Ultima actualizare: ieri, 21:05
Naţionale

Uniunea Europeană interzice sobele pe lemne în România! Oamenii, obligați să le înlocuiască

România, ca și celelalte state membre ale UE, trebuie să renunțe la sistemele de încălzire poluante, precum sobele pe lemne și centralele de apartament, după cum reiese dintr-un document al CE.

Potrivit datelor Eurostat, aproximativ 50% din toată energia consumată în UE este folosită pentru încălzire și răcire, iar mai mult de 70% provine încă din combustibili fosili (în mare parte gaze naturale, dar și lemne de foc). În sectorul rezidențial, aproximativ 80% din consumul final de energie este utilizat pentru încălzirea spațiului și a apei.

Pompele de căldură sunt o tehnologie matură care este mult mai eficientă din punct de vedere energetic decât cazanele (termen generic cu referire la sistemele de încălzire cu combustibili fosili precum sobe pe lemne sau centrale de apartament – n. red.). Acestea permit o utilizare mai mare a surselor de energie regenerabilă, a energiei ambientale și a căldurii reziduale. În clădiri, pompele de căldură sunt folosite pentru încălzire, apă caldă și în unele cazuri și pentru răcire. În loc să producă căldură, ele extrag și îmbunătățesc energia ambientală (căldură sau rece din aerul exterior și apele de suprafață sau de canalizare) sau energie geotermală (căldură sau rece din sol sau din apele subterane). Ciclul de refrigerare este în majoritatea cazurilor un ciclu de compresie a vaporilor care consumă energie electrică, dar există și cicluri de sorbție care sunt conduse de căldură”, se arată în documentul Comisiei Europene.

30 de milioane de pompe de căldură vor fi instalate în UE până în 2030

Un raport publicat în 2022 de Agenția Internațională pentru Energie (IEA) estimează că pompele de căldură vor scădea cererea Europei de gaz pentru încălzirea clădirilor cu cel puțin 21 de miliarde de metri cubi în 2030.

În conformitate cu obiectivele Pactului ecologic al UE, planul REPowerEU solicită investiții anticipate în surse regenerabile și eficiență energetică. Acesta are ca scop reducerea importurilor de combustibili fosili, dublarea ratei actuale de implementare a pompelor de căldură în clădiri și accelerarea implementării pompelor de căldură din rețelele mari de încălzire și răcire. Cu 3 milioane de pompe de căldură instalate doar în 2022, obiectivul este de a instala cel puțin 10 milioane de pompe de căldură suplimentare până în 2027.

În plus, odată cu eliminarea treptată a cazanelor de sine stătătoare până în 2029 (în conformitate cu regulile de proiectare ecologică), se poate aștepta instalarea a cel puțin 30 de milioane de pompe de căldură suplimentare până în 2030 față de 2020, majoritatea hidronice (inclusiv hibrizi). Această ambiție a fost exprimată în Planul Industrial Green Deal .

Este nevoie de 750.000 de instalatori specializați în pompe de căldură

Pentru a accelera producția de pompe de căldură și implementarea acestora, sunt necesari încă 750.000 de instalatori și cel puțin 50% dintre instalatorii existenți vor trebui să fie recalificați pentru a lucra cu pompe de căldură.

Investiția totală în pompe de căldură în UE aproape s-a dublat de la 13 miliarde EUR în 2020 la 23 miliarde EUR în 2023, în ciuda încetinirii în 2023, din cauza prețurilor la energie de răcire și a reducerii subvențiilor. (Sursa: BloombergNEF, martie 2024)

Statele vor primi finanțare începând cu 2026

Noile instrumente de finanțare vor sprijini lansarea pompelor de căldură. Începând cu 2026, toate țările UE vor putea beneficia de Fondul pentru Clima Socială. Este un fond UE de 86,7 miliarde EUR, care va permite în special țărilor UE să sprijine măsurile de eficiență energetică și decarbonizarea încălzirii și răcirii în clădiri, inclusiv instalarea de pompe de căldură, pentru gospodăriile vulnerabile (în special cele aflate în sărăcie energetică) și micro- întreprinderilor.

Fondul pentru Clima Socială provine dintr-o parte dedicată din veniturile din licitarea certificatelor de emisii în cadrul noii scheme de comercializare a certificatelor de emisii („ETS2”), care va pune un preț de carbon pentru combustibilii utilizați în clădiri, transport rutier și alte sectoare începând cu data de 2027, prin urmare întărirea în continuare a competitivității pompelor de căldură. Dincolo de Fondul pentru climatul social, ETS2 va oferi, de asemenea, venituri semnificative din licitații pentru țările UE, pentru a sprijini tranziția ecologică, în special în sectorul construcțiilor.

Planul de acțiune al UE

Există o urgență de a trece la tehnologii de încălzire și răcire eficiente din surse regenerabile în clădiri, industrie și rețele. Raportul Comisiei din 2022 privind competitivitatea tehnologiilor de energie curată indică faptul că implementarea tuturor tipurilor de pompe de căldură (de la case unifamiliale la case cu mai multe apartamente mari, clădiri terțiare și pompe de căldură din rețea de căldură până la pompe de căldură de înaltă temperatură pentru aplicații industriale) este necesar pentru a îndeplini obiectivele noastre consolidate în materie de climă.

În prima jumătate a anului 2024 Comisia Europeană va adopta Planul de Acțiune, care va viza accelerarea instalării pompelor de căldură în UE.

Prin Planul de Acțiune se va crea un parteneriat între Comisia Europeană, statele membre, instituții financiare și de formare de-a lungul întregului lanț valoric al pompelor de căldură pentru a se asigura că pompele de căldură pot fi implementate pe scară largă fără a degrada stabilitatea rețelei electrice.

Planul de acțiune va avea ca scop să ofere cetățenilor, întreprinderilor și industriilor mici informații ușor accesibile despre soluțiile existente pentru pompe de căldură, pregătirea pompelor de căldură a clădirilor, instalațiilor industriale și rețelelor lor. Un parteneriat dedicat competențelor pompelor de căldură va avea ca scop să ofere un răspuns operațional la deficitul de competențe din UE și să promoveze dezvoltarea unei forțe de muncă experte în sector.

Prevederile din lucrările legislative în curs vor avea ca scop asigurarea unui semnal politic suficient de puternic pentru piața pompelor de căldură, inclusiv eliminarea treptată până în 2029 a centralelor de apartament și a sobelor pe lemne. Întreaga documentație a Comisiei Europene este disponibilă pe site-ul instituției.

35 comentarii

  1. Ciuciu Răspunde

    Opa! Dupa cum se vede Uniunea asta europeana e pe calea dezintegrarii. Daca dupa alegeri nu se schimba drastic conducerea asta incompetenta al UE, atunci, cum se zice pe la noi: pa si pusi UE.

  2. H&R Răspunde

    Unde nu este curent electric? Acolo cum procedam?

    • Ciki Cean Răspunde

      @H&R- La sate,unde nu există curent electric,se vor instala gratuit generatoare de curent cu pedale.De la cel cu barba sură pân-la cel cu țâțan-n gură vor pedala ca să producă energie electrică.Femeile vor pedala doar noaptea,pentru că ziua trebuie să gătească,să aibă grijă de cei mici și să lucreze în grădină.Cei care nu vor pedala la generator se vor încălzi la brichetă !

      • H&R Răspunde

        OK. Dar daca o sa aiba generator curent cu pedale, cred ca nu mai trebuie incalzire. Cred ca stii de ce.

  3. Cris Răspunde

    Dăm la pompă….de căldură.

  4. un cunoscator Răspunde

    Asta e o prostie cât ei. Dacă ne apucăm să facem toți deodată asta și să facem foraje pentru alimentarea sistemului va fi ca și în cazul mașinilor electrice. Că dacă toți am avea de alea și am băga la alimentare bateriile peste noapte ar ieși fum din cabluri. Pentru că rețeaua existentă nu face față, de aia. În cazul de față toți trebuie să-și facă puțuri pentru alimentarea cu apă a sistemului și branșamentele existente la case nu ajung, trebuie toate refăcute. Cine a născocit asta ce a fumat? Nici nu-mi bat capul. Apoi vorba lui @H&R dacă nu este curent sistemul nu mai merge. Vom păți ca și canadienii că a picat rețeaua de curent și au stat pe frig trei zile până pe cancerul ăla s-a reparat rețeaua? Asta este noua doctrină? Na apoi băgați-le cu toții undeva. La noi unde mulți nici acum nu au toaletă în casă na la ăia de la țară explicați-le că să nu mai încălzească cu lemne în sobă și să-și bage pe bani mulți care nu sunt pompe de căldură. Care a visat asta și a votat vreau să-l văd să și aplice. Că din ce se pare trăiește în altă dimensiune.

    • Pistike Răspunde

      Tu ești un ne-cunoscător, care vorbește prostii!
      Există mai multe tipuri de pompe termice, (exemple: aer-apă și aer-aer, ș.a.) nu toate necesită foraje!
      Eu am pompă termică aer-apă, adică un fel de aer condiționat care în loc să încălzească aerul, încălzește o masă de apă care este recirculată prin podea și încălzește toată casa! Pe luna Ianuarie aș fi plătit 350 de lei curent, dacă nu aveam panouri solare 😉 Casa de 118 mp și peste 300 mc de volum încălzit!
      Eu salut această propunere și sper să se și impună! M-am săturat să nu pot aerisii din cauza tuturor celor care încă ard tot felul de mizerii pentru a se încălzi! Pute la mine în cartier a cauciucuri și plastice arse de nu poți sta seara afară! Am și sistem de ventilație artificială cu recuperare de căldură, și filtrele costă destul de mult și dacă în aer sunt mulți poluanți, trebuie să-i schimb mult mai des!

      • un cunoscator Răspunde

        Atunci numai gândește când toți dar absolut toți sunt obligați pe termen scurt să facă asta. Îți zic eu că din asta nu se va realiza nimic. Acum pe ultima sută de metri aprobă fel de fel de lucruri apoi după ei potopul. Tot ce ai prezentat mai sus chiar dacă este subvenționat de la stat parțial tot costă o sumă enormă pentru majoritatea. Dar tu poți trăi în continuare în bula ta, nu te împiedică nimeni. Doar că nu corepsunde realității. Și nici nu avem atâția specialiști pe domeniu, nici măcar 5% nu sunt față de cât ar trebui formați și dotați foarte repede. Sweet dreams. De aia nu reușim să facem nimic în țara asta că ne aruncăm cu capul înainte și apoi ne trezim că stai hopa nu e chiar așa. Sunt nenumărate exemple.

        • Pistike Răspunde

          Măi necunoscătorule, eu nu mă pișai pe tine, ci pe genul de om care gândește că tot ceea ce el nu pricepe este rău sau greșit, și duce o adevărată luptă să convingă și alți proști!
          Mai documentează-te cu privire la subiectul dat, că ești foarte pe lângă subiect!

          • un cunoscator

            Tu ai un singur neuron în dotare? Eu aia încerc să explic la unii pe aici că hopa deodată asta nus e poate face și că mulți trebuie convinși de asta. Să te văd eu mergând la țară să explici asta la bade Gheorghe sau la lele Floare tocmai când aruncă o mână de cucuruz pe foc. No acolo să fii vocal când unii nici cardul bancar nu sunt în stare să folosească darămite un sistem din asta. E pe chineză la propriu la 90% dintre oamenii oamenii simpli. Ca să nu mai vorbim de faptul că dacă ar fi pe bune nu am avea cine să le pună în funcțiune dacă brusc 10% din populație ar vrea toți deodată să monteze așa ceva. Nici pentru 5% nu avem capacitate.

          • Pistike

            Măi necunoscătorule, aceleași polemici au fost și cu mașinile electrice, majoritatea se căcau pe ei că va ceda sistemul, că vor cădea comete și se va stinge soarele, și uite, deja un procentaj destul de mare din parcul auto este electric și nu s-a întâmplat nimic! E adevărat că se pot întâmpla și chestii nasoale, tocmai de-aia e bine să nu te bazezi pe o singură sursă. Eu mai am pe lângă pompa termică și un generator de căldură pe motorină, un fel de webasto. Nu este ceva foarte fancy, este o chinezărie, dar ca să încălzesc casa, la nevoie, este super OK.

            By the way, eu nici nu mi-am racordat casa la gaze naturale! Nu suport ideea de a avea o bombă cu ceas în casa pentru care încă mai plătesc rate la bancă 😉

            Despre neuron, ce pot să spun, nu toți suntem ca tine 😉

      • Individ Răspunde

        Sigur poate oricine sa-si permita ce ai tu, mai ales batranii pensiori cu 900 lei pensie. Tu esti genu de om ce traieste intr-o bula, habar n-are ce inseamna viata reala. Pistike my ass.

        • un cunoscator Răspunde

          Nu ai ce face, idiotul trăiește în bula sa și nu vede mai departe de nasul lui. Iar cine nu are bani aia este vina acelor persoane nicidecum a altora care îi obligă pe nepusă masă după niște doctrine mai mult sau mai puțin adevărate la cheltuieli peste capacitatea lor. Exact așa a fost acum 20 de ani când Locaterm a dat faliment și toată lumea spărgea peret, ușă, casa scării ca să-și facă branșament separat, contorizat ca să-și poată pună centrală proprie. Toată țara se amuza pe seama noastră. Și ca să se facă ordine lucrările au ținut pe puțin 5 ani! Acum gândește tu ce înseamnă asta la scara întregii țări! Dar pe el nu-l interesează. El le știe mai bine. Idiot ignorant. Noi în țară nici în 10 ani de acum înainte nu am reuși să ne aliniem la această directivă. Dar nu pricep ce treabă avem noi cu centrala de apartament când emisiile industriale sunt net superioare, ca să nu mai vorbim de emisiile de la parcul auto în expansiune. Dar nu-i mai ușor să o speriem pe lele Floare la Cucuieții de sub Deal cu polițaiul și cu popa???? No spune tu! Și încă nici nu am povestit de emisiile din industrie din țările care își bat joc la propriu de protejarea atmosferei, adică China, SUA, India, Brazilia, Indonezia etc!!!! Ale noastre emisii sunt fix pishat pe lângă ce se întâmplă acolo. Cine vrea să se certe cu mine vedeți că am atestat exact în domeniu, plus și pe directiva cu substanțele care distrug stratul de ozon și cu asta mă ocup zi de zi practic. Hai pa.

        • Gyurika Răspunde

          @Individ: nu neapărat ce am eu, dar cea mai ieftină pompă aer-aer, cu COP peste 4, costă sub 4000 de lei! Pentru o căsuță mică, merge!
          Bănuiesc că se vor acorda subvenții la greu pentru implementarea noilor sisteme, la fel ca și cu mașinile electrice.
          Eu încălzesc preponderent ziua, dar casa este bine izolată și nu se pierde multă căldură!

          Pe de altă parte, era de așteptat o asemenea măsură. În Germania și Austria nu se mai folosesc sobe de zeci de ani! Toți au cazane eficiente, nu aruncă banii pe lemne!

        • Pistike Răspunde

          @Individ: nu sunt chiar așa de scumpe, deja prețurile sunt destul de convenabile, și sigur vor scădea odată cu diversificarea produselor.
          Bănuiesc că, dacă mUE impune, o să și vină cu un pachet de sprijin financiar, tocmai pentru a reduce din eforturile cetățenilor.

    • Gyurika Răspunde

      @un (ne)cunoscător: ai tu ceva cu forajele alea! Am instalat o groază de sisteme aer-apă, fără foraje, fără săpături!
      Tu arde ce vrei, ca ăia de sub stadionul Unio, că atâta știi! Te doare-n pix că tot mai mulți copii suferă de tot felul de probleme respiratorii din cauza gunoaielor arse și mașinilor diesel vechi și poluante!
      Mă piș eu în gâtul ălora ca tine! Nu vă convine, marș în rusia lui putin!

      • un cunoscator Răspunde

        No cam atât ai priceput din ce am scris. No atunci eu mă și kk în gura ta. Asta fără supărare că eu nu șin minte să fi jignit pe aici pe careva. Tu te crezi la meci la stadion că ai impresia că merge și cu înjurătura dacă nu ai argumente? Și unde ai văzut sau citit tu de la mine că îndemn eu pe careva să ardă porcării în centrale? Aia am zis prostule că una e ce se vrea și alta ce se poate. Că la tine pe concret sau la celălalt care nu e de acord cu mine a găsit soluție pe bani muli e un lucru. Dar 99% nu-și permit un asemenea lux. De fapt nu-și permit nici să-și procure lemne de foc, adică nu au 3000-4000 de lei. Și de la ăștia crezi că va răsări de undeva 10000-50000 brusc deodată? Voi trăiți pe altă planetă? Voi trăiți în realitatea voastră îngustă și nu vedeți în rest decât ce vreți.

  5. Vasy Răspunde

    Noi asa stim cum au facut bunicii si stra-bunicii nostri, lemnu ii lemn si arde, nu cu lucruri alea necuratului.

  6. Marius Groza Răspunde

    Mumtumim comasatilor PSD si PNL!

  7. H&R Răspunde

    Sunt curios atunci cand un cartier intreg incepe sa incalzeasca cu curent electric cum va rezista reteaua electrica. Am vorbit de incalzire, nu si despre gatit. Stiti voi dupa masa la ora 4-5, cand lumea ajunge acasa de la servici, scoala etc.

    • Gyurika Răspunde

      Eu am 9,6 kW/h de panouri fotovoltaice instalate, încălzesc cât pot ziua, iar până a doua zi ține căldura, că am izolat bine casa. Când e foarte frig, randamentul pompei cade, așa că e mai bine să izolezi bine casa, și să faci căldură ziua, când randamentul pompei este optim.
      Nu mă bazez pe energia din rețea decât în completare la ce produc. Înapoi în rețea nu pot injecta mai mult de 3 kW/h.

      • un cunoscator Răspunde

        …. și atunci de ce nu înamgazinezi surplusul dacă este așa? Cred că știu răspunsul. Ar trebui să-ți schimbi nickul în @băiat deștept în energie. Nu că ai fi deștept dar te comporți ca și unul dintre ei. Știi tu bine la cine mă refer.

        • Gyurika Răspunde

          Inmagazinatul… urmează! Toate costă și încă nu există subvenții!
          Eu mi-am montat panourile pe banii mei, n-am avut încredere în programul guvernamental. Dar am câștigat net, cele aproape 10 kW/h m-au costat cam dublu decât în programul guvernamental 3kW/h, și am pus panouri din Germania, nu chinezării!

          • @Gyurika

            Ai adus degeaba panouri din Germania,pentru că toată gama de panouri se face in China.Dar sunt bune,nicio problemă.

          • un cunoscator

            Exact aici e problema că majoritatea nu au bani nici de pită. Tu în bula ta poți crede că toti sunt în situația ta. Eu îmi permit și voi monta anul ăsta. Știi de ce nu am pus? Pentru că până acum lucram în extinderea casei. Dar cum am spus ești rupt de realitatea cotidiană, nu a ta strict personală ci a celor din jurul tău. Marea majoritate depind de programul acela guvernamental care până ajunge să acopere țara vor trece decenii bune. Asta bagă la căpățână. Plus că mulți trebuie convinși că nici nusunt convinși că se poate. Vezi tu, auzi tu ceva campanie în acest sens? Așa-i că nu? Na și atunci despre ce vorbim? Eu nu sunt adversarul tău doar încerc să-ți explic că mulți trăiesc practic încă în evul mediu. 40% din locuitorii țării nici acum nu folosesc cardul iar unii cred că îi putem obliga să colecteze brusc de pe o zi la alta selectiv gunoiul sau asta. Și dacă se poate toate deodată. Mă faci să râd.

          • un cunoscator

            @@Gyurika, la asta atât aș mai adăuga că nevastă-mea a cumpărat ceva rochie. Cum sunt femeile de obieci a învârtit marfa în dreapta și în stânga să vadă ce și cum. Pe eticheta vizibilă era scris made in UE. Apoi a mai descoperit două etichete pe același produs. Pe una scria made in China iar pe cealaltă made in Bangladesh. Încă nu ne-am hotărât care etichetă să credem. Bineînțeles marfa a rămas pe raft. Cam atât despre ce ajunge la noi în comerț. Că și la mulți producători de carne 80% din marfă este de import dar se schimbă eticheta și te îndeamnă să cumperi că e carne românească. Cum fac și căpșunarii la Fordulău cu căpșunii din Grecia ori Spania. Dar probabil @Gyurika iar mă va contrazice că din asta trăiește.

      • H&R Răspunde

        @Gyurika
        Eu m-am gandit la blocurile cu 10 etaje, de exemplu Micro 15, 14 etc. Unde punem panourile solare?

        • Gyurika Răspunde

          La blocuri, soluția este o centrală de bloc, pe gaz, nu individuale.
          Culmea că ar fi și mai ieftin, atât în exploatare cât și la achiziție și punerea în funcțiune, decât 44 de centrale de apartament. Dar explică asta oamenilor.

          • Unul

            @Gyurika. Ia explicane unde se poate monta central la un bloc de 44 ap.-te? Eu locuiesc si chiar sunt administratorul unui bloc de 44 ap. Sunt curios sa aflu ,unde poti monta o astfel de centrala ca putere si pentru a putea satisface necesarul ptr. incalzire un bloc intreg + apa calda? Revenim la “Epoca de aur”? Cand strigam copiilor sa vina sus ca avem apa calda?

          • 😅🙃😅

            @Gyurika, la bloc unul vrea 25 de grade că are copil mic, altul este plecat și vrea minimul că stă departe de casă două luni, unul vrea apa mai caldă alta numai călâie sau deloc. Tu nu ai stat veci în bloc? Că nici să măture în fața blocului zăpada nu sunt în stare dar să comenteze că nu e bine așa sunt în stare pentru orice și oricând. Asta e o hotărâre a mUE pe repede înainte că știu că vine altă echipă de parlamentari și după ei potopul.

          • Pistike

            @Unul: Faceți o centrală undeva lângă bloc, într-un container. Așa s-au încălzit multe școli! Va fi un efort comun, împreună cu autoritățile, nu cred că fiecare va face cum dorește. Iar unde nu se poate, se va face excepție, metoda românească 😉 La blocurile noi construite, se va prevede un spațiu tehnic. La Cluj, deja blocurile noi sunt prevăzute cu centrale de bloc, nu de apartament, de câțiva ani.

            @😅🙃😅: Acuma eu nu sunt specialist, dar mi-aduc aminte că și înainte de anii 2000, și la noi era căldura și apa caldă centralizat, iar temperatura din camere și din apa de îmbăiere o făceam din robineți! Cam așa se întâmplă în toate localitățile cu apă caldă centralizată! Dacă vrei să te legi de ceva, alege alt subiect!

  8. 😅🙃😅 Răspunde

    @Pistike, lângă bloc este domeniul public și nu știu cum poți construi ceva pe un spațiu care nu este a ta. Mai ales că acel spațiu de obicei este spațiu verde unde din câte știu eu nu este voie. Așa că nu vino cu idei de astea scoase din joben că pur și simplu nu ține. Nu că nu se poate la un bloc ci prin faptul cădacă ești permisiv la un caz asta atrgae după sine că toți vor face la fel. Dar cum ai spus și tu nu ești specialist așa că sugerez să lași datul cu părerea pe seama celor competenți. Nu de mine vorbeam ci așa la modul general. Astfel de lucruri ce propui presupune pe lângă o finanțare publică și un parteneriat între asociația de locatari și primărie. Care asociație mulți nici nu există la multe blocuri. Numai gândește-te cât de greu se realizează hârtiile pentru anveloparea blocurilor și acolo nici nu trebuie să construiești ceva alături. Și nu poți să te prezinți la finanțare din partea UE când propui să realizezi centrala propusă spre spațiu verde. Că cei care trebuie să aprobe asta când văd asta automat văd roșu. Așa că lasă-te păgubaș mai bine cu părerile.

  9. un cunoscator Răspunde

    @Pistike, eu nu am timp de fabulațiile tale. În constradicție cu tine eu am două proiecte urgente de rezolvat pe astăzi cu ceva dimensionări făcute eronat de altul care se crede deștept ca și tine și trebuie să fac efectiv restaurare. Hai pa. Tocmai din cauza celor ca și tine care împing amenii în necunoștiință de cauză ca să facă anumite lucruri eu am în continuare de lucru. Că nu le ziceți tot, toate șmecheriile, toate lucrurile pozitive și negative. De aia. Am închis subiectul, ești irecuperabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.