Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

Conducerea AJOFM doreşte ca elevii să înveţe meserii căutate

conferinta ajofm 0(7)Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean şi cu şefii şcolilor profesionale din judeţ, pentru a discuta despre corelarea profesiilor de la unităţile de învăţământ cu cererile de meserii de pe piaţa forţei de muncă.

 “Consider că prin comunicare putem face o corelare mai bună a agenţilor economici cu cetăţenii şi absolvenţii pentru a se putea încadra într-un loc de muncă. Următoarele întâlniri vor fi pe domenii de activitate, vom avea întâlniri între agenţii economici care se ocupă de tâmplărie cu cei de la Liceul Brâncuşi. Pentru acest an planul şcolar este deja făcut, nu se pot face modificări dar se pot face primii paşi pentru ca planul pe 2013-2014 în instituţiile de stat preuniversitar din Satu Mare să ţină cont de ce cere piaţa muncii. Mai exact, să facă acele specializări, calificări, de care agenţii economici au nevoie”, a declarat directorul AJOFM Satu Mare, Marcel Maruşca,.

Cele mai căutate meserii sunt în domeniul confecţiilor, fiind 117 locuri de muncă disponibile, însă nu sunt muncitori doritori de un astfel de job deoarece salariile sunt mici, programul lung şi condiţiile de muncă grele.

“Am avut nişte discuţii preliminare. Este o cerere foarte mare pe piaţa muncii de confecţioneri, dar aici trebuie să avem nişte discuţii pe teme şi mai concrete pentru că sunt mai multe probleme reglate de salarizarea din domeniu, timpul de muncă şi din acest motiv cei care doresc să se înscrie  la o astfel de meserie sunt tot mai puţini. Un alt domeniu important este cel legat de firmele care se ocupă cu mobilă şi au contracte pentru export. Au nevoie de tâmplari, dulgheri, tapiţeri, dar calificaţi la nivelul utilajelor moderne pe care dânşii le folosesc”, a spus Maruşca.

 

Inspectorul şcolar general, Mariana Roman, a afirmat că încă nu este aprobat planul de şcolarizare pe anul 2013-2014, însă s-au propus trei noi clase în învăţământul profesional de doi ani.

Directorii şcolilor şi-au expus problemele arătând că în majoritatea cazurilor elevii nu sunt prea dornici de meseriile prost plătite, preferând să plece în străinătate la muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.