Ultima actualizare: azi, 08:28
Naţionale

Persoane cu handicap sechestrate în județul vecin și silite să muncească. Trăiau în condiții inumane

La data de 10.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Maramureș împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Galați, S.C.C.O. Maramureș, S.C.C.O. Sălaj, S.C.C.O. Bistrița-Năsăud și S.C.C.O. Vrancea au pus în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Maramureș și Vrancea, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane şi supunerea la muncă forțată obligatorie.

În cauză, s-a reținut că, mai multe persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în Centrele de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap, situate pe raza județului Vrancea, au fost recrutate prin inducere în eroare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate, și, ulterior, transportate în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării și ferme din județul Maramureș. Persoanelor vătămate le-au fost reținute documentele de identitate, acțiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai lungă.

Persoanele vătămate nu au fost plătite sau au fost plătite mult sub nivelul muncii prestate, au fost adăpostite în condiții necorespunzătoare și exploatate prin recurgerea la amenințări și exercitarea de acte de violență fizică, acte care au terminat o puternică stare de temere în rândul acestora.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Maramureș, au fost conduse 14 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Acțiunea beneficiază și de sprijinul Direcției Generale Anticorupție, I.P.J. Maramureș – Serviciul Criminalistic, Inspectoratului de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș și Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.


Comunicat de presă Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

Un comentariu

  1. bigbrother Răspunde

    Apoi și indivizii care fac așa ceva nu se pot numi sigur oameni! Cum poți face așa ceva să-i exploatezi pe cei aflați în dificultate în loc să-i ajuți????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.