Ultima actualizare: azi, 18:14

Locale

FOTO. Bombă descoperită lângă pasarela pietonală. Au intervenit pirotehniştii

Bombă descoperită lângă pasarela pietonală. În această dimineață, în jurul orei 07.00, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someș” al judeţului Satu Mare a intervenit, în municipiul Satu Mare, în zona podului pietonal, pe malul drept al râului Someș pentru asanarea unei bombe de aruncător, calibru 82 mm, descoperită de către un echipaj de muncitori care execută lucrări în zonă.

Pompierii pirotehnicieni au ridicat elementul de muniţie, l-au transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare.

Atragem atenţia cetăţenilor că, în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.
Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni din cadrul I.S.U., care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune periculoasă.

Specialiştii ISU Satu Mare reamintesc cetăţenilor câteva reguli ce trebuie respectate la găsirea elementelor de muniţie:
• Nu trebuie atinse, lovite sau mişcate;
• Nu trebuie ridicate, transportate şi introduse în diferite încăperi sau locuinţe;
• Nu trebuie comercializate prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
• Nu se introduc în foc;
• Nu se încearcă demontarea focoaselor sau a altor elemente componente.
Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.

20 comentarii

  1. ... Răspunde

    Măcar cei de la Presasm au pus o imagine cu Pasarela!!!

  2. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    E bine că s-a inaugurat cu mare tamtam și la câtă lume s-a dus nimeni nu a pățit nimic. Sunt curios dacă se întâmpla ceva și exploda după marea inaugurare cine asuma răspunderea? Am așa o idee că nimeni. Cum s-a făcut măi copiii studiul terenului dacă după atâta muncit acolo doar acum s-a descoperit asta???? Din birou? Așa-i???? Că vedeți că cineva la final a săemnat de recepție că toate-s bune! Sunteți niște inconștienți! E greu să faceți o plimbare în zonă cu un nenorocit de detector de metale măcar așa înainte???? Eu în locul celor competenți pe speță aș lua la purecat teancul ăla de dosare.

    • Unul Răspunde

      Ai dreptate,din nou! Trebuia sa caute cel putin pe o raza de 20km. in jurul constructiei pasarelei. Ma tot minunez cum de avem atatea “specialisti” si noi trecem nepasatorii pe langa ei!

      • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

        Nu abera cu 20 de kilometri dar de aia avem istorici ca să știe cam pe unde a fost orașul bombardat în WWII. În mod interesant vizavi de policlinica veche unde prietenul-beton a făcut restaurantul și restul s-a făcut acest lucru. De aici toată lumea înțelege ce dorește.
        Dar ca un exercițiu de imagine închipuiește-ți dacă exploda când era puhoiul de oameni, bătrâni și copiii, clase întregi la predare?? Atunci ce se zicea??? Că vai-vai ca la depozitul de hârtie de pe Depozitelor? Că știam noi că e în offsaid dar am fost prea aglomerați cu alte controale ca să facem și pe asta. Minunat, nu? Consider că la faza asta a trecut glonțul razant pe lângă urechea cuiva. Cineva a avut noroc chior. dar e prea cald acum să se lucreze cum trebuie. 😢🤮

        • Unul Răspunde

          Nu eu aberez! Daca din al II R.M. na a explodat ,putine sanse sa explodeze chiar cand sa facut receptia podului. Nu stiu daca chiar sa cautat bombe la constructia amintita,eu unul m-as mira sa fi fost pirotehnisti acolo! Nu sunt nici rau intentionat dar nici sa cauti tu bombe neexplodate fiindca vrei sa construiest un pod! Nu cred ca sa cautat nici la podul de la strand. Dar na ,asta este.Bine ca au gasit-o si pirotehnisti au putut sa o ia fara probleme.

          • De aici înțelege fiecare ce vrea

            @Unul, la asemenea probleme nu te poți baza pe noroc. Că acum au avut noroc. Bagă asta la cap. Iar chestia cu emiterea ordinului de lucru și verificarea că totul este în regulă înainte de a se apuca de treabă nu este ceva facultativ ci este obligatoriu! Pe cât pariu că dacă exploda tot tu erai cel care țipa acum că cine este vinovat????

          • Norick

            De aici eu inteleg , ca tie si viata te doare. 😛 Sute de petarde ca si asta mai sunt in Somes , asadar ai grija , la traversare… 😀 🙂
            Peace! 🙂

          • De aici înțelege fiecare ce vrea

            @Norick. Lasă-l. Săracul e așa cum e. Atâta duce capul. Probabil nici aramtă nu a făcut că era inapt medical așa că nu știe ce poate face o amărâtă de grenadă. Darămite o bombă de jumate kil neexplodată și nesigură. Eu i-aș pune în brațe obiectul în cauză să vedem cum va începe imediat să curgă toate apele de pe el. Să vedem dacă și atunci începe filozofia cu șansele de explodare. Ce zici? 🤔😉

          • De aici înțelege fiecare ce vrea

            Erată – armată.

          • Norick

            😛 😀 🙂

  3. Calin Culcean Răspunde

    Propun să trimitem bomba la ucrainieni sa o arunce pe ruși

  4. Anca Răspunde

    Acuma s-a descoperit pt ca se lucreaza la diguri..Acuma la orice lucrare in oras ..hai sa sapam roata pe o raza de un km..da de dam de bombe !Poate si in gradina proprie sunt bombe si n-avem habar..

    • zotmar Răspunde

      Și atunci tu așa pe persoană fizică îți asumi responsabilitatea că totul e în ordine și dai liber la lucru???? Anumite zone au fost bombardate de englezi în ultimul război mondial. Specialiștii lui pește prăjit de aia sunt așa bine plătiți și ținuți la climă ca să gândească pentru noi și în interesul comunității. Cel puțin teoretic. Tu pune așa întrebarea ce era de sărea în aer zona la marea inaugurare a pasarelei. Județul Satu Mare nu are în dotare ceva detectoare de metale? Mă îndoiesc. E așa de greu să pui muncitorii să se plimbă cu scula de detectat? Că și așa mare paret o lălăiau cât s-a lucrat la pasarelă. Aveau timp bugăt să facă detectare metale chiar pe fiecare milimetru pătrat. Asta dacă se vroia. Dar în țara lui Dorel în care las’ că-i bine și așa nimic nu mă mai miră. Și la final cine e de vină? Cel care atrage atenția că fiți mai atenți măi!

      • Unul Răspunde

        Oare de ce vreti atat de mult sa dramatizati ? Intreb si eu ,va uitati la multe filme SF? Au mai fost gasite bombe din al II razboi ,tot neexplodate si tot fara sa explodeze in timpul sapaturilor! Eu zic sa nu mai invinovatim pe nimeni,cand va fi sa fie sa vor gasi vinovati!

        • zotmar Răspunde

          Cu așa ceva nu te joci.În caz că ai găsi așa ceva tu ce ai face? Te-ai juca fotbal cu ea???

    • sătmărean nedumerit Răspunde

      @Anca, problema se pune așa. Cum a dat liber beneficiarul lucrării la lucrare că doar trebuie eliberată de orice când sarcină când se dă dispoziția de începere a lucrării. Sau înseamnă că acel ordin atâta valorează exact cât o ceapă degerată???? Și dacă exploda chestia aia acum găsită cât se lucra la pasarelă sau la marea inaugurare fastuoasă cu mii de oameni???? No, atunci să vezi tu cum de NU era cineva reales! Câtă inconștiență la scară largă în orașul ăsta! Cu așa ceva nu e de glumit și nici nu e voie să treci peste.

      • Sâcă Răspunde

        ȘI ….Dacă avea baba un coi (scuze) …merge-ți dreaq…zice baba de la trei, citindu-vă ințelepciunile …

      • Sâcă Răspunde

        Sunt un prost așa că nici nu mă băgați în seamă. Și asta de mai sus am scris la dictare.

  5. zotmar Răspunde

    Cei care afirmați mai sus că nu este o treabă chiar așa de gravă îi rog frumos să meargă să vadă ce produce o asemenea jucărie în poligon unde va fi neutralizat de pirotehniști. Apoi mai povestim. Bine? Dar până atunci sunteți rugați să tăceți din clanță. Că dacă chiar s-ar întâmpla ceva nu voi ați răspunde la final. Inclusiv penal. Așa că ciocul mic.

  6. măi Răspunde

    Majoritatea celor care comentați mai sus sunt sigur că nu ați ținut și nu ați tras cu o armă la viața voastră, nu ați manevrat o grenadă funcțională și nu ceva de jucărie (ofenzivă sau defenzivă, indiferent care). Sunteți niște inconștienți dacă credeți că asta este ceva de glumă sau de ignorat. Aveți habar dacă explodează o asemenea treabă până unde ajung schijele din ea???????? Așa-i că nu? Na dar sunteți mari părerologi că răspundere nu aveți. Ia mai mergeți și dezbateți mai bine la o bere ceva despre agricultura sau fotbal și lăsați pe specialiști să-și vadă de treabă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.