Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

Primăria reziliază contractul cu Beny Alex pentru concesionarea ștrandului

Primăria reziliază contractul cu Beny Alex pentru concesionarea ştrandului. Anunțul a fost făcut astăzi de primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.

,,Dorim ca Ștrandul Municipal să redevină accesibil sătmărenilor. Primăria Satu Mare va solicita încetarea contractului dintre municipiul Satu Mare și concesionarul Beny Alex. Considerăm că firma nu și-a îndeplinit obligațiile asumate, contractul nu mai poate continua. Este al doilea an consecutiv în care ștrandul nu este deschis, în care acest serviciu public nu este prestat. Primăria este decisă să redea ștrandul sătmărenilor!”, a declarat Kereskenyi Gabor.

De cealaltă parte, reprezentanții Beny Alex cer de la Primărie 26 de milioane de lei, cu titlul de investiții neamortizate.

 

Reprezentanţii Beny Alex explică de ce nu deschid ştrandul

Reprezentanţii societăţii Beny Alex, care administrează ştrandul municipal, au explicat, pentru PortalSM, că au luat această decizia de a nu deschide ştrandul deoarece au pierdut, în primă instanţă, un proces prin care sunt obligaţi să plătească, în solidar cu Primăria Satu Mare, despăgubiri în valoare de peste 7 milioane de lei.

“Admite in parte actiunea reclamantei si in consecinta obliga cele doua parate, in solidar, la plata unor despagubiri in cuantum total de 7.904.848,18 lei RON, precum si la plata dobanzii legale aferente acestei sume, dobanda calculata de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la data platii efective”, se arată în hotărârea Tribunalului Satu Mare dată la finele anului trecut.

Povestea, pe scurt

În anul 2008 firma Beny Alex a concesionat ştrandul de la Consiliul Local Satu Mare pe o perioadă de 49 ani în vederea realizării investiţiei. La momentul respectiv terenurile erau libere de sarcini, astfel că au început lucrările iar ştrandul a fost deschis după realizarea unor investiţii.

Ulterior, în anul 2017, o sătmăreancă, S.R.M., a acţionat în judecată firma Beny Alex şi Primăria Satu Mare susţinând că este proprietara unui teren pe care este construit un bazin şi a cerut despăgubiri de milioane de lei.

La finalul anului trecut Tribunalul Satu Mare i-a dat dreptate femeii, dar soluţia a fost atacată de către toate părţile implicate, urmând să fie rejudecată.

Se pare că femeia ar fi revendicat suprafaţa respectivă iar pentru că aceasta nu poate fi retrocedată în natură ea ar fi dat o declaraţie prin care este de acord să fie despăgubită prin fondul Proprietatea. Ulterior s-ar fi răzgândit şi a chemat în instanţă municipalitatea şi firma care a efectuat investiţia.

Suma de peste 7,9 milioane lei pe care a stabilit-o instanţa s-ar baza pe anumite calcule, estimări a valorii terenului şi profitului teoretic pe care l-ar fi putut obţine persoana respectivă în decursul anilor.

În aceste condiţii, reprezentanţii Beny Alex au decis să nu deschidă ştrandul. Ei afirmă că nu au nicio garanţie că după reluarea procesului, la Curtea de Apel Oradea, despăgubirile nu vor avea o valoare mai mare şi se declară nemulţumiţi de toată situaţia în condiţiile în care ei au preluat un teren care, cel puţin pe hârtie, era liber de orice sarcini iar acum sunt nevoiţi să plătească despăgubiri de milioane de lei.

În concluzie, viitorul ştrandului este la mâna judecătorilor.

31 comentarii

  1. unu Răspunde

    aici eu dau drepatet osanului , dupa ce a pus la punct primaria e hot aici , in fine eu inca odata sigur nu il votez pe kereskenyi

    • un cunoscător Răspunde

      Atâtea clauze nu a respectat oșanul că nici nu obosesc să le enumăr. Atât de corect a făcut treaba acolo că inclusiv Coica a vrut să rezilieze contractul. S-a spus atunci că mai mare nevoie de timp și să mai pregătească lucrurile cum trebuie. Asta a fost prin 2013. Cea mai mare greșeală a primăriei a fost că a trecut prin consiliu hotărârea de atribuire a concesiunii și terenurile nu au fost în regulă juridic. Acum acest lucru i-a convenit de minune oșanului să aibă motiv să nu deschidă. Ceva parcelă minusculă undeva, am înțeles. Whatever. Faptul că habar nu are cum se gestionează și se exploatează un ștrand pentru tine este ceva secundar. Mă gândesc …….

      • mae Răspunde

        un cunoscator vorbesti aberatii,,primaria atitea o vrut sa faca ca nici ia nu ar reusi,,,,ba voii vorbitii prostii ,,parcare etajata,ba sintetii prostii

        • un cunoscător Răspunde

          Tu nici nu ai văzut contractul. Așa că încearcă să nu te pronunți în ceva la care nu cunoști toate datele. Poți să pui cruce pe ștrandul vechi că nu e cine să îl gestioneze cum trebuie în secolul 21 și după cerințele curente.

      • hAuleuMaica Răspunde

        @ Cunoscator Păi dacă nu știi aproape nimic ,la felul cum s-au derulat lucrurile cu, AȘA CRED ,PARCELA MINUSCULA UNDEVA ,mai bine abține-te. Nici eu, nici majoritatea satmarenilor nu sunt mulțumiți de loc de ștrand intru totul, de la A la Z . Altfel trebuia conceput un strand termal pentru cerințele de azi,dar la problemele juridice ar trebuii PAS ….zic eu

        a

        • un cunoscător Răspunde

          @haloeu, nu cred că prin ce am scris a rezultat de undeva că nu știu nimic referitor la subiect. dacă asta este concluzia ta atunci asta spune destule despre tine.

    • mae Răspunde

      da anul trecut a fost pandemie,anul asta nu adeschis din cauza primarie,asa ca gabor nu are dreptate,,sa rezove cu doamna care are pamaint in mijocul strandului,cum poti sa concesionezi un teren care nu este al tau ,,,???? beny alex nu te lasa ca vrea gabor sa faca manevre …….

  2. Ivan 2 Răspunde

    Pariu ca Ștrandul ajunge tot la un ungur sau si mai rau, la Statul Maghiar, iar atunci totul o sa fie ok. Statul Roman si Serviciile dorm în papuci în timp ce încet, încet, bucată cu bucată, Transilvania este acaparată de interpușii statului maghiar. Vezi exemple:
    – hotel Dacia Satu Mare; fosta primărie Carei; hotel Melody Cluj, milioane de metri pătrați de clădiri si terenuri retrocedate și achiziționate in toată Transilvania;
    – acces la banii publici ale UAT-urilor conduse de UDMR doar a firmelor de casă ungurești si obstrucționarea pe față a întreprinzătorilor etnici români ( licitații, PUZ-uri,avize, autorizații, etc);
    -instituirea de restricții excesive prin Ariile protejate păstorite de catre UDMR, Mnisterul Mediului (UDMR) , Custozi Ariilor-maghiari/serviciile maghiare, etc, pentru a împiedica dezvoltarea .
    Se vede din avion ca UDMR si o anumită parte (foarte mică) a etnicilor maghiar din Transilvania luptă pentru interesele unui alt stat, ceea ce se numește TRĂDARE.

    • Ivan cel Groaznic Răspunde

      Statul Roman prin tradatorii romani a privatizat si a vandut TOT ce avea valoare (ex. Petrom catre austrieci sau marile firme de energie unde Statul abia mai detine cateva procente).
      Pe langa asttia kereskeny e ucenic 🙂
      Dar, in ceea ce priveste Ungaria, am putea sa luam exemplul lui Victor Orban care este un patriot!
      Noi stam in pozitia ghiocelului in fata SUA sau UE si tot suntem batjocoriti!

    • Andra Răspunde

      @ivan Gandire comunista .
      Ca italienii si austriecii detin mii de hectare nu te deranjeaza, asai ?

    • H&R Răspunde

      Bai Ivan 2 fwtw-zi morttii maatii, ungurii impiedica dezvoltarea? Bai taran retardat care mananci rahat cu polonicul. Fwtw-zi gura maatii de labagiu ce esti. Esti prost de bubui ba retardatule bai. Mai bine improsca tactu materialul pe urzica.

    • gogu Răspunde

      Vezi la Sovata ce frumos au facut totul ! si pt toata lumea .

      • Romanistan citizen Răspunde

        Când e vorba de unguri judecata limpede devine imposibilă pentru unii. Acum 15-20 de ani Sovata arăta aproape ca și Băiie Herculane acum.

  3. maricica - sau marika Răspunde

    pai ce crezi ca pe kereskenyi il intereseaza de romani sau statul roman pe dracu, ii un sovinist dar ati vazut ce casuta de vacanta cu titlu de pensiune agroturistica a facut din fonduri europene in lazuri?? de asta nu vb presa tiutlar sotia kereskeny noemi, fratilor despre ce vorbim, alt mare maghiar turos lorand deputat udmr prosprietar city radio si a trantit o cladire tot din fonduri eurpene pe undeva in drum lazuri intre ceva cartie de locuinte astea nu verfica nimeni , stiind ca acel loc nu trebuia sa fie contruit era deservit dupa PUZ ca loc de recree , despre ce vb domnilor hotii striga hotii

  4. un cunoscător Răspunde

    Doar atât aș mai adăuga că acest ștrand nu trebuia dat la Beny Alex deloc. Nu recomanda mai nimic. Acum probabil juristul de la primărie va face cărare la tribunal ori judecătorie pentru că Țânțaș are avocat și nu cred că va lăsa treaba așa. Iar până va merge procesul (probabil ani buni) vom asista la transformarea ștrandului într-un morman mare de mizerie. Cine câștigă de aici? Nu ar trebui trași de ureche puțin cei care au promovat și au propus acel HCL la vremea respectivă? Nu numai primarul e de vină aici.

  5. radical2 Răspunde

    Foarte bine. Cu Florisal cand il rupeti? Asta e cel mai pagubos contract.

  6. un cunoscător Răspunde

    @mae, încă un lucru. Primăria nu are nici capacitatea umană și nici posibilitatea tehnică de a gestiona ștrandul vechi. Cel puțin în momentul de față. Presupune prea multe, dotări, oameni de meserie și calificați cum trebuie și multe altele. Practic ar trebui un servici numai pentru ei. Iar ca să se dea la Apaserv ca să gestioneze ei ștrandul aia nu ține. A mai fost la ei și din tocmai din cauza aceasta a ajuns în prag de faliment ștrandul. Vestitul fenomen cu facturarea apei la preț de agent economic de la Apaserv către ștrand și câte și câte. Sau abonamente date la liber la vrejea respectivă unora fără discernământ (funcționari, consilieri, ștabi etc.).
    Eu în schimb aș fi curios cine deține licența de exploatare ANRM pe sondele de apă termală și dacă mai sunt valabile. Pentru că virgulă chiar dacă sunt valabile și titular să zicem nu e primăria nu știu cu ce vor să funcționeze. Adică dacă nu au obiectul muncii (apa termală). Eu cred că ideea cu concesionarea a fost ca poate Țânțaș are destui bani și reușește să aducă la linia de plutire șandramaua. Dacă reușea ce se mai fălea primașul acum că vedeți voi p@lime eu am rezolvat și pe ăsta!

    • H&R Răspunde

      Apoi nu Tantas a reabilitat si Hotel Dacia? Arata frumos ce sa zic.

      • un cunoscător Răspunde

        Corect. Este exact fenomenul când degeaba spune careva că este orășean dacă rămâne cu deprinderile de la coada vacii. Pentru că pentru el în ce a băgat fizicul aici tot lux se cheamă. Și la ștrand și și la hotel tocmai s-a apucat de treburi exact invers cum trebuia. Acuma rămâne speranța că se mai poate salva ceva. Valabil pentru ambele obiective.

      • Nha Răspunde

        Despre Dacia , si acum arata la fel si dupa cum se vede va arata la fel sau mai rau mult timp.

  7. FARCAU Răspunde

    daca reusesti sa redeschizi strandul ai un vot din partea mea Gaborica ….spor sa ai….mult succes !!!!!!!!!!!!

  8. Dodiq Răspunde

    Cand au gasit apa termala a fost un bazin micut langa podul de fier pacat de strandul vechi

  9. Bulshit Răspunde

    Pai ce poți aștepta de la un țăran că beny……. Țăran prost needucat necivilizat arogant din lumea a treia..

  10. Xpert68 Răspunde

    contractul de concesiune a fost încheiat ilegal între părți în decembrie 2008 întrucât nu exista nici PUZ pentru efectuarea construcțiilor!!!! și așa în 2010 luna decembrie s-ar fi impus rezilierea contractului de concesiune dar prin diferite strategii a functionat ilegal din 2012!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.