Ultima actualizare: azi, 18:39
Locale

FOTO. Parteneriat internațional pentru viitorul copiilor din medii vulnerabile

Primăria Municipiului Satu Mare și Serviciul Public de Asistență Socială Satu Mare s-au alăturat proiectului demarat de Asociației Stea și partenerii ei, organizațiile franceze Aide et Action, Grenoble Isère Roumanie, Solidarité Enfance Roumanie, respectiv Școala Gimnazială ”Octavian Goga”.

Miercuri, 24 octombrie, în sala de ședințe a Primăriei a avut loc lansarea proiectului pentru incluziunea socială, educațională și economică a comunității marginalizate din cartierul Sătmărel al municipiului Satu Mare, intitulat “ Împreună pentru o viață mai bună“.

În deschiderea conferinței de lansare, directorul Asociației Stea, Cristina Bala, a prezentat etapele proiectului precum și obiectivele acestuia.

„Proiectul are ca obiectiv sprijinirea incluziunii și dezvoltării durabile a comunității marginalizate din cartierul Sătmărel al municipiului Satu Mare prin facilitarea accesului la educație, integrare socială și profesională. Dacă scopul final este de a promova incluziunea socială și economică a familiilor care trăiesc în cartierul Sătmărel, este imperativ să se ia în considerare toate dificultățile și obstacolele cu care se confruntă și să se încerce contracararea acestora printr-un set de răspunsuri coerente și realiste”, a declarat directorul Asociației STEA.

Viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, a ținut să mulțumească tuturor partenerilor implicați în proiect și a subliniat că desi Primăria Municipiului Satu Mare prin Serviciul Public de Asistență Socială oferă sprijin și asigură accesul acestor persoane la servicii, acest lucru nu este îndeajuns și nu rezolvă problemele.

“Atât pe partea de educație cât și pe partea socială fără un parteneriat puternic public-privat nu vom putea rezolva problemele cetățenilor din Sătmărel și nu numai. Tinerii educați de astăzi vor asigura mâine un viitor mai bun orașului nostru. Am avut plăcerea să îi cunosc și pe partenerii francezi încă în 2016 când am purtat primele discuții pe marginea acestui proiect și iată că acum deja putem vedea acest proiect pus în aplicare. Chiar dacă nu va fi un drum ușor sunt convinsă că împreună vom face față tuturor provocărilor!“, a spus viceprimarul Doina Feher.

Reprezentantul Aide et Action, Mahfou Diouf, a mulțumit instituțiilor locale pentru implicarea lor în acest proiect, menționând că implicarea Aide et Action este una de termen lung, România fiind a doua țară europeană în care organizația internațională lansează un asemenea tip de proiect.

În 2014, a fost stabilită o primă legătură între Stea și Aide et Action prin intermediul rețelei de voluntari a celei din urmă situată în Isère. Numeroase discuții și întâlniri cu directoarea Asociației Stea, Cristina Bala, au făcut posibilă evidențierea diferitelor puncte de convergență dintre cele două asociații, atât în ceea ce privește subiectele pe care le tratează, cât și în modurile lor de intervenție. Aceste teme și publicul abordat de Stea corespund orientărilor definite de Aide-Action France-Europe în cadrul Convenției de Obiective 2017-2019. Două dintre domeniile sale de intervenție sunt educația populațiilor vulnerabile și marginalizate (EPVM) și integrarea socială și profesională a tinerilor și a adulților. „Experienta Aide et Action este una vasta, acoperind Africa, Asia, Asia de Sud-Est, Europa, insumand pentru 2017 peste 83 de proiecte specifice implementate care au influenta viata a peste 2 milioane de oameni”.

Datorită experiențelor sale variate în domeniul intervenției cu populațiile cu nevoi specifice, Aide et Action dorește să poată implementa un proiect de educație a populațiilor vulnerabile și marginalizate alături de Asociația Stea și partenerii săi.

Corina Chindris, director al Școlii Gimnaziale „Octavian Goga” a vorbit despre factorul prozitiv al acestui proiect, în cazul structurii din Sătmarel.

„S-au observat ameliorări în educația elevilor, și prin implicarea celor 8 profesoare dedicate. De asemenea, am remarcat o creștere la nivel educațional, copiii fiind mult mai motivați să meargă la școală”, a mărturisit Corina Chindriș.

Serviciul Public de Asistență Socială s-a implicat în proiect prin prisma faptului că a facilitat comunicarea cu beneficiarii și reintegrarea tinerilor în școală astfel încât a fost angajat un mediator școlar în persoana unei tinere rome din comunitate care are grijă ca cei 45 de copii să meargă zilnic la școală.

“Am constatat o creștere constantă a numărului de dosare pentru susținerea familiei în această comunitate, un beneficiu financiar care se acordă cu condiția participării copiilor la școală. Prin acest proiect se aplică o activitate exact acolo unde este cea mai mare nevoie. Constat cu bucurie că zeci de copii merg acum la școală nerăbădători, însoțiți de mediatorul școlar care îi motivează!“ , a declarat Adrian Bălaj, directorul Serviciului Public de Asistență Socială Satu Mare.

La final, doamna Cristina Bala a oferit cuvântul doamnei Marie d’Harcourt, reprezentant Solidarite Enfance Roumanie, asociație cu care STEA lucrează de mai bine de 10 ani. Marie d’Harcourt a vorbit despre evoluția evidentă a Asociației STEA în toate proiectele sale și a multumuit autorităților locale pentru implicare și sutinere, Solidarite Enfance Roumanie fiind prezentă la Satu Mare de 30 de ani.

DETALII DESPRE PROIECT

Prezentul proiect își propune să prezinte obiectivele și activitățile definite de cele două asociații și să răspundă nevoilor publicului țintă (comunitatea marginalizată din Sătmărel) în ceea ce privește accesul, continuitatea și calitatea educației, dar și în domeniul integrării sociale și profesionale.

Publicul țintă al acestui proiect sunt familiile marginalizate care locuiesc în Sătmărel, un cartier periferic al municipiului Satu Mare, care include una dintre cele mai mari zone urbane marginalizate din regiune. Majoritatea acestor familii s-au stabilit acolo de mai bine de 6 generații și locuiesc fără forme legale pe un teren care aparține municipalității. Primăria municipiului Satu Mare cunoaște situația acestor persoane oferindu-le sprijin și acces la servicii în limita posibilităților. În ciuda acestui fapt, condițiile de viață sunt extrem de precare: locuințele sunt improvizate și insalubre, infrastructura rutieră în stare foarte proastă, accesul dificil la serviciile publice, accesul limitat la energie electrică, apă curentă, etc.

Potrivit evaluărilor realizate de către Asociația Stea în 2017, în comunitatea marginalizată de romi din Sătmărel trăiau peste 350 de persoane, din care aproximativ 150 de copii. Activitatea desfășurată de Asociația Stea începând cu anul 2014 cu acest public, precum și studiul efectuat în 2015 de către Stea și partenerii săi au făcut posibilă identificarea nevoilor si construirea unei strategii coerente de interventie.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.