Ultima actualizare: azi, 21:35

Locale

FOTO. Paradă impresionantă a portului șvăbesc, la Satu Mare! Sute de persoane duc mai departe tradiţia

Sute de persoane au participat în această dimineaţă la o paradă impresionantă a costumelor populare șvăbești, eveniment organizat în cadrul „Sathmarer Trachtenfest”. Peste 100 de perechi, îmbrăcate în porturi tradiționale, au defilat de la Casa Șvabilor de pe strada Vasile Lucaciu nr. 9 până la Casa de Cultură a Sindicatelor, în frunte cu fanfara din Beltiug. Acest spectacol al tradiției a atras numeroși spectatori, impresionând prin diversitatea și autenticitatea costumelor prezentate.

Evenimentul se desfășoară pe parcursul a două zile, reunind formațiuni de dans popular german atât din România, cât și din Ungaria, având ca scop promovarea și păstrarea identității etnice și culturale germane din această zonă.

La Casa de Cultură, formațiunile de dans continuă cu un spectacol cultural, evidențiind talentul și pasiunea pentru dansurile tradiționale germane. Seara, începând cu ora 20:00, participanții vor putea să se bucure de un tradițional Bal Șvăbesc alături de formația Petrifeld Band la Casa Șvabilor.

Duminică, 28 iulie 2024, programul continuă cu o slujbă festivă în limba germană la biserica Calvaria, începând cu ora 10:00. La ora 11:15, o nouă defilare va porni spre Casa Șvabilor, unde, după tradiționala „Cafenea de duminică”, va avea loc un mic spectacol al corurilor germane. În cadrul evenimentului, domnul Karl-Heinz Rindfleisch, conducătorul grupului de dans german „Gute Laune” și al Corului Bărbătesc, va fi decorat pentru meritele sale cu insigna de aur reprezentând stema șvabilor sătmăreni.

 

16 comentarii

  1. Aspi Rina Răspunde

    Doar portul a mai rămas ”șvăbesc” că de vorbit vorbesc ungurește! …

    • comentator Răspunde

      1. La vremea respectivă nimeni nu i-a forțat să facă asta. Pentru ei așa a fost mai comod. Apoi brusc după 90 mulți s-au trezit și țipau în gura mare că ce au mai fost ei asimilați forțat! Că hai că știu și eu destui dintre ăștia.
      2. Tu știi că înainte de 90 cam 20-25% dintre locuri la clasele de limbă maghiară erau ocupate de astfel de suspecți de șvabi? Că hai că și în clasa mea au fost 9 din 36, clasă de mate-fizică! Pfoai ce au mai fost ei oropsiți de soartă!!!!!! Și acum 90% dintre ei sunt stabiliți definitiv în Germania!!!!! Să te văd eu pevecistăpân ce ești tu cum ai reacționa dacă un sfert din clasă ar fi ocupat de astfel de elevi care iau locul alor tăi?????
      3. După logica ta infectă sunt curios cum vorbeau (după tine) ungurește nemții din Neamț!? Că au fost și ei prezenți. Sau șvabii din Timiș care nu au fost sub administrație maghiară?????
      PS. La tine efectele căldurii excesive încă persistă. Vorba cuiva de aici bea un sheps rece și culcă-te.

    • 🤮🤮🤮 Răspunde

      Aspi Rina care nu și-a luat Rudo Tel-ul. 🤮🤮🤮 Mare greșeală ai făcut!

  2. 💩💩💩 Răspunde

    Iredentiștii sugaci și lui viktoraș putinel orban, ce caută acolo?
    De ce permit autoritățile locale defilarea cu drapelul altui stat neprietenos?

  3. #pevecistăpân Răspunde

    Dragi concetățeni de naționalitate maghiară, nu vă jucați cu focul!
    Ardealul este și va fi pământ românesc de acum și până la sfârșitul lumii!
    Veți muri încercând să schimbați acest fapt!

    • 🤔🤔🤔 Răspunde

      Tu nu știu ce ai înțeles din articol. Din ce se pare aproape mai nimc. Vezi că te pune Iohannis pe lista neagră de te mai legi de grupul etnic german! Știi tu, grupul ăla de unde se trag alea multe case. Dar asta sigur nu te deranjează, important e să deturnăm discuția către unguri cu orice ocazie. Atunci așa să fie! Ungurii sunt de vină și pentru că tu ești o putoare și în loc să muncești trăiești din tromboneli ca asta. 🤮
      PS. Vezi că mâine iar se încălzește vremea după prognoză. Fii pregătiti și pregătește din timp textul cu ungurii sunt de vină că e cald. Hai că sunt curios ce vei mai născoci. Ești penibil. Știi cine e de vină???? Tac-tu că nu s-a protejat!!!!

      • Gheorghe Răspunde

        Are omul dreptate!
        Prea umblați în curu gol prin fața poolii sculate! O să v-o luați!

        • 🤔🤔🤔 Răspunde

          @Gheorghe, sincer omule tu ai probleme în a înțelege un text în limba maternă? Vine unul și bagă intenționat texte de astea cu ungurii și voi hopa săriți imediat ca și câinele la osul ros? Unii au o obsesie pe aici și peste tot văd pericolul maghiar. Între timp nu observi că alții au devalizat țara cu concursul politicienilor. Și cu cine s-a făcut asta? Cu astriecii! Dar asta nu deranjează că austriecii nu sunt unguri. Apoi hai să nu mai socotim că austriecii au dispensă ca să facă în continuare afaceri la greu cu rușii pe când Orban dacă stă la masă cu Putin că poate află ce îl doare pe slavonazistul ăla de fapt atunci hopa Orban este antiUE etc. Mă, nu tot românii au votat din greu AUR și Șoșoacă recent? Și ce zic ei??? No ia zi asta! Nu aclași lucru? Nu sesizezi dubla măsură? Nu, robabil e sub demnitatea ta. Apoi hai să nu-ți spun că dacă tu sau altul aveți probleme cu a țară care nu e nici jumate cât noi și fără resurse atunci tu ai ceva probleme la mansardă. Râd și curcile.

    • Wwww Răspunde

      Numai de 200 de ani esti pe acest pamant si deja sa unflat mamaliga in tine.

      • Neam de straita Răspunde

        Deja de-a dreptul fermenteaza. Stiu bulgarii prea bine de ce-i numesc pe romani asa. Ma cum se poate ca toti sunteti karatisti din gura aici la adapost si dati din clanta dar cum de plecati din tara asa frumos lingeti dosul celuilalt de nu se poate????? Neam de straita, cu politicienii in frunte.

    • mamaligaromulan Răspunde

      care romania? din care fuge poporul drag roman?? 6 milioane de romani au emigrat ca ii pute acasa despre ce vorbesti?…spun in pariu 80 % nu vor sa revina acasa nici la batranete…. oricum harta romaniei o sa fie schimbate si nu din cauza Ungariei ,ci asa sa inteles la Malta in 89 intre SUA si Russia… Ardealul merge catre Ungaria iar romania reprimeste Moldova!!dar si la alte tari din Europa o sa fie modificate granitele stai linistit….

  4. Asta ca să fie clar la toți Răspunde

    💩💩💩 sau #pevecistăpân = Aspi Rina

  5. Mare tam tam faceti Răspunde

    Ma pis in farfuria voastra de unguri si svabi si mari încrezuți ca au ajung pana in germania ca ma pis si pe germani oameni cu fixuri si probleme mentale.

  6. Mare tam tam faceti Răspunde

    De fapt am uitat sa zic ca asta cu pishatul e ceva normal la mine. De ce sa folosesc apa daca am si asa ceva? De fapt nici atata minte nu am ca sa-mi dau seama ca cine face de fapt tam tam??? Oare cine???? No oare daca recitesc comentariile o sa-mi dau seama? Sau ziceti ca sunt prea prost??? No bine ziceti atunci!

  7. cetatean Răspunde

    afara cu Romanii din Germania si Anglia, inapoi aici si izolati. Ca is niste animale. Aici deja e ok sa ocupe fostii comunisti case traditionale Svabesti si sa le transforme in case uriase de prost gust locuite de batrani intr-o singura camra ca copii is la prosud prin Italia.

  8. Vasai Răspunde

    Ma bozgorilor vii nu aveti ce lucra va tine viceputinel pe toti numai de troli?Kaku -ma in gura voastra de migratori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.