Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Permise false vândute pe internet cu 1.500 de euro. Un individ spune că produce 500 de documente pe an

Permise false vândute pe internet cu 1.500 de euro. Un comerciant susține că produce 400-500 de documente pe an, subliniind că „sunt originale, sunt înregistrate la DRPCIV”.  Jurnaliștii Euronews au făcut un experiment și au încercat să cumpere un astfel de document fals.

Zeci de persoane postează anunțuri de vânzare a actelor contrafăcute, cer între 400 și 1.500 de euro și susțin că sunt mână în mână cu poliția. Reprezentanții Direcției de Permise spun că nu știu să existe angajați care să colaboreze cu astfel de comercianți și atrag atenția că cei prinși cu permisul fals riscă până la trei ani de închisoare. Jurnaliștii Euronews au căutat pe o rețea socială anunțuri, iar astfel, au descoperit că sunt numeroși vânzători care spun că produc permise de conducere românești, originale.

Discuție reporter – vânzător de permise false:

Reporter: „Am vorbit mai devreme despre permis.”

Vânzător de permise false: „Da, sigur!”

Reporter: „Mai ziceți-mi o dată cât costă și în câte zile ar fi trimis.”

Comercianții de permise false susțin că trimit actele prin curierat, iar plata pentru serviciul oferit de ei se face într-un cont bancar: jumătate din sumă este achitată după ce sunt trimise documentele cerute, iar restul când este livrat permisul. Iar pentru cei care își fac griji că vor fi prinși în trafic, de polițiști, cu un permis cumpărat de pe internet, unii vânzători susțin că documentele sunt autentice.

Vânzător de permise false: „Sunt originale, sunt înregistrate la DRPCIV. Avem oameni la DRPCIV. Nu suntem în parteneriat, mâncăm fiecare câte ceva.”

Alții susțin că au parteneriat cu Poliția Română, iar permisul este înregistrat de baza de date și verificat înainte de livrare.

Vânzător de permise false: „Noi facem actele, cererile, le dăm drumul mai departe, când ne ajunge nouă (n.red. permisul de conducere) trimitem noi la persoană (n.red. cumpărător).”

Reporter: „Aveți o fabrică de producție sau cum se procedează?”

Vânzător de permise false: „Nu, nu, nu. Se fabrică direct la DRPCIV, de la persoanele pe care le avem.”

Reprezentanții Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări susțin că nu există date care să le indice faptul că angajați ai instituției ar colabora cu astfel de vânzători. Mai mult, ei spun că aspectele relatate de noi sunt de o gravitate deosebită și că pot avea implicații serioase asupra integrității procesului de obținere a permiselor de conducere. Astfel, ne încurajează să facem o sesizare la poliție.

Discuție reporter – vânzător de permise false:

Reporter: „Ziceți că faceți asta de mult timp și că ați avut mulți clienți.”

Vânzător de permise false: „De 8 ani. Undeva la 500 de oameni, să zic așa.”

Vânzător de permise false: „Pe an.”

Poliția Română nu deține o statistică despre numărul persoanelor descoperite în timp ce conduceau cu permis fals. Cei prinși la volan cu un astfel de document se aleg cu dosar penal pentru conducere fără permis și uz de fals. Mai mult, aceștia riscă închisoare de până la trei ani.


Materialul complet poate fi citit pe euronews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.