O dezbatere publică pentru pachetul legislativ România Educată a avut loc, la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Satu Mare. Au fost invitați directorii unităților de învățământ preuniversitar, profesori, reprezentanți ai părinților, ai elevilor și decidenți din domeniul educației din județ.
Peste 100 de persoane au participat la dezbatere.
“Eu, de exemplu, nu vreau să mai întâlnim în legea educației tot felul de portițe ușor interpretabile prin care să ne trezim că e nevoie de o binecuvântare pentru nu știu ce post de director sau director adjunct. Nu trebuie binecuvântare, de la nimeni, trebuie doar profesionalism și examen.” a declarat deputatul Adrian Cozma.
România Educată ne prezintă o structură nouă pentru învățământul atât în toate etapele preuniversitare, cât și în statutul și cariera didactică.
“La o primă apariție a acestui proiect de lege, pe grupurile profesorilor de limba și literatura română au apărut diverse discuții legate de proba de limba și literatura română, la bacalaureat, că să fie proba de sine stătătoare și să nu fie într-un amalgam de discipline cum este propusă acum.
Faptul că se propune scoatere exmatriculărilor nu consider că este o măsură binevenitî. Sunt multe școli care se confruntă cu elevi cu probleme, care absentează, cu elevi care au probleme grave la disciplină, și atunci dacă nu poți să îi exmatriculezi nu știu cum poți să îi atenționezi că nu sunt pe drumul cel bun” a declarat Boloș Natalia, director la liceul „Mihai Eminescu”.
Modificările din proiectul “România Educata” sunt:
- instaurarea învățământului antepreșcolar de la vârsta de 3 luni pana la 3 ani
- unitățile de învățământ liceal profesional se vor organiza cu o singură filiala, si unul sau mai multe profile.
- Școala din spital, se organizează pentru copii spitalizați pe o perioada mai mare de 4 săptămâni, elevii care in clasa a VII sunt internați pe o perioada de 6 luni, vor putea fi admiși la licee fără susținerea evaluări naționale.
- Portofoliul educational
- Evaluarea de învățământ preșcolar, primar si secundar
- Concurs de admitere clasa IX-a
- Examen Național de Bacalaureat va avea următoarele probe, o singură probă scrisă la disciplinele cuprinse în trunchiul comun, o probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările. Această probă constă în evaluarea competențelor generale, formate pe parcursul ciclului liceal la limba și literatura română, matematică și științe ale naturii, istoria și geografia României și Europei și științe socio-umane. O singură probă scrisă care să verifice competențe le generale.
De când a lansat ficusul rezident la Cotroceni această idee au trecut vreo 6 ani pe puțin. Dacă o mai lălăiți mult tineretul căruia i se adresează acest program pleacă ori dispare definitiv. Și așa avem un minus de un milion peste plan! La urmă va rămâne o fărâmă de tineri, mai mult needucați și dezorientați în lume. Dar no problemo, dacă sunt mai puțini costă mai puțin, nu? În final vom culege ce am semănat. Ceva de genul România dezbrăcată. Asta dacă mai rămâne ceva. Ultimul care pleacă este rugat frumos să stingă lumina. Se mulțumește. Să nu cumva să vă grăbiți că mai este timp.😱😤😭😨😥
O lege excelentă pentru școala din România. Toate Guvernele de până acum și-au bătut joc de școală. Bravo PNL, bravo Klaus Iohanis, bravo Nicolae Ciucă, bravo Adrian Cozma!
Si bravo mie! 😱🤮😤💩💩😭😭🤫
O lege care ar trebui aplicata de ani de zile! Dar nu ne grabim.
Ți-a reușit bacul?😱
Are si el atâtea clase ca si trenul…
Asta ce zici e cu tot cu vagon restaurant sau mai mult fără că și pe alea le-a cam scos CFR???🤔🤔🥴😲😭
Ce asteptari aveti de o conducere fanariota? De maine se va introduce alfabebul cirilic . Sa inteleaga si rrrrrromi.
Pesediști proști, beți șeps!
Bravo! Felicitări! Ai un sheps suplimentar de la mine!😲🤔😱🤪