Armata Română onorată la Satu Mare – 106 ani de la intrarea trupelor române în municipiu. În această dimineață, la Monumentul Eroului Necunoscut din municipiul Satu Mare, a avut loc un ceremonial militar și religios dedicat aniversării a 106 ani de la intrarea Armatei Române în oraș, la 19 aprilie 1919.
Evenimentul a început la ora 10.00, în prezența autorităților locale, reprezentanților Armatei Române, ai instituțiilor publice și a numeroși sătmăreni. Ceremonia a inclus prezentarea onorului, intonarea Imnului Național al României și oficierea unui serviciu religios în memoria eroilor care au luptat pentru eliberarea teritoriilor românești.
Au fost rostite alocuțiuni care au subliniat importanța momentului istoric și sacrificiul militarilor români. Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori, urmată de defilarea gărzii de onoare, în aplauzele celor prezenți.
Care daci ? Care cuptoare dacice ? În sfârșit adevărul a ieșit la lumină, ei sunt prezenți în Satu Mare de doar 106 ani !!!
Asistam la momentul artistic când se demonstrează ca la unii ganditul este un efort mult prea mare, de-a dreptul epuizant.
După ce te hotărăști dacă ești fetiță sau băiețel, și după ce te stabilizezi și psihic (daca acest lucru mai este posibil), încearcă să-ți găsești ceva de lucru, poate nu vei mai debita doar tâmpenii…
Succesuri!!!
Am remarcat și eu acest aspect. O fi ceva experiment neomarxist si asta, ceva adept de părinte 1 – părinte 2.😱😉
Gelu, Glad și Menumorut nu dau o ceapă degerată pe părerea ta.
Citește Gesta Hungarorum, să vezi cum invadatorii unguri i-au găsit pe români aici.
Asa este cu singura observație ca Glad și Menumorut nu au fost romani. În zona în care domneau era o amestecatura de populație și atunci. Indiferent de asta acum nu mai conteaza.
Populația Transilvaniei era formată din români, dar și slavi. Despre naționalitatea lui Gelu scrie în Gesta Hungarorum că era român. Nu este precizată naționalitatea Glad și Menumorut în Gesta. Deci, puteau fi români sau poate slavi.
Sau nu. Asta cu “poate” nu tine când vorbim de istorie. Cel puțin nu în accepțiunea specialiștilor care se respecta. Nici eu nu zic nu dar nu este deocamdată demonstrat. Dar după cum suna sincer este puțin probabil. Din păcate a trecut prea mult timp și prea puțin s-a consemnat scriptic despre zona în cauza. Și ce s-a consemnat mare parte provine din alte parti, deci poate fi subiectiv. Trebuie sa acceptam și asta. 100% niciodată nu se va ști cum a fost si ce a fost atunci. Poate numai dacă se va inventa călătoria în timp.
🙈😂💩😂💩😂..penalul nu putea lipsi..mare DEPUTAT mare CARACTER 💩💩💩
Mai bine ramaneau acasa.
Intri pe Wikipedia în limba romana si gasesti harta lui Anonymus din Gesta Hungarorum. Acolo scrie negru pe diferite culori cum ca Menumorut era khazar, Gelu bulgar și Glad slav. No comment. Înseamnă că Wikipedia în limba romana s-a vandut ungurilor?
Gesta Hungarorum: “Gelou quidam blachus”/”Gelu, un oarecare v(a)lah”.
Verificați pe Wikipedia ce înseamnă “vlah” sau “valah”.
Macedonenii, aromânii din Balcanii de vest, tzintzarii în special și o parte a populației din Bulgaria de vest se numeau tot vlachi ori blachi în evul mediu. Blach/vlach nu înseamnă implicit roman, deci nu e sinonim cu olah-ul unguresc, expresie răspândită în secolele urmatoare.
Aromânii au sânge latin, de aia se și cheamă aromâni.
Bun. Și restul? În evul mediu în tot Balcanii cam toti ce se ocupau de oierit erau numiți blachi/vlachi. Aici in primul rand ma refer la macedoneni, care numai popor romanizat nu se poate numi. Denumirea nu avea legatura neaparat cu o nație ori popor anume dar nici nu exclude.
Chiar în Gesta Hungarorum apare expresia: „Blachii ac pastores romanorum”.
Ai o harta acolo. Aia spune altceva. Și indiferent de asta la ceilalți doi este cât se poate de clar. Eu doar întreb.
Anonimus a lăsat o cronică, nu o hartă.https://ro.wikipedia.org/wiki/Anonymus
No, ia scrie tu Gesta Hungarorum în loc de Anonymus și vezi ce-ti da internetul. Nu cu mine te certa, eu am pus o intrebare. As vrea un răspuns. Cer prea mult?
Dacă te uiți pe hartă, care e făcută de unguri (cică după Gesra Hungarorum) scrie clar: „VLACH és SZLÁV” cam pe unde e Transilvania.
Acea lucrare s-a scris la 300 de ani după descalecat și se baza pe materiale transmise oral. Adică e ceva de genulvsa ne apucam acum sa scriem o carte după auzite, fara însemnări păstrate în timp despre sa zicem istoria Moldovei din secolul 17. Adică vreau sa spun ca nu este bătut în cuie, nu este o lucrare stiintifica, documentata cum este o luc5ate de acest gen in zilele noastre. Nici nu a fost intenția sa fie asa ceva. Deci trebuie tratat circumspect și datele din cronica verificate și în alte surse din epoca.
După tine, Schliemann nu trebuia să se bazeze pe Iliada, dar uite că a descoperit Troia.
Nu confunda pe Schliemann din Omer cu autorul in cauza. În Grecia antica chiar a-a practicat meseria asta si chiar s-au pus bazele unei discipline. Pe când în Evul mediu asa-zisii cronicari scriau la comanda. Sa nu zici ca nu știai. Cam cum a procedat in antichitate și Iulius Caesar care si-a pus meseriașii sa prezinte pe gallii din Franța actuala ca pe niște barbari pe care el i-a salvat penteu umanitate prin cucerire. Sau cum a prezentat Scipio Africanus cucerirea orașului Carthago.
Ei și tu acum! Când îți convine citezi iar când nu atunci omiți? Cum se cheamă asta la tine, fata palida?