Pataki Csaba, a explicat, vineri, 21 iunie, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean, de ce pe ordinea de zi a figurat proiectul de hotărâre ,,privind aprobarea înființării Managementul Deșeurilor Satu Mare S.R.L.” Președintele CJ a declarat că Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a obligat instituția să schimbe forma juridică actuală din serviciu public în SRL, subliniind că fără această reorganizare județul ar fi rămas de la 1 iulie 2024 fără licență de depozitare a deșeurilor: ,,Ar însemna o catastrofă”, a spus Pataki Csaba. Astfel, consilierii județeni au aprobat, cu unanimitate de voturi, înființarea societății ”Managementul Deșeurilor Satu Mare S.R.L.”
Această societate comercială va fi, începând cu data de 1 iulie 2024, noul operator al Depozitului Ecologic Doba, înlocuind serviciul public care gestionează în prezent activitățile de eliminare prin depozitare a deșeurilor nepericuloase din județul Satu Mare. Practic este o reorganizare a Serviciul Public de Administrare a Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor Satu Mare, ca urmare a unor modificări legislative care impun ca operarea Depozitului Ecologic Doba să se realizeze prin intermediul unei societăți comerciale, și nu prin intermediul unei instituții publice.
,,Am avut un control de la ANRSC care ne-a lăsat o notă de constatare prin care ne obligă să schimbăm forma juridică actuală din serviciu public în SRL, dar nu e un SRL privat, e tot public. Suntem ca în Caragiale, schimbăm ceva dar nu se schimbă nimic, adică facem o modificare dar nu se schimbă absolut nimic. (…) Noi am contestat nota de control de la ANRSC, dar nu avem cale de întoarcere și dacă nu ne reorganizăm riscăm să rămânem fără licență de depozitare din data de 1 iulie și care ar însemna o catastrofă. Am ajunge în situația județului Maramureș sau alte județe care nu au depozite autorizate în regiune”, a declarat Pataki Csaba.
Președintele Consiliului Județean Satu Mare a declarat că, la ora actuală, ,,fiecare primărie trebuie să aibă trei contracte distincte”, iar lucrurile se vor schimba abia atunci când ,,o să avem ADI deșeuri pe toate unitățile administrativ teritoriale din județ”.
,,Demarăm înființarea acestui SRL în care asociat unic, deocamdată, este județul Satu Mare. Pe când se termină organizarea și o să avem ADI deșeuri pe toate UAT-urile din județ, atunci contractul de delegare o să-l semneze ADI-ul de deșeuri în numele tuturor primăriilor. Datorită modificărilor legislative, la ora actuală fiecare primărie trebuie să aibă trei contracte distincte: de salubrizare, de selectare și de depozitare. Noi și prin serviciul public de managementul integrat al deșeurilor și prin acest ”Managementul Deșeurilor SRL” ne ocupăm doar de depozitare. Când o să avem această nouă formă de organizare, o să putem accesa și proiecte de finanțare prin care, eventual, să dezvoltăm în continuare și o capacitate de selectare și astfel putem să contribuim la reducerea costurilor”, a mai explicat Pataki Csaba.
El a mai spus că această reorganizare nu va modifica în niciun fel tarifele practicate în acest moment la Depozitul Ecologic Doba: ,,Prin această transformare nu se schimbă costurile de operare și nu grevăm nici bugetul public, dar cel mai important este că nu o să aibă nici cetățenii de plătit cu niciun leu mai mult decât au plătit până acum”.
Imagini de la ședința extraordinară a Consiliului Județean Satu Mare:
Cu asta inca 4 ani? E de plecat din judetul asta.
Dacă era Govor bulibașă pe județ iar
Domnu Pataki,
Lăsați pe ceilalți după Carpați să mai facă și ei ceva 😂