Hristos a Înviat! Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns, în această seară, sâmbătă, 19 aprilie, pe Aeroportul Internațional Satu Mare, unde a fost întâmpinată de preoți și credincioși.
În fiecare an, în ajunul Paștelui, lumina este aprinsă în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim și este adusă în toată lumea prin intermediul avioanelor, trenurilor sau a mașinilor, până ajunge în mâinile credincioșilor.
În această seară, credincioșii din Satu Mare vor primi lumină sfântă la slujba de Înviere. Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă de preoți, iar sătmărenii se vor aduna în biserici pentru a o primi și pentru a o duce acasă.
Nono, da ce zombitor e directoru Dorin, se baga in poza de zici ca-i fata mare, si nu pe el il calca procurorii pt dijmuit banii aeroportului. Plus umbla vorba ca si dosaru cu angajarile facute in ultimii trei ani e pe ultima suta de metri, ca doamna cu golf mmm o cantat pana la urma cum trebuie.
Învie natura farisei ce sunteți. Vai Vouă că închideți împărăția Cerurilor vânzători de iluzii ce sunteți.
Va rog frumos aplecati-va asupra cultului religios al lui Mithra din perioada romana. Noi avem în tara peste 300 de locații în care se practica cultul respectiv inainta de creștinare. Ceea ce inseamna un numar destul de consistent, nu credeti? Aveți printre altele în cult învierea lui Mithra sau cei 12 apostoli(discipoli) ai lui. Și vedeți ca era cu secole înainte de creștinism. Cam atât.
Citeste cum au murit discipolii lui Jesus si pe urma intreaba-te, de ce 11 dintre ei au preferat sa fie ucisi cu pietre, cu sulite, taiat capu, rastignit cu capu in jos etc etc in loc sa zica “nuuu cumetre, nu a inviat nimeni, nu am vazut pe nimeni mort si inviat”. De ce au ales sa moara in loc sa zica treaba aia si sa scape? Hai sa fie drogati, dar ce drog e ala care tine 1-2 ani? Nu cumva au vazut ei ceva? Hai sa fie 1 care-i dililache, dar aici e vorba de 11 care au plecat in lume sa zica ce au vazut!!!! Toti au fost dililache? (unu dintre ei a murit din cauze naturale, pe ala nu-l socotesc). Asta-i ceva interesant de analizat.
@Vasi draga. Ce ar fi dacă măcar odată în viata ta și încerca să gândești? Eu am spus far ca povestea seamănă si cea al lui Mithra are un avans de 300 de ani. Di ca sunt prea multe asemănări ca să pir spune ca este ceva accidental. Am spus eu ca nu e adevărat? Te rog indica-mi unde am afirmat asta. Si eu sunt curios dacă găsești undeva.
Eu inteleg ce zici tu de Mithra, eu sunt unu care crede in Sfanta Bricheta numai ca o singura data am vazut pe un popa sa puna problema cum am zis eu si mi-o ramas intiparita idea, atunci mi-o dat de gandit, ca nu-i vorba de 1 care a existat sau nu, a facut minuni sau nu, ci defapt sunt 11. Apoi o fi sau nu o fi, nu stiu, avelo bahtalo “Hai Sosoaca!”
History,history, nu îți priesc sărbătorile legale,bei și mănânci mult,ca filipinezele care dacă mănâncă fasole spun ca sunt românce. Ai amestecat alcoolul și carnea și acum ne ții lecții de la UPU Baia Mare ( cei de la Satu Mare au crezut că te-ai lovit la cap )
@Aida, Aida, tu ai dezvoltat o obsesie fata de mine. În loc sa te iei de mine ia citește si verifica ce am spus. Vezi ca se verifica la virgula! Vezi ca Mithra se trage tot asa dintr-o virgina. Si s-a nascut pe 25 decembrie. Nu suna a cunoscut? Ia du-te și cauta ceva jendar ca sa te potolească sexual ca erai tare aprinsa recent la vederea unei uniforme! PS. Apoi sa nu crezi ca nu știu ca de fapt ești bărbat.
Sfânta bricheta încă funcționează!
@Vasy, și ce ar fi dacă măcar acum ai asculta si de alții. Asa măcar de curiozitate. Baga la google la cautare cultul lui Mithras si te lamuresti singur. Sau mai pe românește nu te pronunta asupra unui lucru despre care habar nu ai dar respingi ca asa ai fost învățat. Ca dacă bagi capul în nisip ca și struțul problema tot exista.
Cultul lui Mithras, cunoscut și ca Misterele lui Mithras, a fost o religie misterioasă răspândită în Imperiul Roman între secolele I și IV d.Hr., în special în rândul soldaților, negustorilor și funcționarilor. Originea sa este incertă, dar se crede că a fost influențată de mitologia persană, în special de zeul Mitra din zoroastrism, deși versiunea romană diferă semnificativ.
Caracteristici principale:
Zeul Mithras: În mitologia romană, Mithras este un zeu solar, asociat cu lumina, adevărul și victoria. Este adesea reprezentat ucigând un taur (scena tauroctoniei), un act simbolic legat de creație și fertilitate.
Rituri și inițieri: Cultul era organizat în jurul unor ritualuri secrete, accesibile doar inițiaților (exclusiv bărbați). Exista o ierarhie cu șapte grade de inițiere, fiecare asociat cu o planetă (ex. Corvus – Mercur, Soldat – Marte, Pater – Saturn).
Locuri de cult: Ritualurile aveau loc în temple subterane mici, numite mithraea, decorate cu imagini ale tauroctoniei. Aceste spații imitau o peșteră, simbolizând cosmosul.
Simbolism: Cultul punea accent pe dualitatea bine-rău, lumină-întuneric, și pe salvarea spirituală. Tauroctonia era un simbol central, interpretat ca un act de regenerare cosmică.
Răspândire: Cultul era popular în provincii romane precum Britannia, Germania și Dacia, datorită legiunilor romane. Centre importante includ Roma, Ostia și Carnuntum.
Relația cu alte religii:
Creștinismul: Unele similarități (ex. o masă rituală, nașterea lui Mithras pe 25 decembrie) au dus la speculații despre influențe reciproce, dar acestea sunt controversate. Creștinismul a contribuit la declinul cultului în secolul al IV-lea, odată cu edictul lui Constantin.
Zoroastrismul: Deși inspirat de Mitra persan, cultul roman era mai degrabă o creație sincretică, adaptată contextului elenistic și roman.
Declin:
Cultul a dispărut treptat în secolul al IV-lea, odată cu creșterea creștinismului și interzicerea religiilor păgâne. Multe mithraea au fost distruse sau abandonate.
Surse:
Cunoașterea despre cult provine din arheologie (mithraea, reliefuri, inscripții) și din texte antice, dar lipsesc surse literare detaliate, deoarece era un cult secret. Cercetători precum Franz Cumont și David Ulansey au contribuit la interpretarea simbolismului său.
Și încă atat ca acest cult a fost foarte răspândit în cadrul imperiului, înainte de acceptarea creștinismului era practic cultul predominant. Una din centrele mai importante a fost chiar Dacia romana. Se presupune (nu se stie concret) ca acele similitudini se datorează și faptului ca pentru facilitarea răspândirii/acceptarii creștinismului s-au folosit de anumite elemente preexistente pentru o acceptare mai facila. Nu e nimic rău în asta.
Nici nu mai trebuie sa cauți. Vezi ca H&R te-a scutit și de acest efort. Ideea principala este ca de secole, inainte de aparitia crestinismului în Orientul Mijlociu era o agitatie religioasa privind sosirea Messiei. Au fost mai multe, poate unii nici nu sunt consemnati în anale. Dar nu e nimic rău în asta. La final a apărut creștinismul care dacă iei asa cum este te învață numai lucruri bune. Ca unii mai sar calul (cum a fost incvizitia sau ca unii ortodocsi considera catolicismul si acum erezie) e o alta problema. Noi ca și oameni trebuie sa ne comportam crestineste. De aia nu am problema personal nici cu tiganii. Asa ca asa cum și spus anvelope bahtalo, dar la partea cu Sosoaca ma abțin. După mine cei care nu au toate țiglele pe casa ar fi bine sa stea pe fund.
Nu anvelope am vrut sa scriu. Funcția asta de autocorrect ma omoară cu zile.
Răspândirea cultului lui Mithras în Dacia (teritoriul actual al României, parte a Imperiului Roman între 106-271 d.Hr.) a fost semnificativă, datorită prezenței legiunilor romane și a administrației imperiale, care au facilitat diseminarea acestui cult popular în rândul soldaților, funcționarilor și coloniștilor. Cultul era concentrat în centrele urbane și militare, reflectând caracterul său elitist și asocierea cu armata romană. Iată o descriere detaliată:
1. Contextul istoric
Dacia a fost cucerită de Traian în 106 d.Hr. și organizată ca provincie romană, cu o puternică prezență militară (ex. Legiunea XIII Gemina la Apulum, Legiunea V Macedonica la Potaissa).
Soldații, veteranii și coloniștii romani au adus cu ei practici religioase din alte părți ale imperiului, inclusiv cultul lui Mithras, care era popular în provincii precum Britannia, Germania și Pannonia.
Caracterul secret și ierarhic al cultului îl făcea atractiv pentru militari, care apreciau disciplina și simbolismul său legat de loialitate și victorie.
2. Centrele cultului lui Mithras în Dacia
Arheologia a identificat mai multe mithraea (temple subterane dedicate lui Mithras) și artefacte asociate cultului în Dacia. Principalele centre includ:
Apulum (Alba Iulia):
Cel mai important centru al cultului în Dacia, datorită statutului de capitală a Daciei Superior și sediu al Legiunii XIII Gemina.
Au fost descoperite mai multe mithraea, reliefuri și altare dedicate lui Mithras. Un exemplu notabil este un relief cu scena tauroctoniei, reprezentându-l pe Mithras ucigând taurul.
Inscripțiile dedicate lui Sol Invictus Mithras (Mithras Soarele Necucerit) indică o comunitate activă de inițiați, inclusiv soldați și oficiali.
Potaissa (Turda):
Sediu al Legiunii V Macedonica. Aici s-a descoperit un mithraeum bine conservat, cu altare și reliefuri.
Inscripțiile menționează inițiați de ranguri superioare, cum ar fi Pater, sugerând o ierarhie bine stabilită.
Sarmizegetusa Ulpia Traiana:
Capitala administrativă a Daciei, unde au fost găsite altare și statuete dedicate lui Mithras.
Cultul era probabil practicat de funcționari și elita urbană, pe lângă militari.
Tibiscum (Jupa, județul Caraș-Severin):
Un castru important, unde s-au găsit reliefuri și inscripții legate de Mithras, indicând prezența cultului în rândul garnizoanei.
Porolissum (Moigrad, județul Sălaj):
Centru militar de frontieră, cu dovezi arheologice (altare, fragmente de reliefuri) care atestă venerarea lui Mithras.
Alte locații: Mithraea sau artefacte mai mici au fost identificate în castre și așezări precum Drobeta, Napoca (Cluj-Napoca) și Micia (Vețel).
3. Caracteristicile cultului în Dacia
Mithraea: Templele din Dacia respectau modelul tipic al cultului – spații subterane sau semisubterane, decorate cu reliefuri ale tauroctoniei și simboluri cosmice (stele, constelații). De exemplu, mithraeum-ul de la Potaissa avea bănci de piatră pentru inițiați și un altar central.
Artefacte: Reliefurile și statuetele din Dacia prezintă scene standard, cum ar fi Mithras ucigând taurul, însoțit de personaje mitologice (Cautes și Cautopates, șarpele, scorpionul). Inscripțiile dedicate lui Deus Sol Invictus Mithras sunt frecvente.
Inițiați: Majoritatea membrilor cultului erau soldați romani, veterani sau coloniști. Unele inscripții menționează grade ierarhice precum Miles sau Pater, indicând o organizare structurată.
Influențe locale: Deși cultul era importat, există indicii de sincretism cu divinități locale. De exemplu, Mithras a fost uneori asociat cu zeități solare tracice sau dacice, deși dovezile sunt limitate.
4. Răspândirea și importanța
Prezență militară: Cultul era predominant în castre și orașe cu garnizoane, reflectând asocierea sa cu armata. Soldații vedeau în Mithras un protector al curajului și ordinii.
Urban vs. rural: Cultul era concentrat în centrele urbane și militare, cu puține dovezi în zonele rurale, unde populația dacică autohtonă păstra tradiții pre-romane.
Declin: Cultul a înflorit în Dacia până la retragerea romană din 271 d.Hr. sub Aurelian. După abandonarea provinciei, mithraea au fost părăsite, iar cultul a dispărut treptat, influențat și de creșterea creștinismului.
5. Dovezi arheologice
Reliefuri și statui: Scenele tauroctoniei din Apulum și Potaissa sunt bine conservate, arătând influența artistică romană, cu detalii standard (Mithras cu mantie, taurul, constelațiile).
Inscripții: Dedicațiile către Mithras includ formule precum „Deo Soli Invicto Mithrae” și menționează donatori (soldați, ofițeri, uneori civili).
Mithraea: Structurile din Dacia, cum ar fi cele de la Apulum, sunt similare cu cele din alte provincii, cu spații mici (10-30 de inițiați) și decor simbolic.
6. Limitări ale cunoașterii
Lipsa surselor scrise din Dacia face ca informațiile să se bazeze aproape exclusiv pe arheologie.
Nu se știe în ce măsură populația dacică locală a adoptat cultul, deoarece era rezervat în principal romanilor și coloniștilor.
Ritualurile specifice din Dacia nu sunt documentate detaliat, dar se presupune că urmau modelul general al cultului (inițieri, banchete, tauroctonie).
Concluzie
Cultul lui Mithras a fost bine reprezentat în Dacia romană, concentrat în centrele militare și urbane precum Apulum, Potaissa și Sarmizegetusa. A fost practicat în principal de soldați și coloniști romani, cu mithraea și reliefuri care reflectă iconografia standard a cultului. Declinul său a coincis cu retragerea romană din Dacia și ascensiunea creștinismului.
Stau asa si ma gandesc, pana in 2009 nu se aducea lumina din israel, cum se aprindeau? Cand eram copil se stingea de multe ori pana ajungeam acasa si nu eram singur, aprindeam de la alti copii, dar erau alte ierni si ajungeam intr-o intersectie si se stingeau toate. Ne strangeam cati eram si intrebam: care aveti ba chibrituri. Aveam lumina acasa si nici nu ne luam peste cap. Mintea popa minteam si noi. Conta ce credeau ceilalti si cat eram toti de fericiti.
Nu ai cui explica asta. Biserica catolica a si interzis caratul flăcării prin lume. Ei considera ca e total fals totul. La turma trebuie spectacol, nu contează costurile. Nu vezi ce a fost numai la noi la aeroport?