Ultima actualizare: azi, 13:24
Locale

Apel la respectarea regulilor! Mai multe localități din județ au depășit incidența de 1,5

Prefectul Radu Bud a analizat în cadrul ședinței săptămânale cu șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne evoluția îmbolnăvirilor de COVID-19, incidența cazurilor la nivel județean, dar și la nivelul unităților administrativ-teritoriale, respectarea măsurilor impuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare prin Hotărârea nr. 32 care pune în aplicare prevederile HG nr. 856 din 14 octombrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020.

La nivelul județului, incidența este de 0,97 la mia de locuitori, iar la nivel de unități administrativ-teritoriale, localitățile Căpleni, Ciumești, Crucișor și Socond au o incidență cuprinsă între 1,5 și 3 la mia de locuitori, fiind înregistrate până la 6 cazuri/UAT, ceea ce nu necesită măsuri suplimentare. La Foieni, incidența este peste 3 la mia de locuitori, cele mai multe dintre cazurile pozitive fiind înregistrate în Centrul rezidențial pentru Persoanele Vârstnice, acestea fiind izolate de restul comunității. Focarul fiind identificat și izolat, nu se impune a se lua măsuri suplimentare la nivelul UAT.

Traficul prin punctele de trecere a frontierei se menține în parametri normali, iar ca noutate, din 15 octombrie, s-a reluat traficul către și dinspre Republica Ucraina, fără restricții, prin PTF Halmeu.

Având în vedere noile măsuri care au intrat în vigoare începând cu acest weekend, solicităm populației să respecte întocmai aceste măsuri și dorim să subliniem faptul că sunt interzise toate evenimentele private (nunți, botezuri, majorate etc) indiferent de numărul de participanți.

Principalele măsuri de prevenție suplimentare prevăzute în perioada următoare sunt:

– Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura în localitățile din județul Satu Mare unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spații publice deschise sau închise cum ar fi piețe, târguri, zone de așteptare (stații de autobuz, peroane), zone în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, obiective turistice, zone pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii.

– Se menține măsura organizării și desfășurării activităților cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și de meserii, muzee, biblioteci cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1,5/1000 de locuitori sau egală cu 3/1000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1000 de locuitori și având în vedere condițiile stabilite prin Ordin comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

– Se menține obligativitatea organizării activităților sportive cu respectarea condițiilor stabilite prin Ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

– Se menține interzicerea activităților recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

– Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau exteriorul lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară (obligativitate purtare măști de protecție, distanțare fizică și asigurare a soluțiilor de dezinfectare).

– Se interzice organizarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente).

– Se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

– Se permite organizarea și desfășurarea de evenimente /întruniri în cadrul campaniei electorale cu obligația organizatorilor de a asigura și respecta regulile de protecție sanitară, respectiv pentru spații închise maximum 20 participanți pe o durată de maxim 2 ore și pentru spații deschise maxim 50 de participanți. În cazul acțiunilor care se desfășoară în stradă limitarea numărului de persoane care se deplasează în grup sau formează un grup la maxim 6, iar în cazul acțiunilor din ușă în ușă limitarea este la maxim 2 persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.