Ultima actualizare: azi, 16:05

Locale

Astăzi se sărbătorește Ziua Limbii Române! Motivul pentru care a fost aleasă ziua de 31 august

Ziua Limbii Române se sărbătorește anual pe data de 31 august, prilej cu ocazia căruia se desfășoară evenimente culturale atât în România, cât și în Republica Moldova.

Ziua Limbii Române este un eveniment care subliniază importanța limbii noastre în afirmarea identității naționale și culturale. A fost instituită oficial în România în 2013, iar în Republica Moldova se sărbătorește încă din 1990.

Ziua Limbii Române este sărbătorită în România începând din 2013, la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013, însă în Republica Moldova se sărbătorește încă din 1990, înainte de independența țării, proclamată la 27 august 1991, potrivit Historia.

La 27 august 1989, a avut loc la Chișinău o Mare Adunare Națională, la care au participat aproximativ 750.000 de oameni (video jos), circa o șesime din populația de atunci a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneștii (RSSM). În cadrul Adunării, s-a cerut declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină.

Sub impulsul Marii Adunări Naționale de la 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSSM a votat, la 31 august 1989, legea prin care limba română a devenit limbă oficială pe teritoriul Republicii, precum și legea care prevedea revenirea la alfabetul latin. Începând din 1990, ziua de 31 august a fost declarată sărbătoare națională în Republica Moldova. Inițial, sărbătoarea s-a numit „Limba noastră cea română”, iar în 1994, denumirea sărbătorii a fost schimbată în „Limba noastră”.

2 comentarii

  1. Vasy Răspunde

    No ma ce fain, dic hei sa-mi trag una!

  2. Kereskenyi Răspunde

    Cum se zice Szoptok sau Nyaltok cu limba pe limba romania? He..he..he

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.