Ultima actualizare: azi, 18:14

Locale

FOTO. Cele mai multe mașini furate, descoperite în vama Petea. Cum au încercat ”să se scoată” șoferii

Poliţiştii de frontieră au descoperit, în primele şase luni ale anului, 167 de autovehicule furate, în creştere cu aproximativ 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră, cele mai multe autovehicule au fost descoperite la graniţa cu Ungaria, în PTF Petea, judeţul Satu Mare.

,,În primele şase luni din anul 2024, în urma misiunilor desfăşurate în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră au descoperit 167 autovehicule aflate în atenţia autorităţilor, fiind semnalate ca suspecte a fi furate (131 autoturisme, 11 camioane, 17 microbuze, 5 remorci şi 3 motociclete), în creştere cu aproximativ 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (103 autovehicule)”, informează Poliția de Frontieră.

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Petea (judeţul Satu Mare) şi P.T.F. Borş (judeţul Bihor). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Bulgaria, în P.T.F. Giurgiu şi P.T.F. Calafat, precum şi la graniţa cu R. Moldova, unde P.T.F. Albiţa (judeţul Vaslui) are cele mai multe astfel de cazuri.

Persoanele implicate sunt cetăţeni bulgari, croaţi, greci, moldoveni, sârbi, polonezi, români, turci, unguri şi ucraineni. În urma analizei, s-a constatat că principalele ţări de unde proveneau autovehicule aflate în atenţia autorităţilor, care au fost depistate la frontierele noastre sunt România, Germania, Marea Britanie, Italia, Franţa, Belgia, Elveţia etc., iar cele mai multe maşini depistate sunt din categoria autoturismelor de lux şi din clasa de mijloc.

În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră, până la finalizarea cauzelor.

În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul verificărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Totodată, parte dintre aceștia au motivat că au primit o sumă de bani pentru a transporta maşina în România şi nu cunoşteau că aceasta se află în atenţia autorităţilor.

Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Punctelor şi Centrelor de Contact de la frontieră.

Un comentariu

  1. Magda Răspunde

    Asta functioneza de >10 ani sub ochii autoritatilor! acum v-ati trezit??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.