Un bărbat în vârstă de 53 de ani, din Negrești-Oaș, a fost condamnat la 1 an și 2 luni de închisoare cu executare. Decizia, pronunțată săptămâna trecută de Judecătoria Negrești-Oaș, vine după ce bărbatul a fost prins conducând o mașină pe un drum național, deși dreptul de a conduce îi fusese suspendat din anul 2015. Cazul este cu atât mai grav cu cât bărbatul avea un mandat de arestare pe numele său, de la care se sustrăgea.
Un șofer cu istoric infracțional bogat, prins din nou la volan
Incidentul a avut loc pe 5 martie 2022, în jurul orei 10:37 dimineața. Polițiștii l-au oprit pe bărbat în Orașu Nou, în dreptul unei brutării, în timp ce conducea un autoturism marca Chrysler. La control, a recunoscut verbal că nu deține permis de conducere. Verificările ulterioare au confirmat că dreptul său de a conduce vehicule pe drumurile publice îi fusese suspendat succesiv încă din 2015. Mai mult, în momentul în care a fost oprit, pe numele său exista deja un mandat de arestare dintr-un dosar penal anterior, emis în iulie 2024, de la care se sustrăgea.
Bărbatul avea un istoric infracțional bogat. De-a lungul anilor a fost condamnat în repetate rânduri nu doar pentru infracțiuni rutiere, ci și pentru fapte diverse precum vătămare corporală, distrugere, amenințări, inclusiv față de fosta soție și conducere sub influența alcoolului. A executat pedepse atât în penitenciar, cât și cu suspendare.
Judecătorii l-au condamnat cu executare, având în vedere recidiva
Deși după o eliberare din penitenciar a avut o perioadă de aproximativ 2-3 ani fără noi infracțiuni, instanța a constatat că bărbatul a revenit la vechile obiceiuri. A continuat să încalce legea, demonstrând o lipsă de respect față de regulile de circulație și față de siguranța celorlalți participanți la trafic. Faptul că a condus pe un drum național, într-o zonă circulată, deși știa că avea dreptul suspendat, a cântărit greu în decizia judecătorilor.
Având în vedere că fapta a fost comisă în stare de recidivă postexecutorie, adică după ce executase o pedeapsă anterioară și înainte de a fi reabilitat, acest aspect a dus la înăsprirea pedepsei.
În consecință, instanța a decis să-l condamne pe bărbat la 1 an și 2 luni de închisoare cu executare. S-a subliniat că pedepsele anterioare nu au reușit să-l corecteze, iar această conduită recidivantă și lipsa de responsabilitate au contribuit decisiv la stabilirea unei pedepse cu executare în regim de detenție, considerată necesară pentru reeducarea sa și pentru protejarea ordinii publice.