Micro 15, al doilea cartier construit în municipiu după inundațiile din 1970, va fi reabilitat printr-un proiect finanțat din fonduri europene, anunță primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.
,,Regenerarea urbană a Cartierului Micro 15 se alătură inițiativelor de îmbunătățire a vieții sătmărenilor implementate deja. Odată regenerat, Cartierul Micro 15 va dispune de spații atractive de odihnă și socializare, un cadru fizic reconfigurat, modern și accesibil”, informează conducerea primăriei.
Descrierea investiției:
Investiția se adresează cu prioritate locuitorilor cartierului Micro 15, al doilea cartier construit în municipiu după inundațiile din anul 1970. Cartierul nu a fost reabilitat de la construirea sa. Necesitatea realizării investiției are la bază aspectul neîntreținut al spațiului public din vecinătatea zonelor de locuit, lipsa zonelor de agrement și dotărilor pentru petrecerea timpului liber, lipsa pistelor de bicicliști pentru asigurarea mobilității locuitorilor cartierului Micro 15 și nu numai, subdimensionarea trotuarelor pietonale și gradul de degradare al acestora. Căile de acces auto prezintă degradări, iar mobilierul urban este deficitar. Prin reabilitarea/reamenajarea spațiilor verzi din cartierul Micro 15 se dorește îmbunătățirea condițiilor de viață pentru toate categoriile de locuitori, respectiv asigurarea petrecerii plăcute a timpului liber în cadrul spațiilor publice verzi, prin activități de agrement. Acestea includ, dar nu sunt limitate la promenadă, relaxare și odihnă, joacă și activități sportive și educative. Deoarece spațiile verzi, care fac obiectul proiectului, deservesc o zonă de locuințe colective, se urmărește conturarea unor spații verzi care să susțină activități pentru întreaga comunitate. Spațiile verzi din Micro 15 se înscriu în principal în categoria spațiilor verzi aferente locuințelor de tip condominiu, alături de spațiile plantate aferente drumurilor publice. Acest tip de zonă, cu densitate ridicată a locuitorilor, are nevoie de o varietate de activități, pentru toate grupele de vârstă, cu includerea și acordarea unei atenții deosebite categoriilor vulnerabile. Sunt necesare următoarele intervenții: reamenajarea spațiilor (spații special amenajate pentru sport, locuri de joacă pentru copii etc.); construcția/reabilitarea/modernizarea trotuarelor, pistelor pentru bicicliști, aleilor pietonale, căilor de acces.
Reabilitarea zonei urbane va conduce la creşterea atractivităţii spaţiului urban, beneficiind 65.100 de persoane care se află în raza de 2 km a zonei urbane, dar și întreaga populație a municipiului. Se estimează că numărul pietonilor în zonă va creşte cu aproximativ 7.900 de persoane, respectiv numărul bicicliştilor cu 7.200 de persoane, reprezentând un procent de peste 6% din populația municipiului.
Proiectul este complementar cu proiectele: ,,Transformarea zonei degradate Cubic în zonă de petrecere a timpului liber pentru comunitate”, ,,Modernizarea și extinderea traseului pietonal și velo Centrul Nou din municipiul Satu Mare”, care a avut ca obiectiv reducerea emisiilor de CO2 prin îmbunătăţirea mobilităţii urbane, a mediului urban și creşterea calităţii vieţii, precum și cu proiecte din Lista proiectelor prioritare SIDU 2023-2030, dintre care menționăm proiectul ,,Reconversia şi refunctionalizarea terenurilor degradate şi neutilizate de pe malurile Someşului – Mal stâng “. Cele două proiecte sunt complementare, având amândouă același scop – revitalizarea spațiilor publice degradate din două cartiere învecinate, Micro 15 și Micro 16. În primul proiect se intervine asupra spațiului public din interiorul cartierului, iar în cel de-al doilea se intervine pe malul Someșului aflat în cartier. Prin intervenții integrate de regenerare urbană vor fi îmbunătățite condițiile de viață ale comunității din aceste cartiere, despărțite doar de Drumul Careiului și construite imediat după inundațiile din anii 1970.
Proiectul are funcții multiple și, pe lângă caracterul durabil, va avea un caracter social și educațional prin revitalizarea unui spațiu public din cartierul Micro 15 și redarea acestuia spre utilizare populației, respectiv elevilor și cadrelor didactice din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Bălcescu – Petöfi’’ și Grădiniței cu Program Prelungit nr. 13, care vor putea utiliza spațiul public regenerat pentru diferite activități educaționale sau extra curriculare.
Prin acest proiect are loc: reconfigurarea aleilor și trotuarelor pentru creșterea siguranței pietonilor și a gradului de accesibilitate; restructurarea locurilor de parcare și a garajelor; restricționarea accesului auto în anumite zone din interiorul cartierului pentru extinderea pistelor de bicicliști și a aleilor pietonale, astfel oferind posibilitatea creării unui circuit prin întreg cartierul Micro 15, ce va fi conectat la strada Careiului care este prevăzută cu o rețea de piste de bicicliști și trotuare pietonale; amenajarea peisagistică a spațiilor verzi existente și propuse prin completarea cu elemente vegetale decorative și arbori consumatori de CO2, în vederea îmbunătățirii calității aerului și sporirea atractivității și utilității spațiului public; crearea unor spații de odihnă și socializare în zonele centrale ale blocurilor de locuințe, ce constau în amplasarea unor pergole sau structuri acoperite tip pavilion și elemente de mobilier urban cu caracter modular, gândite pentru toate categoriile de vârstă, și care pot contribui la creșterea nivelului de incluziune socială, de apartenență și de identitate a zonei; crearea unor locuri de joacă grupate pe categorii de vârstă, fiecare dotate cu echipamente specifice vârstei; îmbunătățirea din punct de vedere funcțional și sanitar a spațiului public prin împrejmuirea cu gard de plasă a platformelor pentru tomberoane și dotarea cu cișmele cu apă potabilă și coșuri de gunoi a zonelor intens circulate; implementarea unui sistem de irigații prin aspersie și picurare pentru toată suprafața de spațiu verde alimentat de la rețeaua municipală; implementarea unui sistem WI-FI și de supraveghere video montat pe stâlpii de iluminat pentru a spori siguranța în zonă; reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat general, cu stâlpi și corpuri de iluminat stradal și pietonal. Printre acțiunile prevăzute amintim: zona carosabilă se va suprapune în întregime peste traseul carosabilului existent.
Pe strada Arinului la km 0+100 se va realiza o stație de autobuz, având în vedere faptul că stația existentă se află marcată în banda de circulație, iar în momentul în care oprește autobuzul în stație, circulația pe sensul de mers spre strada Careiului se blochează. Zona parcărilor se va suprapune pe zonele de parcări existente, pe zonele degradate din interiorul cartierului și, nu în ultimul rând, pe amplasamentul garajelor existente, care vor fi demolate prin proiect. Numărul actual de garaje identificat este de 126 bucăți, cu o suprafață aferentă de 2123 mp. După sistematizarea zonelor aferente parcărilor se vor înființa un număr de 232 de locuri de parcare, din care un număr de 16 locuri pentru persoanele cu dizabilități. În ceea ce privește spațiul verde propus, acesta repune în folosință o parte din terenul degradat, rezultând o suprafață de 24.020 mp. Astfel, în zona centrală a spațiului studiat, spațiul verde încadrează amenajarea unui loc de joacă pentru copii, a unui teren de fitness în aer liber, care împreună cu amenajarea unor zone de petrecere a timpului liber situate între locuințele colective de pe strada Ozana, formează un spațiu de recreere în centrul zonei studiate. Se creează facilități pentru recreere activă pentru toate categoriile de vârstă (copii, adolescenți, vârstnici): plimbare, alergare, fitness în aer liber, echipamente de joacă pentru copii de diferite vârste.
Tot acum ar fi cazul sa se largeasca strada Milcov. Intrarea de pe Prahova in cartier este o teroare,masinile parchate blochiaza accesul din aceasta cauza exista doar o banda de acces! Multumim
Milcovu` trebuie facut sens unic spre piata. Interzicerea parcarii ar fii o modalitate, dar e imposibil de implementat. Locuri platite sunt putine, multi a 2 masini alti au 3 s.a.m.d. Sa sacrifici spatiile verzi pentru parcari iar e o idee proasta.
Intersectia (?) Prahova Milcov trebuie regandit reamenajat ca e periculos. Nu vezi la iesire de pa Milcov din cauza masinilor parcate pana in curba. Cate accidente au fost pana acum si cate or mai fi pana se face ceva.
👍
pfaii….Europa asta numai raul ne vrea…. Bani Europeni. Ati auzit , da?
Spatii verzi exista, hai sa fim seriosi !
Mai bine reabilitati blocurile, arata ca niste cotete de gaini, fiecare si-a vopsit cum a vrut, unul roz altul verde, galben sau albastru, acoperisurile la fiecare furtuna te temi sa nu fie luate de vant.
Garajele, intradevar stau pline de lomurile fiecaruia si masinile le parcheaza pe unde apuca.
Astora nu trebuie sa le schimbi ” asternuturile ” ci mentalitatea, degeaba-i faci tu zona de relaxare ca tot acolo se si urineaza dupa 2-3 beri la bord.
Piata Somes degeaba o modernizezi daca tiganii continua sa faca bisnita cu tigari sub ochii autoritatilor.
Mentalitatea-i de schimbat fratilor, altfel sunt bani investiti inutil pentru o gloata de incuiati la minte.
Am înțeles, și Mihai și Ștefan,ești mare și tare,iar țiganii sunt cei mai vinovați de starea pieței. De starea județului nu îți pasă, probabil tot țiganii sunt de vină, nu jefuitorii bugetelor. Noroc că înainte de 1989 a avut cine să construiască orașe întregi, o țară întreagă.
Nu la atâta se rezumă tot. Apoi dacă u vrei să trăiești în trecut ești liebr. Vezi să circuli duminica numai în zilele pare ori impare, să drămuiești cele două ore cât este energie electrică.
Inevitabil acolo ajungem,nu poți să te împrumuți la nesfârșit. Soarta noastră este pecetluita
Ocazie buna de a mai sifona niste bani🤐
Blocul 17 de la Burdea când se reabilitează ??? Era vorba că proiectul a fost aprobat, arată jalnic, strică tot aspectul orașului mai ales că este la un nod de întrare în municipiu?
Tot așteptăm de câțiva ani de zile, tot ni sa promis și sa zis încă de anul trecut și a fost publicat pe lista blocurilor de reabilitat !!! Ce se întâmplă d-nule primar Kereskenyi Gabor? Așteptăm urgent un răspuns !
Nu a castigat T…….!
@Unu, o grămadă de apartamente stau goale, multe sunt proprietatea a unor pensionari sau tineri, toți fără posibilitatea de a asigura parte proprie. Plus că locatarii au si niște polițe vechi de plătit de pe vremea când au încercat sa strângă cu ușa OMW pe vremea când s-a construit statia 2 OMW, aia care s-a și demolat. E o specie dificilă care domiciliază pe acolo. Îti spun asta ca vechi locatar care s-a mutat de acolo. Numitorul comun este greu de atins, si mai greu decàt de obicei. Primària din experiență cred că stie asta. Partea cu reabilitarea blocului era pe tapet și acum 30 de ani ca problemă urgență. Pentru că de atunci era ceva urgent. Cam atât despre cât de prost se organizează locatarii. Dacă vine firma de casă să nu cumva să se trezească că trebuie să pună de la el. Eu atâta spun doar.
Ba da este aprobat, doar trebuie să se apuce odată de lucrare !
Si Micro 14 pe cand ? Si pe acolo uni alti s-au organizat si-au refacut ei exterioarele cum au stiu/gandit , te doare capul cand vezi cum arata unele blocuri .
Ba da este aprobat, doar trebuie să se apuce odată de lucrare !