Ultima actualizare: ieri, 21:45
Locale

DOCUMENT. Guvernul analizează posibilitatea interzicerii ieșirii din casă. Cu câteva excepții!

Guvernul pregătește un act prin care românii să nu mai aibă voie să părăsească locuințele, cu anumite excepții, unele profesionale, altele de ordin medical sau de aprovizionare și ajutor.  Deocamdată este doar un proiect, măsurile urmând să fie intrate în vigoare doar dacă va fi aprobat!

Conform unui draft al unui document aflat în posesia PortalSM, membrii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență şi ai Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, au discutat măsurile necesare a fi luate în scopul prevenirii răspândirii infecției.

Deocamdată este doar un proiect, măsurile urmând să fie intrate în vigoare doar dacă va fi aprobat!

În orice caz, Guvernul pregăteşte documentaţia dacă va fi necesară adoptarea acestei decizii.

Deciziile ar putea fi următoarele:

Art. 1. (1) Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reședinței cu următoarele excepții:

a) deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei Adeverințe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator),

b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;

c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu,

d) deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;

e) alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declarației, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităților de control.

f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă,

g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie, (2) Deplasările menționate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declarației, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.

(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoțite de copii minori sau prezența copiilor minori în autovehicul, alături de părinți/bunici, atunci când nu pot fi lăsați singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze.

Art. 2 Persoanele au dreptul de a-și alege locația în care vor domicilia pe perioada în care se mențin restricțiile de deplasare și au obligația de a informa, motivat, secția de poliție de care aparțin, cu 48 de ore înainte, în situația în care decid, motivat, schimbarea
acesteia.

Cu privire la document, Grupul de Comunicare Strategică transmite următoarele: 

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Precizările făcute de Raed Arafat:

Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, si in diferite medii online si de mass media, in care se prevad masuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale (CNSSU) de Urgenta. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic si de boli infectioase. Decizia finala asupra masurile se ia la nivelul CNSSU in urma prezentarii discutilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele mesuri sa fie luate, amanate sau respinse.
Oricum, Romania nu se afla in situatia altor tari cu un numar foarte mare de cazuri pana in acest moment, iar masurile pe care le propunem sunt masuri care au in continuare caracter preventiv si care sa limiteze raspandirea cat mai mult posibil asa cum este recomandat si de catre mai multe organizatii internationale.
Cert este ca si in domeniul stiintific-medical exista mai multe pareri care trebuie luate in considerare cand facem astfel de analize.
Deciziile nu pot apartine unei singure persoane si trebuie discutate si puse pe masa specialistilor chiar daca la final se iau decizii care nu sunt aprobate in unanimitate.
De aceea, rog populatia sa nu ia in considerare nimic din ce se publica in spatiul public pana nu este adoptat si explicat de autoritati. Proiectul raspandit recent este doar un proiect care nu este adoptat si care cu siguranta poate suferi inca multe modificari.
Din pacate iresponsabiliateta persoanei care a facut acest proiect public cand acesta este inca pe masa discutiilor este una evidenta, inducand populatia in eroare si panica fara rost si impiedicand un proces de consultare sa fie finalizat coect si in liniste.
Pe de alta parte chiar daca acest proiect este adoptat in urmatoarea perioada, total sau partial, vor fi luate toate masurile necesare pentru a sprijini populatia in perioada aplicarii prevederilor.

 

8 comentarii

  1. ... Răspunde

    Are și dată, are și număr. Nu cred că cineva așa de la sine putere a inventat data și numărul. Plus măsurile din act. E clar că asta se dorește. Eu aștept ca cineva să răspundă pentru această paranoia colectivă instituită. În țară sunt vreo 200 și ceva de teste pozitive. Toate importate sau în legătură cu tâmpiții care au venit haihui acasă. Gripa/viroza respiratorie de anul trecut a omorât efectiv mai mulți oameni. Folosiți fraților săpunul și nu mai trageți flegme pe stradă! Și ieri am văzut.

    • dash Răspunde

      Diferenta e ca gripa/viroza e raspandita deja pe tot globul comparativ cu ceva ce acuma incepe. Nu poti compara ceva ce nici macar nu a infecat 0.1% a populatiei globale (aia fiind in jur de 7,6 milioane) cu un virus care exista de foarte multi ani si este gata raspandit.

      Sa nu mai zicem de efectele recesiunii (care e deja aici) si inca nici nu am ajuns la varful acesteia.

      Da trebuie avut mare grija la igiena , evitarea de contact fizic cu alte persoane si nu mai cumparati mastile alea de rahat n95-n99 care nici macar nu sigileaza fata corect. Singurele masti utile sunt cele normale (nas & gura) sau full face (ambele echipate cu filtre p100 in sus).

      Ce pana mea e asa de greu de inteles din carantina ca toate maimutele acum s-au trezit sa bata in piept ca ei nu o sa prinda virusul si ca toata carantina e o prostie.

      Momentan lumea se bate cu 2 probleme , anume virusul si recesiunea care e aici deja.

      Sa nu mai zicem de persoanele care isi pierd slujbele , raman fara mancare si resurse. Aceste persoane probabil o sa se rezume pe furt si posibil omor ca n-au nimic de pierdut , iar omul face orice in putinta pentru a supravietui.

      • lol Răspunde

        Oooo ce dramatic esti,mai ales ultima fraza 🤪

      • ... Răspunde

        Ce analiza lacrimogeno-bombastica! Veizi ca in accidentul cu beemweul care a demolat stalpul la Botiz au murit mai multi decat in toata pandemia aista la noi! S-a generat si se intretine o psihoza de nu numai. Din asta nu vom iesi in curand pentru ca romanul de rand e prost si se uita veci la tembelizor.
        PS. Studiile recente aratau in ale igienei ca nevoia romanului la sapun este de 1bucata/an!!!! Idem la pasta de dinti!!! No comment.
        PS2. Ieri am cumparat ulei de la magazin cu 13 Ron/litrul! Drojdie nu gasesti, faina mai e ici-colo. Asta nu e ceva sanatos. In momentul in care dispare carnea va fi prapad. Multi inca tin minte iepoca de aur. Si daca se va declansa isteria intretinuta artificial de furnizori, pentru ca ei sunt de vina, nu exista in tara un guvern care sa-i opreasca pe fomistii scandalagii. Toti politicienii au pus umarul la distrugerea economiei autohtone si am ajuns sa importam orice. Acum culegem roadele muncii lor. Dar nimeni nu va fi tras la raspundere. Asa cum nimeni nu va raspunde pentru faptul ca de 30 de ani tot construim biserici in loc de spitale pe hartie. Ce bune erau spitalele regionale acum!

      • y Răspunde

        @dash, am un prieten bun care tot îmi spunea că suntem prea mulți pe planet Earth. Și mai era unul care perfect sănătos fiind spunea că se urmărește limitarea drepturilor și libertăților. Asta tot îmi spunea de vreo 2 ani. După ce ai citit aceste trei (3) propoziții te rog uită-te la știri. Atât.
        Și încă un lucru. Ieri a declarat Ursula von der Leiden că guvernele pot pompa oricât vor în bugetele naționale. Acum nu mai e regulă chestia cu 3%.
        Dragul meu, eu de mult nu urmăresc filmele cu proști. În două-trei săptămâni aștept “descoperiri iepocale” legate de corona.
        Fii calm, nu tuși în mutra celuilalt, nu trage flegme pe stradă și folosește des săpunul. Asta va fi în mare ce se va descoperi. O zi bună.

  2. MARIN Răspunde

    Trebuia mai demult aceste masuri, mai putin art. 1 (1) lit. f si g.

  3. Doctor@yahoo.com Răspunde

    Nu știu cât de des se spală românii, dar mă întreb, nici francezii nu se spală? Nici italienii nu se spală? Nici germanii nu se spală? Nici austriecii nu se spală? Înainte de a-i acuza pe români, mai citiți…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.