La data de 21 mai 2025, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Hunedoara, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, au desfășurat o amplă acțiune vizând destructurarea unei rețele implicate în comiterea unor înșelăciuni în mediul online. În cadrul acțiunii, au fost puse în aplicare 10 mandate de percheziție domiciliară și 10 mandate de aducere, emise pe numele unor persoane cercetate pentru comiterea acestor infracțiuni. Activitățile s-au desfășurat în cinci județe: Constanța, Ilfov, Sibiu, Satu Mare, Suceava, precum și în Municipiul București și au beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciilor de Investigare a Criminalității Economice din județele menționate și din municipiul București.
Potrivit estimărilor preliminare, prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de aproximativ 100.000 de dolari și 214.000 de lei, după ce persoanele bănuite de comiterea infracțiunii de înșelăciune ar fi indus în eroare mai multe persoane vătămate prin prezentarea posibilității ca acestea din urmă să realizeze investiții financiare cu acțiuni ale unei societăți comerciale.
În cadrul acțiunii de ieri au fost puse în executare 10 mandate de aducere, iar 9 dintre cei vizați, 5 femei și 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 55 de ani, au fost conduși la sediul Poliției municipiului Hunedoara, iar în urma administrării probatoriului s-a dispus măsura reținerii acestora, pentru 24 de ore.
Cei în cauză au fost depuși în Centrele de Reținere și Arestare Preventivă ale IPJ Hunedoara și Alba și urmează a fi prezentați magistraților, în vederea luării măsurilor legale. Investigațiile sunt în plină desfășurare, în vederea documentării întregii activități infracționale a persoanelor implicate.
Recomandări preventive privind înșelăciunile online legate de investiții în acțiuni:
Evitați ofertele agresive sau neverificate primite pe internet; nu dați curs ofertelor primite prin:
• Mesaje pe rețele sociale;
• E-mailuri nesolicitate;
• Apeluri telefonice suspecte;
• Escrocii promit „randamente garantate”, profituri rapide sau „oportunități exclusive de investiții”. Acestea sunt semnale clare de înșelăciune.
Verificați site-urile și aplicațiile
• Verificați adresa URL – site-urile false pot avea denumiri asemănătoare celor oficiale, dar cu mici modificări;
• Nu introduceți date personale sau bancare pe astfel de pagini suspecte;
Fiți atenți la promisiuni irealiste
• Investițiile la bursă implică întotdeauna riscuri. Nicio companie sau platformă nu poate garanta profituri constante sau sigure;
• Mesajele de tipul „poți câștiga 1.000 de euro în 5 zile” sunt aproape sigur tentative de înșelăciune.
Solicitați sfatul unui specialist
• Dacă nu aveți experiență în domeniul investițiilor, discutați cu un consultant financiar sau un broker licențiat înainte de a face orice transfer de bani;
• Nu investiți sume semnificative la îndemnul unor persoane necunoscute.
Raportați tentativele de fraudă
• Dacă bănuiți că ați fost contactat de cei certați cu legea sau ați fost victima unei înșelăciuni, apelați 112 sau sesizați cea mai apropiată unitate de poliție;
Pentru siguranța financiară a dumneavoastră, informați-vă doar din surse oficiale și rămâneți vigilenți!
Sursa: Poliția Română