Ultima actualizare: azi, 14:03
Locale

Ploaie artificială în România pentru combaterea secetei. Teste și în județul Satu Mare

Programul național prin care se urmărește creșterea precipitațiilor din țara noastră prin metode artificiale este în plină desfășurare. Directorul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP), generalul Gheorghe Căunei, a explicat recent că au fost identificate mai multe tehnologii pentru a crește gradul de precipitați atât terestre, cât și prin intermediul aviației, informează Observatorulph.ro. Se vor face teste inclusiv în județul Satu Mare.

„Am depus la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene o cerere de finanțare pentru achiziționarea unui număr de opt aeronave speciale pentru acest tip de operațiuni. Practic, acestea vor lansa rachete similare celor folosite acum pentru a combate grindina, astfel încât să stimuleze căderea de precipitații. Principiul este același. Racheta este un vector purtător de iodură de argint, care odată ajunsă în nori începe să ardă. În urma acestui proces de ardere rezultă un fum, denumit de noi aerosol, care creează centre de condensare și favorizează ploaia. Vorbim mai ales de nori care, în mod normal, nu aduc ploaia”, a declarat generalul Gheorghe Căunei pentru Observatorulph.ro.

Teste pentru producerea de ploaie artificială în județul Satu Mare

Autoritățile au început demersurile pentru implementarea unei tehnologii terestre, care folosește aceeași metodă a iodurii de argint. În acest caz însă, substanța ajunge în nori prin intermediul curenților ascendenți. Potrivit generalului Gheorghe Căunei, primele teste vor începe în toamna acestui an în județele Prahova și Vrancea, urmând apoi și în județul Satu Mare.

„Avem deja 20 de generatoare terestre, care vor fi montate în toamnă în mai multe zone, precum Prahova si Vrancea. De asemenea, Consiliul Județean Satu Mare a achiziționat 40 de astfel de instalații care vor deveni operaționale tot în toamnă. Sperăm să ajungem la un număr de 300 de astfel de generatoare”, a mai spus generalul Căunei.

O altă tehnologie este folosită cu succes în special în Franța, fiind deja introdusă și în România. Această tehnologie se bazează pe baloanele cu heliu care pot „însămânța” norii cu iodură de argint.

„Am cumpărat cinci instalații de acest gen pe care le-am folosit în zona Cotnari. Din testele efectuate până acum rezultă că acestea sunt eficiente, înregistrându-se cantități de apă din precipitații mai mari cu 5 până la 20 de litri pe metru pătrat față de harta Administrației Naționale de Meteorologie în zonele de testare. România trebuie să facă față unor schimbări climatice puternice, iar acoperirea necesarului de apă va fi esențială. Stimularea precipitațiilor trebuie să fie o prioritate”, a concluzionat generalul.

5 comentarii

  1. Alex Răspunde

    Cu cat mai multa ploaie intr-un loc, ca atât mai puțin in alt loc.

    • - Răspunde

      – mai bine ramanem la rugaciuni comune :D, ca doar dumnezeul e prost si nu vede singur situatia, asteapta rugaciunile de la pope si enoriasi. (parca am fi in evul mediu)

      • Papa geo Răspunde

        Mai bine taceai ca mai destept erai. Asa, esti prost si vedem si noi, “pope”.

    • Zi-le d-l Geo Răspunde

      Ma bucur ca si altcineva a inteles asta….

  2. gaozarilor Răspunde

    ma da prosti mai sunteti atat presa cat si municipalitatea, pai romania are inim 2 avioane de adus ploaia de ani de zile, voi inca faceti teste, canicula este de 2 saptamani deja peste noi leprelor care sunteti, inaptiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.