Ultima actualizare: azi, 17:07
Locale

Plăcintărie din Negrești-Oaș, amendată de inspectorii DSVSA! Ce nereguli s-au găsit

Plăcintărie din Negrești-Oaș, amendată de inspectorii DSVSA! Ce nereguli s-au găsit. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare a derulat, în perioada 5–12 septembrie 2025, 94 de acțiuni de control în unități de abatorizare, procesare carne și lapte, catering, depozite alimentare, hipermarketuri, supermarketuri, piețe agroalimentare, restaurante, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, tabere școlare și magazine alimentare/fructe-legume.

Controalele au vizat respectarea legislației sanitar-veterinare și a programelor HACCP și de autocontrol. Pe fondul temperaturilor caniculare, inspectorii au intensificat verificările la unități de alimentație publică, puncte de desfacere, zone de agrement, ștranduri și pensiuni, pentru a preveni toxiinfecțiile și fraudele alimentare.

Amenzi și nereguli

În urma verificărilor, a fost aplicată o sancțiune contravențională: amendă de 1.200 lei unei plăcintării din Negrești-Oaș, pentru nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor, depozitarea și comercializarea produselor alimentare.

Controale tematice la început de an școlar

DSVSA a demarat controale tematice în cantinele preșcolare și școlare, la catering-urile care asigură mese calde și la chioșcurile din incinta școlilor, pentru verificarea condițiilor de igienă și a respectării legislației specifice.

Avertisment privind cărnurile din sacrificări clandestine

În contextul apariției unor cazuri de antrax și rabie pe teritoriul țării, instituția atrage atenția asupra riscului major reprezentat de achiziția de carne provenită din sacrificări clandestine, necontrolate sanitar-veterinar; consumul unor astfel de produse poate duce la îmbolnăviri grave sau deces.

Recomandări pentru consumatori:

  • Cumpărați doar din spații autorizate/înregistrate sanitar-veterinar.

  • Evitați produsele vândute în condiții necorespunzătoare (stradă, portbagaj etc.), mai ales cele perisabile (carne, pește, ouă, lapte).

  • Verificați aspectul, mirosul, consistența și termenul de valabilitate.

  • Respectați temperaturile de păstrare indicate pe etichetă; introduceți rapid acasă alimentele la frigider (0–+4°C) sau congelator (sub –18°C).

  • Nu recongelați produsele decongelate. Păstrați mâncarea gătită în recipiente acoperite.

  • Îndepărtați alimentele cu modificări evidente (miros, culoare, mucegai).

  • Spălați foarte bine fructele și legumele înainte de depozitare și consum.

Pentru sesizări și reclamații în domeniul sanitar-veterinar și al siguranței alimentelor: 0800 826 787 (CALL CENTER) sau 0261 715 956.

Imagine cu scop ilustrativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.