Ultima actualizare: ieri, 18:50
Interviu

Senatorul PNL Romeo Nicoară despre o candidatură la Satu Mare: “Fiind în oraşul şi judeţul meu natal e posibil să obţin un scor bun”

Romeo Nicoară, senator PNL de Teleorman, este sătmărean de origine, cariera politică fiind începută în oraşul nostru, la sediul PNL Satu Mare încă din anul 1990. 

Între 1994-2002 a fost preşedinte al TNL Satu Mare, din 2002 a fost membru în Biroul Naţional de Tineret. Din 2005 a ocupat funcţia de consilier de stat al primului ministru Călin Popescu Tăriceanu, iar din 2007 a fost consilierul personal al ministrului Administraţiei şi Internelor, Cristian David. La alegerile parlamentare din noiembrie 2008 a fost ales senator PNL într-un colegiu din judeţul Teleorman, la cei 35 de ani fiind cel mai tânăr senator PNL din România. 

Acesta s-a aflat la Satu Mare cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi ne-a acordat un interviu. 

Reporter: Cum vi se pare Satu Mare după 7 ani? 

Romeo Nicoară: Nu sunt străin complet de oraşul meu dar nu pot să nu observ că e foarte puţin diferit, aparent mai dinamic, mai colorat puţin dar cu mult, mult potenţial, cu nenumărate lucruri ce trebuie rezolvate încă. Spre exemplu observ că în multe locuri calitatea străzilor lasă de dorit (la fel şi în trecut de altfel), traficul e intensiv şi sunt blocaje, parcările lipsesc şi aici ca de altfel şi în alte oraşe, unele clădiri din centrul istoric arata degradate, „ca pe vremuri” şi nu se întâmplă nimic cu ele, etc. etc. 

Dar despre probleme se poate vorbi mult şi din cauza asta poate nu avem timp să găsim sau să vedem soluţiile. 

R: Cum aţi ajuns să candidaţi în judeţul Teleorman? 

R. N.:Sunt mulţi politicieni care fac politică în alte judeţe sau regiuni şi nu numai în cele natale că doar aşa e în viaţă. Sau aşa e în viaţa de partid. Oricum un politician fie el în guvern fie în parlament trebuie să facă ceea ce e bine pentru toţi românii indiferent în ce loc se află aceştia. După ce am încheiat mandatul de consilier din guvernarea Tăriceanu, am participat în competiţia internă a PNL şi am ajuns să candidez într-un colegiu din judeţul Teleorman unde am câştigat competiţia şi am obţinut cel mai mare număr de voturi dintre toţi senatorii PNL. De asemenea sunt şi cel mai tânăr senator al PNL. 

R: Şi câte voturi aţi obţinut? 

R. N.: 30.000 de voturi Următorul e un coleg de la Giurgiu cu circa 28.000 voturi. 

R: În ce relaţii sunteţi cu PNL Satu Mare? 

R. N.: Începându-mi mandatul în 2008 în Teleorman m-am concentrat foarte mult pe relaţia cu cetăţenii din colegiul meu, pe relaţia cu autorităţile locale de acolo, pe relaţia cu organizaţia judeţeană a PNL iar aceste noi construcţii au necesitat timp şi efort consistent. Din acest motiv relaţia cu PNL Satu Mare e sporadică, manifestată mai mult în contactele formale pe care le avem în cadrul organismelor naţionale ale PNL. 

R: În ce comisie activaţi în Senat? 

R. N.: Sunt vicepreşedinte al Comisiei pentru Administraţie Publică, Organizarea Teritoriului şi Protecţia Mediului precum şi membru al Comisiei pentru Politică Externă din Senatul României. 

R: Cum vă înţelegeţi cu parlamentarii sătmăreni? 

R. N.: Relaţiile pe care le am cu parlamentari sătmăreni sunt cordiale, colegiale aş spune. Cu dl. senator Valer Marian suntem colegi în USL iar cu dl. senator Gunthner Tiberiu sunt coleg în Comisia pentru Administraţie Publică, având chiar o relaţie amicală. 

R: Cum vedeţi anul 2012 din punct de vedere politic? E un an electoral. Ce va face USL? 

R. N.: Nu cred ca anul 2012 va fi mai uşor sau mai dificil decât anii precedenţi, dar sigur va fi mai agitat pentru că e an electoral. Însă stângăcia şi nepriceperea guvernanţilor i-au făcut grei şi pe cei trei care au trecut de când avem guvernul Băsescu-Boc în fruntea ţării. Semnalele politice arată că proiectul privind comasarea alegerilor pe care noi USL l-am calificat drept un demers discreţionar, unilateral şi antidemocratic al actualei puteri, riscă să tensioneze foarte mult scena politică românească fiindcă la acest proiect se adaugă în lanţ şi alte intenţii ale guvernului cum ar fi încercarea de modificare a Constituţiei, reducerea numărului de parlamentari, un alt sistem de vot sau reorganizarea administrativă şi regionalizarea. Toate aceste proiecte necesită în mod real o dezbatere amplă şi un consens larg politic şi civic şi nu adoptarea şi impunerea lor în stil pompieristic românilor. 

R: Vă temeţi de alegerile comasate propuse de guvern? 

R. N.: Nu. Deloc. Însă noi am afirmat, cum spuneam mai devreme, că acest proiect al guvernului e o încălcare gravă a principiilor democraţiei parlamentare şi singurul scop urmărit de guvernanţi e să creeze o atmosferă haotică, tulbure în care prefecţii, şefii de instituţii, întreaga clientelă politică a PDL să poată „aranja” rezultatul alegerilor în dorinţa de a rămâne la putere cu orice preţ. 

R: La moţiunea simplă depusă în Senat în decembrie 2011 pe subiectul administraţia publică şi ordine publică, aţi afirmat că „în laboratoarele politice ale PDL se construieşte acest scenariu apocaliptic prin care mii de localităţi vor fi destabilizate la anul, pe modelul patentat la Teleorman”. La ce vă refereaţi când spuneaţi acest lucru? 

R. N.: Situaţia e următoarea: În cursul lunii august 2011, prefectul judeţului a atacat în contencios administrativ bugetele a peste 30 de localităţi din Teleorman plus 2 hotărâri ale Consiliului Judeţean ce au blocat finanţări de investiţii însemnate în întreg judeţul. Aici sunt ciudate două aspecte, unul că bugetele au fost atacate în contencios la 6 luni de la adoptarea lor (respectiv 10 februarie 2011) fără a fi respectate proceduri prealabile legale şi al doilea aspect, toate autorităţile locale atacate au administraţii liberale sau social democrate. Ne mai îndoim acum de apartenenţa politică a prefecţilor din România? Au început procesele în instanţe, pe fond toate administraţiile locale au câştigat, însă datorită recursului făcut de Instituţia Prefectului termenele sau prelungit cu până la 3 luni, generând în judeţ situaţii extrem de complicate şi tensionate: nu s-au plătit salarii, nu s-au făcut plăţi, nu s-au plătit ajutoare de încălzire, etc. Situaţia s-a deblocat pe 1 decembrie la presiunea noastră, a parlamentarilor din opoziţie însă mesajul meu către reprezentanţii administraţiilor locale e următorul: atenţie foarte mare la întocmirea bugetelor pe 2012 fiindcă modelul prezentat de mine din Teleorman, PDL doreşte să-l extindă la nivelul întregii ţări în 2012, ceea ce în prag de alegeri locale şi generale poate însemna un dezastru pentru cetăţeni. 

R: Dar cum vedeţi 2012 din punct de vedere al economiei ţării?

R. N.: Mă surprinde atitudinea de elev vesel şi nevinovat a doamnei ministru Udrea care vine şi ne spune, pe blog, că perspectivele economice ale anului 2012 sunt mai bune decât ceea ce s-a întâmplat în 2011 şi că măsurile luate de Guvern “creează toate şansele ca 2012 să reprezinte un nou an de creştere economică”. Incredibil! E destul să citim declaraţiile reprezentaţilor patronatelor din industria alimentară sau ale patronatelor transportatorilor din România şi observăm că fără excepţie fiecare spune că o scumpire a produselor cu până la 10% în primăvară e inevitabilă datorită contracţiei pieţei. Eu cred că trebuie să fim precauţi când vorbim despre şansele de creştere economică a României 2012 şi să nu tratăm populist subiectul precum o fac reprezentanţii guvernului. 

R: Care este atmosfera în USL, având în vedere competiţia politică de ani de zile între cei doi parteneri? 

R. N.: Eu zic că e bună, dar când spun acest lucru mă refer la situaţia specifică din judeţul Teleorman iar la situaţia din Satu Mare nu mă pot pronunţa necunoscând detalii. Cooperarea decurge în termenii normali prevăzuţi de protocol şi eu cred că acest lucru se va vedea în rezultatele obţinute la alegerile de la sfârşitul anului, rezultate care vor fi foarte bune. 

R: Intenţionaţi să candidaţi pentru un nou mandat? Doriţi să reveniţi la Satu Mare? 

R. N.: Da, sigur. Un proiect politic se construieşte pentru perioade mai lungi de timp şi cum spuneam mai devreme am luat-o de jos în sus, de la organizaţia de tineret, apoi în executivul României, acum în legislativ… şi merg mai departe. În altă ordine de idei în cadrul organizaţiei judeţene a PNL Teleorman mi-am exprimat această opţiune de a candida din nou pentru un mandat ţinând cont şi de protocolul USL care are în acest sens câteva prevederi. În măsura în care voi reuşi desigur voi fi ca şi până acum reprezentatul românilor în parlament atât al teleormănenilor cât şi al sătmărenilor sau sibienilor, sau al altora. Eu sunt un soldat disciplinat al PNL, am deja aproape 22 ani vechime în PNL şi nu intenţionez să renunţ la acest statut. 

R: Ce se ştie despre Satu Mare în Teleorman? 

R. N.: Nu prea multe până în 2008 aş spune eu, însă de atunci încoace, multe… Trecând peste glumă, vreau să vă spun ca am vorbit foarte mult despre Satu Mare acolo, am vorbit despre oamenii de aici despre locurile noastre, am prezentat experienţele noastre de judeţ la graniţa de vest a ţării, am prezentat produse de-ale noastre, de ex. celebra noastră pălinca care acolo era cam … necunoscută. Trebuie să recunosc că am fost foarte surprins când am descoperit şi un sătmărean care locuia acolo de peste 40 de ani, mai precis un careian, Păuleanu Viorel. 

R: Dacă aţi candida pe Satu Mare credeţi ca aţi obţine un procent/rezultat mai bun? 

R. N.: În comparaţie cu cel din Teleorman? Probabil că da. Fiind în oraşul şi judeţul meu natal e posibil să obţin un scor bun. Dar aceasta nu cred că e o reţetă infailibilă. Reţeta cea mai bună, în opinia mea, e munca într-o echipa bună. 

R: Care e modelul dumneavoastră în politica românească? 

R. N.: Cu tristeţe trebuie să mărturisesc că nu găsesc un model valabil ce ar putea fi urmat. Cred că singura reţetă de succes pentru un politician român acum, e sa pună mâna pe hăţuri şi să scoată ţara din criza morală, economică, umană şi culturală. 

Consider ca actualul preşedinte PNL, Crin Antonescu, se apropie de un model moral politic pe care îl putem urma. Însă eu sunt mândru că PNL a fost partidul care mi-a oferit onoarea ca făcând parte din rândurile sale în acest mandat parlamentar să reuşească, în mod absolut onorabil, să îl aibă ca şi invitat în plenul său după 64 de ani, în cursul lunii octombrie 2011, pe Majestatea Sa Regele Mihai I al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.