Ultima actualizare: azi, 16:26
Locale

Fantomele Sătmarului. Localități ce există doar pe hârtie

sat fantomaÎn România, în momentul de față, sunt 126 de sate abandonate. Fie nu mai au niciun locuitor, conform ultimului Recensământ, fie în realitate se află acum pe fundul unui lac de acumulare sau au dispărut complet de pe fața Pământului. Unele sate nu mai au nicio construcție, nu au căi de acces, însă ele continuă să rămână în bazele de date oficiale ale statului român.

O echipă de pasionați au participat la un „Hackaton” cu „Open data” și a realizat un proiect care ilustrează fenomenul localităților „fantomă” din țara noastră.

Patru dintre cele 126 cartografiate la nivel național se află pe teritoriul județului Satu Mare.   

fantomaLocalitatea Văgaş din Comuna Tarna Mare, judetul SM, cod siruta 139045. Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), dar pe ortofotoplanuri perimetrul delimitează un teren viran, fără construcții, pe poziția vechii vetre a satului.

Localitatea Eteni din Comuna Odoreu, judetul SM, cod siruta 138324. Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), dar pe ortofotoplanuri perimetrul delimitează un teren viran, fără construcții, pe poziția vechii vetre a satului. Localitatea a fost distrusă de râul Someș, pe 14 mai 1970, după ce râul a inundat satele Eteni și Cucu. Ruinele gospordăriilor din localitate au fost rase cu ajutorul buldozerelor, în timpul regimului comunist. În conformitate cu informațiile statistice din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor localitatea figurează cu 104 caprine.Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. 

Localitatea Cucu din Comuna Odoreu, judetul SM, cod siruta 138315. Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea avea unsprezece locuitori la data rencensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere(1916-1959), iar pe ortofotoplanuri se poate identifica doar o singură clădire în Sud-Estul arealului. În 14 mai 1970 această localitate a fost inundată de râul Someș. Clădirile ce nu au fost distruse de vitură au fost dărâmate cu buldozerele în timpul regimului comunist.

Localitatea Ganaş din Comuna Acâş, judetul SM, cod siruta 136731. Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916 – 1959). Pe imaginile satelitare recente, au mai fost identificate doar două gospodării şi un drum de acces.

 

2 comentarii

  1. vlad, tepes Răspunde

    primari nu au aceste localitati? poate au, nu m-as mira…

    • Serios ? Răspunde

      Dacă vrei sa fi ironic, trebuie sa sti despre ce e vorba, ca altfel nu-si are rost duma.
      Primar are comuna, nu o simpla localitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.