu formula de lapte.

 1. Ce se intampla daca bebelusul va plange si nu voi avea “destul lapte”?

– Inca din timpul sarcinii sanii dumneavoastra formeaza colostru, care este alimentul ideal si suficient pentru nou-nascut in primele zile de viata. Dumneavoastra veti putea alege alaptarea exclusiva sau alimentatia la san si completarea cu formula lapte praf, daca veti considera ca aceasta solutie este cea potrivita pentru dumneavoastra si bebelusul dumneavoastra. Pentru a putea face alegerea corecta ascultati sfaturile medicale si informati-va din timpul sarcinii. Solicitati ajutor ori de cate ori considerate ca este necesar.

 1. Pot sa cer ca bebelusul meu sa fie ingrijit in sectia neonatologie pentru ca eu sa ma pot odihni?

– Cheia succesului alaptarii este “cererea si oferta”, limitarea duratei si frecventei meselor va face alaptarea dificila. Sanatatea fizica si emotional a dumneavoastra sunt de asemenea o priorita pentru noi, astfel ori de cate ori considerati ca starea dumneavoastra va impiedica sa ingrijiti copilul trebuie doar sa ne spuneti pentru a va putea ajuta.

 1. Pot solicita ajutor din partea asistentelor sau a medicului?

– Da, medicul obstetrician si cel neonatolog vor face vizita in salonul dumneavoastra in fiecare zi. Asistentele sectiei obstetrica vor intra periodic, cele din sectia neonatologie va vor vizita la un interval de 3 ore sau la solicitarea dumneavoastra in salon. Daca este necesara prezenta unui medic veti putea fi ajutate de medicul obstetrician sau neonatolog de garda.

 1. Cat timp voi ramane internata?

– Daca totul decurge bine, veti putea fi externata la 3 zile dupa nasterea naturala si la 4 zile dupa operatia cezariana.

Pe perioada internarii toate pacientele beneficiaza de consiliere psihologica, asigurata de psihologul sectiei.

Pentru mai multe informatii puteti accesa site-ul spitalului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.