Ultima actualizare: azi, 21:32
Locale

Ministrul Finanțelor a chemat angajații la dialog, după mai multe zile de proteste: ,,Vrem respect și salarii corespunzătoare”

După mai multe zile de proteste desfășurate în toată țara, inclusiv în municipiul Satu Mare, sindicaliștii din Finanțe au avut, miercuri, o întâlnire la București cu ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, cu noul președinte ANAF, Adrian Nicușor Nica, și cu secretarul de stat Mihai Diaconu.

Reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe „SedLex” au transmis că, în urma discuțiilor, s-a convenit ca în fiecare județ să aibă loc ședințe cu membrii de sindicat, pentru prezentarea concluziilor și stabilirea, împreună, a următorilor pași.

Protestele angajaților din Finanțe, declanșate în toată țara în ultimele zile, inclusiv la Satu Mare, au fost o reacție directă la măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare și la plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare.

La nivel național, peste 9.000 de angajați din structurile Ministerului Finanțelor și ANAF au participat la acțiuni de protest. S-a protestat în fața instituțiilor, dar și în interior, în timpul programului, iar liderii sindicali au avertizat că, în lipsa unui dialog real, activitatea ar putea fi blocată inclusiv în zilele de plată a pensiilor și salariilor.

La Satu Mare, zeci de angajați au întrerupt parțial activitatea în semn de nemulțumire față de noile măsuri. Sindicaliștii atrag atenția că aceste tăieri de venituri, coroborate cu lipsa de personal și lipsa investițiilor în infrastructura digitală, afectează grav capacitatea sistemului fiscal de a funcționa eficient.

În urma discuțiilor de la București, Ministerul Finanțelor a transmis că nu se pune problema concediilor fără plată sau a unor reduceri suplimentare de venituri. Totodată, sindicatul a primit asigurări că va fi consultat înainte de luarea oricărei decizii importante care să afecteze activitatea angajaților.

Reprezentanții sindicali spun că vor continua să-și facă datoria în lupta împotriva evaziunii fiscale – considerată o problemă de siguranță națională – dar cer respect, condiții de muncă decente și un salariu corespunzător, după ce bugetul va fi stabilizat.

La nivel județean, liderii de sindicat urmează să discute direct cu membrii, pentru a decide dacă protestele vor continua sau se vor opri temporar.

 

8 comentarii

  1. Vasy Răspunde

    Daca-i asa rau la finante si cu salariile de mizerie, cine merge la DREXI? ( cunoscut si ca Stresmaier )

  2. Radu Cristescu Răspunde

    Care dialog? Ce fel de dialog? Cand oamenii de rand ajung la ei nici nu stau de vorba. Daca nu va place hai la sapa , este destul loc de munca.

  3. vadimT Răspunde

    E simplu, il intrebi: vrei sa lucri pt acesti bani sau pleci? ai semnat, ai plecat. urmatorul …
    Sunt destui care ar schimba cu voi, Cum se zicea la Drexi , 10 stau la poarta in locul tau.

  4. cetatean Răspunde

    macar acuma sa aiba un dialog cu cineva in cadrul muncii ca daca ajungi acolo nu isis ridica capul din telefon stau facebook sau tiktok, da tu trebuie sa astepti

  5. vadimT Răspunde

    Ce inseamna salar corespunzator? Voi vedeti cat se castiga la multinationale si inca voi va plangeti? Rusinea nu va prinde odata?

    • @vadimT Răspunde

      Nu compara cu salariile de la multinationale ca s-ar putea sa fie mai mari ca la stat. Compara-l cu salarul unui muncitor pe banda de la Drexi ca exemplu. Sau a unei vanzatoare de la CBA sau Barta. Salar putin peste minimul legal + cateva tichete.

  6. io Răspunde

    toti asta vrem

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.