Ultima actualizare: azi, 14:03
Locale

VIDEOREPORTAJ. Via Ferrata – noua atracţie turistică din judeţul Satu Mare

Traseul de „via ferrata amenajat de către specialiştii Salvamont Satu Mare pe  Dealul Măgura din Bătarci devine noua atracţie pentru iubitorii de aventură nu numai din Satu Mare, ci şi din judeţele învecinate. „Drumul de fier”, cum s-ar traduce în limba română, este practic un cablu de oţel prins de stâncă, pe care se caţără doritorii, un fel de alpinism pentru începători, care îţi permite să faci cunoştinţă cu muntele şi pe lângă adrenalină te răsplăteşte cu un peisaj superb. Şi pentru că în zonă nu există aşa ceva, în judeţul Satu Mare au început să vină turişti dintr-o zonă consacrată: Maramureş.

Maramureşul vine la muntele din Satu Mare

Totul a început în urmă cu câţiva ani, când pasionaţii de la Salvamont au luat la pas zonele muntoase din judeţ pentru a începe marcarea traseelor turistice. Când au ajuns în zonă şi au descoperit zona, pădurea, stânca şi priveliştea din vârf, celor de la Salvamont le-a venit ideea de a amenaja acest traseu. „Via ferrata” provine din timpul Primului Război Mondial, din Italia, când militarii s-au folosit de acest sistem pentru a traversa mai rapid şi mai în siguranţă Alpii. Metoda a fost preluată ulterior şi dezvoltată în scop turistic. Este un drum de fier care nu doar te conduce, ci te ţine şi în siguranţă.

Astăzi, pe dealul Măgura din Bătarci sunt două trasee, unul de 140 m, respectiv 260 m.
Acest traseu este perfect pentru începători și pentru inițierea cu ușurință a copiilor în acest sport extrem, care în occident este considerat sport de masă.

Începătorii și copiii sunt invitați să își încerce abilitățile în acest sport extrem, care devine din ce în ce mai popular în rândul turiștilor din întreaga lume. Este un sport accesibil tuturor, care permite și celor mai puțin avansați să se bucure de înălțime, de adrenalină, de sentimente unice, toate acestea lângă un cadru natural de excepție.

Pentru evitarea accidentelor, purtarea căștii de protecție și a hamului de alpinism cu lonje sunt obligatorii. Conform celor de la Serviciul Public de Salvamont Satu Mare, acest traseu este relativ unic în țară. Cele de la Șuncuiuș și Cheile Turzii sunt trasee de dificultate foarte mare, în vreme ce traseul de la Măgura permite tuturor vârstelor să descopere satisfacția unor senzații noi.

Majoritatea celor care au parcurs deja traseul sunt sătmăreni, însă există și turiști veniți din zona Maramureșului, zonă obișnuită cu traseele montane, dar care au venit din curiozitate, atrași de faptul că s-a deschis ceva inedit în județul Satu Mare.

Acum, în judeţul Satu Mare vin şi turişti din Maramureş, o zonă consacrată, plină cu trasee montane.

Totul s-a făcut manual. Este un cablu de metal ancorat, se dau găuri în stâncă, se pune adezivul chimic, pe acele profile este întins un cablu. Cu acel echipament de protecţie se parcurge zona de stâncărie care oferă senzaţii noi, conferă personalitate, încredere de sine. De aceea promovăm via ferrata pentru a creşte capacitatea tinerilor de a-i pregăti pentru viaţă pentru tot ce înseamnă greutăţile vieţii. Este un joc în miniatură, precum şahul”, ne-a spus şeful Salvamont Satu Mare, Alex Costin.

Responsabilitate pentru noile generaţii

O luăm și ca pe o responsabilitate, pentru că amândoi suntem părinți și ne dorim ca și în rândul tinerilor să cultivăm și pasiunea pentru natură, dorința de a ieși în aer liber și de a te conecta cu natura, nu neapărat cu mediul virtual”, ne-a explicat Adrian Mocan.

Planurile de viitor, care urmează să fie puse în aplicare, constă în transformarea muntelui, într-un „munte tematic”, conform șefului Salvamont Satu Mare, Alex Costin: „vor exista panouri care vor cuprinde date despre faună și floră, practic inclusiv profesoara de fizică, matematică și biologie, nu trebuie să aibă cunoștințe, va întâlni un panou cu poza și arborele sau planta din față cu descrierea și pe un limbaj accesibil tuturor și evident câteva date de specialitate”.

Primul punct de reper este baza Salvamont din Bătarci. De aici sunt marcaje care vă conduc spre Via Ferrata. Din punctul denumit „Belvedere Măgura”, locație la care se ajunge după parcurgerea traseului de Via Ferrata, care de asemenea este primul punct valorificat turistic, se poate profita de o priveliște superbă pentru zona piemontană a munților Oaș, catenele Oașului, Măgura Turțului și Măgura Mijlocie. În zilele cu vreme senină se poate vedea şi Palatul Adminsitrativ din Satu Mare.

Cel mai tânăr aventurier are doar 4 ani, iar cea mai în vârstă doamnă, 72 de ani, ambii plecând foarte încântați, cu zâmbetul pe buze după experiența trăită.

Așadar, cu peisaje spectaculoase și experiențe captivante, Via Ferrata din județul Satu Mare promite o aventură memorabilă, de la mic la mare, pentru toți cei dornici să-și testeze limitele și să descopere frumusețea naturii dintr-o perspectivă unică.

Un comentariu

  1. ecologist Răspunde

    Eu aș avea o propunere. Ca la faza cu ice bucket challenge ăștia care vor să fie aleși să fie provocați ca să urce pe acolo și să facă și ceva selfie. Că nu de alta dar la unii le-ar trebui ceva mișcare și de mult nu am râs copios. Ce ziceți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.