Federaţia “Solidaritatea Sanitară” anunţă organizarea unui protest în Piaţa Victoriei şi pichetarea sediilor prefecturilor, în 14 ianuarie, precum şi ”iniţierea unei forme inovative de protest”.
Sindicaliștii cer includerea COVID-19 în categoria bolilor profesionale pentru personalul medical, o campanie adecvată de informare privind vaccinarea, respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie sau creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021.
Federația “Solidaritatea Sanitară” a anunțat miercuri, printr-un comunicat de presă, că declanșează proteste pentru “apărarea drepturilor tuturor lucrătorilor din sănătate”, în 14 ianuarie fiind programate mitinguri în fiecare județ, în fața prefecturilor, precum și un protest în Piața Victoriei.
Revendicările sindicatelor:
- 1. Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19. Măsurile trebuie să includă:
- a. Elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccinării.
- b. Stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție și asigurarea acestora în cantitatea necesară și la calitatea corespunzătoare.
- c. Elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților COVID-19.
- d. Reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecție la 3 ore.
- e. Includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.
- 2. Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.
- 3. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.
- 4. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim.
- 5. Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.
- 6. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.
- 7. Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.
- 8. Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.
- 9. Posibilitatea lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază.
Am un respect deosebit pt profesioniștii din toate domeniile.
Dar cand se folosesc de acest atu, in vremuri grele, parcă imi provoacă un pic de greață.
Lumea stă să se scufunde din punct de vedere sanitar dar și economic, iar unora le trebuiesc măriri de salarii.
Hmm!
Nu am învățat nimic din istoria ultimei sute de ani.
Dar, nimic.
O zi bună tuturor.
Salut,
Dar pentru condițiile în care sunt ținuți pacienții,cheltuirea prostească a banilor în spitale,angajarea pe “pile”,modernizarea saloanelor,a echipamentelor,pe când protest din partea lucrătorilor din sănătate?
Și de la noi ca popor ar trebui,dar și tu ca și lucrător în spital ar să te revolte asta?
i-o vazut careva pe sindicalisti vreodata sa protesteze impotriva conditiilor mizere din spitale sau orice altceva pana acum in afara de salarii si sporuri? nu? ashe ma gandeam si io
Culmea ca nimeni nu se plange de lipsa de materiale/echipamente din spitale. Si stiti de ce ? Findca unii medici au salarii mari si cu asta sunt dusi la tacere. Sau mai rau…dar nu intru in detalii. Aici e baiu. Si tot pacientii sufera din cauza asta. In Galati Patronatul Protectiei si Medicinei Familiei informneaza medicii de familie despre faptul ca VACCINUL anti COVID 19 este un MEDICAMENT EXPERIMENTAL iar campania de vaccinare este organizata de ARMATA fiind o actiune militara. Acelas patronat, inainteaza o scrisoare guvernului in care spune ca ASISTENTA MEDICALA PRIMARA reprezinta resursa umana strategica pentru eradicarea pandemiei prin vaccinarea anti covid19 si solicita urgent acordarea sporului pentru covid19 pentru toti medicii de familie si personalul sanitar asociat. In aceeasi scrisoare mentioneaza acel medic ca medicina de familie care are contract cu CNAS, reprezinta structurile strategice ce vor intervenii pentru eradicarea pandemiei prin VACINAREA IN MASA. Sunt 2 lucruri ce se bat cap in cap. Va dati seama cata empatie au acesti oameni si cat de flamanzi de bani sunt. Nu vreau sa-i bag pe toti in aceeasi oala. Dar cam asa se actioneaza din pacate. Asta-i sistemul la care contribuim. Iar numele dr.ului care se contrazice pe el, este ADRIAN TATU din Galati,
Cam toți gândesc la fel. Să nu crezi că este mare diferență. Noi suntem cifre, pacienți și la toți se aplică protocolul aprobat. Nimic mai mult. Jurământul lui Hyppocrat este ceva facultativ. Singura lor problemă în momentul de față este cum să compenseze plicurile lipsă. De aia fac ce fac și de aia insistă pe sporuri. Alții nici bani de pâine nu prea mai au în curând. Adică acum îți dai seama că ei lucrează pentru bani nu pentru că sunt ce sunt.