Fosta fabrică UNIO Satu Mare, unde au muncit mii de sătmăreni, de-a lungul anilor, dispare de pe faţa pământului. Clădirea este demolată aproape în întregime, locul său urmând să fie ocupat de un centru comercial.
Dacă în anul 1956, imaginile surprindeau forfota muncitorilor care își câștigau existența în halele UNIO, astăzi, același loc nu mai există. Fabrica, odinioară un simbol al puterii industriale locale și o sursă de trai pentru numeroase familii sătmărene, este acum istorie, lăsând locul promisiunii unui nou pol comercial.
Reporterii PortalSM au surprins imagini din care se vede cum o parte semnificativă din fosta uzină a fost pusă la pământ pentru a face loc unui centrul comercial de 2.000 de metri pătrați și 120 de locuri de parcare. Investiția companiei germane se ridică la câteva milioane de euro.
Proiectul include construirea unui magazin LIDL și a unui magazin Kaufland, iar pentru a facilita accesul în noul centru comercial, se vor amenaja două sensuri giratorii. Acestea vor fi amplasate strategic pe bulevardul Lucian Blaga și la intersecția străzilor Cerbului și Șantierului.
Accesul în zona comercială va fi posibil de pe bulevardul Lucian Blaga și strada Cerbului.
ACTUALIZARE. Fabrica UNIO nu se desființează în totalitate, spune conducerea fabricii, care anunță că în ultimii ani s-a reorientat către noi parteneriate și că va continua să dezvolte activități de producție.
UNIO este, de mai bine de 100 ani, un brand emblematic al județului Satu Mare. În ciuda dificultăților cu care se confruntă în prezent, actuala conducere a fabricii anunță că în această perioada caută soluții pentru a salva întreprinderea și a duce numele acesteia mai departe.
După intrarea în insolvență la sfârșitul anului 2019, noua conducere spune că ,,a depus eforturi semnificative pentru a salva compania”. Acestea au inclus vânzări de active și căutarea de parteneri noi. Vânzarea halelor neutilizate de ani de zile s-a realizat doar către investitori potențiali, capabili să dezvolte zona în care se află fabrica, din punct de vedere urbanistic. Noua conducere a UNIO SA subliniază că ,,a refuzat ofertele unor rechini imobiliari care erau interesați doar de speculații imobiliare, chiar dacă din punct de vedere financiar ar fi fost mult mai profitabil”.
Totodată, conducerea UNIO anunță că s-a reorientat către noi parteneriate pentru ,,a păstra cât mai multe locuri de muncă și pentru a redresa fabrica”. ,,Ca urmare, cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 30% față de anul 2020, primul an de după intrarea în insolvență”, precizează conducerea.
Redăm, în continuare, precizările și planurile conducerii UNIO Satu Mare:
,,Unul dintre motivele intrării în insolvență a fost, pe lângă problemele de management din perioada 2015-2020, și un litigiu cu Consiliul Județean Satu Mare, care a refuzat să achite suma de 35 de milioane de lei pentru lucrări efectuate de Unio la groapa de gunoi ecologică a județului, situată la Doba.
Unio a construit groapa ecologică între anii 2008 și 2012, aceasta devenind un model de bune practici pentru România. De exemplu, în comparație cu județul Maramureș, care a cheltuit peste 300 de milioane de lei pentru construcția unei gropi de gunoi (o investiție care durează de mai bine de 10 ani fără un rezultat final), Unio a realizat o investiție model la Satu Mare. Cu toate acestea, compania s-a confruntat cu o pierdere de 35 de milioane de lei, iar litigiul este în prezent pe rol la Tribunalul de Arbitraj de la Paris.
Din cele 20 de hectare ale fostei platforme industriale Unio, 12 hectare sunt în continuare destinate activităților industriale, atât prin intermediul companiei Unio, cât și al altor firme românești și străine care desfășoară activități de producție în zonă.
Unio va continua să dezvolte activități de producție, atât pe cont propriu, odată cu redresarea societății, cât și prin punerea unor hale la dispoziția partenerilor săi, atât români, cât și străini”.
Trist ca tot ce a avut orasul și tara asta indusrie s-a vândut sau s-a distrus și ajungem pe mana străinilor. Comunismul a construit, iar democrația a distrus. Sigur ca su fost și lucruri neplăcute pentru populație, dar acum ajungem în curând mai rău. Dureros!!
Nu democratia a distrus. Incompetenta oameniilor/managerilor. Smecheria de a face bani de “nimic” pe ceva cu potential urias. + incompetenta justitiei de a trage la raspundere oamenii care au atentat la astfel de chestii.
Intreprinderile se tin in viata cu comenzi si cu activitate eficienta nu cu lozinci. In anii 90 pana la privatizare in 2000 personalul a scazut de la 8500 la 2400. De ce oare daca fabrica era in viata?
Nici în 150 de ani nu se poate vinde și demola cât a construit ,împreună cu poporul,regretatul președinte Nicolae Ceaușescu. Dacă ar mai fi trăit am fi avut Shinkansen ,Satu Mare- Constanta. (exemplu)
@Carina proasta satului: nu comuniștii au construit, țuca-i-ai sub coadă! Comuniștii au furat totul de la industriașii vremii, așa cum vrea să facă și simion!
Ești ilegal de proastă!
Stimată Carina,am rămas indignat de virulenta atacului unui pulete american care te-a făcut proasta satului pe nedrept . UZINA UNIO a fost reconstruită de comuniști în anul 1945 din mormanele de moloz lăsate în urmă de război, ai avut dreptate.
Foarte bine!
Cândva a fost o întreprindere care producea ceva. Așa se întâmplă când nu ții pasul cu lumea și ajungi să produci ceva ce nu mai trebuie la nimeni. E valabil cam la majoritatea fabricilor care cam toate au fost făcute una cu pământul: Samobil, Ergolemn, Sarmex, Ipsuic etc. În curând vor urma Textila Ardeleana sau Tricotex care (încă) mai stau – goale și nefuncționale – în picioare. Încă. Nu plângeți cupa ce a fost că dacă nu mai e nevoie de ei nu avem ce face. Dar problema e de fiecare dată ce se face în locul lor. Nu cred că numai de supermarketuri ori malluri avem doar nevoie. După mine deja sunt prea multe.
👍
Vom avea in schimb 120 de locuri de munca cum ar fi casieri ori paznici, locuri de munca evident banoase, cum sunt de obicei.
Cinste eterna consumerismului, Uniunii Europene si supermarket-urilor ce ne vor aduce rosii si castraveti din Turcia si Maroc. Ne distram, ne simtim bine, lumea evolueza, n-avem ce sa facem cu banii. Ce atata fier vechi rasturnat peste amintirile miilor de satmareni care si-au legat viata de uzina UNIO. Sa vina supermarketu’ cu cele 120 de locuri de munca!
Mda. E o mare greșeală de management. De fapt au muls tot ce au putut apoi după ei potopul. Cam cum a apărut și sediul Casei de Asigurări de Sănătate în locul Clubului Unio. Asta pe post de datorii acumulate, datorii la buget neachitate. Viața te execută dacă nu ții pasul cu lumea. Trebuia investit în technologie, achiziționate utilaje moderne, performante. Acolo au lucrat mii de oameni, poate chiar 10000. Asta e trist. Bine, totuși nu trebuie uitat că și orașul s-a dezvoltat și fabrica care era cândva în afara orașului acum este în buricul ei. Nici asta nu e bine, nu e sănătos.
Din comentariu se vede că nu prea ai cu cine 😜
Spălați pe creier de propagandă!
@Mda: voiam să zic că nu merită să-ți pierzi timpul cu cel căruia i-ai răspuns 😜✌️
Mda. Am priceput din prima. Mai nou toată lumea se trezește ca de fapt e mândru suveranist și nu își da seama că mândria nu ține de foame. Și nici de loc de muncă. În curând dacă continuăm așa ne vom trezi iar în iepoca de haur reinventat și iar ne vom uita în poze la citrice ori bine, așa cum era atunci.
“banane” am vrut să scriu nu “bine”.
stati linistiit…nu e demolata….Demolata va fi cand toate “cladirile/halele”..de la Cantina, si.pana la Rosendahl, si de la L.Blaga pana la…Cerbului…mai este!!!
Rudele mele au lucrat acolo. TAR beton precis construiește acolo Kaufland!!! N am votat niciodată și nu o sa votez NICIODATA pana când trăiesc UDMR!!!!!!!
@Alexandru, e fix optiunea celor care construiesc acolo ca la cine apeleaza. Sincer habar nu am si nici nu ma intereseaza. Mi se apleaca de la atatea supermarketuri, deja sunt prea multe dupa mine. Bine nu in zona asta unde era cam lipsa dar acum vin 2 deodata??????
PS. Probabil de aia se apeleaza la firma respectiva daca se apeleaza pentru ca totusi au niste capacitati superioare fata de altele. Iar aici ca sa o parafrazez pe Anamaria Gavrila in romglishul ei desavarsit “Taim is mani”.
Puti a PSD-ist! Bagsama ca iti place cum a fost cu doctorul nostru cand era primar si a facut clinicile si asfalt in 17 pana la clinici dar restul ciuciu! Poate ca tu faci parte din sistem, atunci nu-i problema sunt eu dezinformat, ma ia gura pe dinainte cateodata, sarumana… Si corect decat sa faca ungurii ceva mai bine sa nu avem nimic dar macar suntem mandri ca suntem romani, sarumana.
nu exista TAR beton…eventual TARR beton….si ce are UDMR cu Kaufland???…ei decid, sau politicienii/partidele care au lasat sa intre supermarketurile??
Toate marile fabrici din România s-au vândut unor șmecheri pe bani mărunți,cu complicitatea politicienilor din vremea respectivă.Tot ce trebuia să promită noul proprietar era că va retehnologiza respectiva fabrică și că va creea noi locuri de muncă.Binențeles că nu se întâmpla asta pentru că imediat vindeau toate utilajele mai noi și care erau funcționale,iar ce era mai învechit era vândut la fier vechi.Pe terenurile respective s-au construit mall-uri,bănci,sau societăți corporatiste. Smecherii s-au îmbogățit și nimeni nu a răspuns penal pentru distrugerea industriei românești…
Parțial ai dreptate, dar nu total.
Dacă știi cum mergea treaba pe la Unio, știi că a avut foarte mari probleme după ce s-au închis minele. Foarte greu prindeau comenzi, și au devenit nerentabili.
Poate că nici managementul nu era unul orientat spre economia de piață.
Utilaje noi nu au avut, doar o secție mică în care au avut ceva CNC-uri vechi!
Urmeaza t-xtila?
E de vânzare de ani buni. Mi se pare că lichidatorul cere parcă 4 milioane de euro, dar nu sunt sigur. Am citit cândva undeva. Din ce se pare nu a ofertat nimeni. https://www.zf.ro/companii/fosta-fabrica-satu-mare-textila-ardeleana-scoasa-vanzare-4-milioane-20049598