Ultima actualizare: azi, 18:14

Locale

Centrul de colectare care a ars, amendat cu 50.000 lei. Pompierii explică de ce nu s-a putut închide

Centrul de colectare care a ars pe strada Magnoliei din municipiul Satu Mare a fost amendat cu 50.000 lei, iar pompierii explică de ce nu s-a putut închide. 

Societatea comercială își desfășura activitatea în municipiul Satu Mare, pe strada Magnoliei, încă din anul 2020, într-o construcție cu regim de înălțime parter, având destinația de depozitare și sortare materiale reciclabile. Construcția în care se desfășurau activitățile economice a fost edificată în anii 1970, iar aceasta a avut, de-a lungul timpului, mai multe destinații, cea din urmă fiind de depozitare.

În data de 24.06.2022, personalul inspecției de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare a desfășurat un control de prevenire la obiectivul menționat, pe timpul căruia au fost constatate mai multe nereguli, printre care și funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu a construcției. Pentru neregulile constatate au fost aplicate șase sancțiuni contravenționale: o amendă contravențională în cuantum de 2500 lei și cinci avertismente.

În anul 2023, operatorul economic a fost planificat pentru control, acesta neputându-se desfășura din cauza prioritizării acțiunilor de control, la nivel național, către centre sociale, instalații de distribuție GPL la autovehicule și unități turistice, în contextul evenimentelor survenite la centrele sociale de îngrijire, exploziei de la Crevedia, incendiului de la Ferma Dacilor, acesta fiind replanificat în anul 2024.

În urma controlului inopinat desfășurat pe amplasament în data de de 15.07.2024, s-a constatat că operatorul economic nu a inițiat demersuri pentru intrarea în legalitate privind autorizarea construcției din punct de vedere al securității la incendiu, astfel beneficiarul investiției a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 50.000 lei.

,,Pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu, sancțiunea limită prevăzută de lege în competența instituției noastre este amenda care, pentru acest obiectiv, a fost aplicată la nivelul cuantumului maxim pentru respectiva faptă. Referitor la oprirea funcționării ori utilizării construcției acestei societăți comerciale, având în vedere domeniul de activitate, aceasta nu intră sub incidența prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi, sens în care oprirea funcționării ori utilizării construcției nu putea fi dispusă”, transmite Inspectoratul pentru Situații de Urgență Satu Mare.


CITEȘTE ȘI:

4 comentarii

  1. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    Acum înercați să dregeți busuiocul? Adicăă dacă stau și socotesc corect acel așa-zis control inopinat s-a petrecut pe timpul incendiuui???? Adică v-ați trezit că gata acum musai trebuie amendat??? Și dacă se extindea focul și ne trezeam cu un Crevedia 2 mai ales că în vecini este stație de benzină??? Și ați amânat controlul pe anul trecut din cauză la stațiile GPL, de fapt la toate stațiile s-au făcut controale atunci? Adică ați mers la benzinărie dar ați măturat sub preș controlul la depozitul de hârtie? Că nu se poate ca cineva din echipă să nu fi șptiut de problemele de la depozitul de hârtie. Când faci un control nu socotești toate aspectele și nu iei toate lucrurile în ansamblu? Adică pericolul de propagare a unui potențial incendiu???? Se pare nu🤮.

  2. Bucuresrean Răspunde

    Penibil , dacă era o firmă mică era închisă demult
    Așa Mondorek a lui Nagy , care arde deșeuri intenționat , dar a scăpat treaba de sub control o menajam .
    UDMR funcționează

  3. Anca Răspunde

    Adica daca se intampla o tragedie la nivel national s-ar fi verificat..Atunci sa asteptam sa se intample tragedii..la depozitele de lemn, vopsele, brutarii..Politia locala ce verifica? Daca n-au autorizatie sa-i amendeze si sa-i inchida ! Sa-i amendeze zilnic !

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      Tu la faza cu poliția locală ai vrut să glumești, nu? Ăștia știu să umble numai după bba cu pătrunjelul în piață și în rest să-i avertizeze pe cei care-și renovează fațada că să nu uite să plătească chirie. Iar în rest amendă pentru parcări și la începutul anului să meargă toți agenții să plătească la primărie pentru viza anuală. Pe cât pariu că are autorizația vizată???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.