Ultima actualizare: azi, 11:46
Locale

FOTO. Elevii de la Eminescu, premiu internațional. Proiect cu drone care detectează deșeurile aruncate

Elevii de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare au fost premiați la nivel internațional, după ce au prezentat un proiect cu drone care detectează, colectează și transportă deșeurile aruncate la centrele de reciclare locale. Elevii din cadrul echipei MultitouchCNME au primit medalia de aur la International Youth STEM Tournament.

Proiectul Echipei MultitouchCNME a Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” Satu Mare a fost considerat, încă de la evaluare, ca fiind ,,impresionant”, apreciere certificată prin Medalia de Aur la International Youth STEM Tournament (IYST), 23-24 Martie, 2024, Indonezia, organizat de OCSO – Organizing Center for STEM Olympiad – organizație implicată în dezvoltarea STEM / STEAM, pentru a crea abilități de secol 21.

Proiectul a concurat la secțiunea Ideas & Innovation, într-o grupă extrem de puternică, alături de SUA, Hong Khong, Philippines, Peru, El Salvador, Malaysia, fiind punctată ideea de cercetare și asocierea cu AI.

Echipa de proiect este formată din elevi ai clasei a IX-a B, Mate-Info: Andrei Dragoș – Concepție și realizare AI / Documentare, Maia Simuțiu – Modelare științe / Documentare, Ruxandra Rața – Modelare științe / Documentare, Iulia Siliște – Marketing / TIC, Andras Pater – Marketing / TIC.

În competiție, proiectul a fost suținut de doi elevi, conform regulamentului: Maia Simuțiu și Andrei Dragoș.

,,EcoVEST” a fost coordonat de: dr. Georgeta Cozma, Formalizare idee și perspectivă transdisciplinară; prof. Viorel Solschi și prof. Liviu Rotaru, Fizică; prof. Bianca Domuț, Chimie; Mentori: stud. Ioana Milea, Technical University of Munich, Germania și ing. Marian Stan, Continental Frankfurt, Germania.

,,Ideea proiectului a fost generată de probleme reale, care afectează ,,optmiarii” (în special Everest), adevărate focare de poluare ale planetei, unde echipamentele, deșeurile și plasticul se acumulează în detrimentul ecosistemului. Partea inovatoare adusă de proiect se bazează pe utilizarea dronei care survolează zonele dificile, identificând deșeurile prin intermediul unui model AI personalizat, adaptat pentru recunoașterea diverselor tipuri de gunoi în medii montane variate, maximizând eficiența acțiunilor de curățare. Dronele operează independent, folosind algoritmi avansați, pentru a face față condițiilor meteo imprevizibile și terenului accidentat. Odată ce detectează deșeurile, acestea sunt colectate și transportate la centre de reciclare locale, pentru procesare responsabilă.

5 comentarii

  1. Varu Răspunde

    Drone care detectează prostia n-ați inventat?

  2. Varu Răspunde

    Pentru gunoaie nu ne trebuie drone,le detectăm după miros și vizual.

  3. Darwin Răspunde

    Am văzut două vrăbii cum duc într-o eprubetă legat de un băț toată mintea lui @Varu.

  4. Varu Răspunde

    Ești în fraier

    • Darwin Răspunde

      Reacția ta numai demonstrează pentru ceilalți că am avut dreptate. Te cred că e deranjant pentru tine când vezi cum trece lumea pe lângă tine. Și la propriu și la figurat. Dar atenție asta nu e vina celorlalți ci exclusiv a ta! Fă un bine și nu-mi răspunde. Așa mai salvezi planeta și nu consumi curent electric degeaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.