Un sătmărean a vrut să mănânce salam, dar i-a trecut pofta după ce spune el, ,,am observat că nu e proaspăt”. Produsul era, de fapt, expirat.
Salamul a fost cumpărat astăzi, miercuri, 18 septembrie, de la un cunoscut retailer ce și-a extins rețeaua de magazine în zeci de localități din județul Satu Mare. Sătmăreanul spune că a observat imediat că produsul are probleme.
,,Când l-am verificat am observat ca nu e proaspăt și m-am uitat la data expirării și am văzut că era expirat”, a spus sătmăreanul, pentru PortalSM, și ne-a trimis și imagini pe adresa redacției.
Mai exact, salamul era expirat din data de 12 septembrie.
Slanina si carnatul afumat de la tara, de la casa sau de acasa, cand expira, unde scrie data expirarii? Intreb pentru un prieten insistent.
Alea chiar dacă le ții afară tot nu se strică, eventual se usucă. Astea cu E-uri, aditivi și arome artificiale după o săptămână se strică chiar dacă le ții și la frigider. Am pățit eu cu ceva cârnat așa-zis afumat care s-a stricat ținut în frigider. Și nu am umblat la ea. Luasem din timp și când era să folosesc nu era bună de nimic. Nici afară nu am uitat ca să spui că s-a stricat din cauza asta. De atunci îmi fac cârnați și în mod interesant nu am astfel de probleme. Nu e mai ieftin dar știu că e făcut cum trebuie. Pe căldurile de anul ăsta cârnații afumați au stat în spaiz și nu au aviut nici pe drq!
In general pe asta scrie pe eticheta ca fara asta si aia.
Afumaturile de acasa sunt afumate 1-2 saptamani sau cat trebuie, si cum trebuie. La cele pentru comert se mai practica si ceva solutie in care se face baie sau pe care sprayeaza, care are gust de afumatura.
Eu am avut ocazia să văd cum se fac afumăturile industriale – se ține în baiț, săramură sau nu știu ce dar puțin apoi se pune într-un dispozitiv cu zeci de seringi, se injectează cu aroma – arată ca o menghină (satu magyarul) cu 6 fețe și se masează. Păi cum să mai țină că nu e afumat ci e injectat??? Așa că nu mersi mai bine pun mâna la treabă, iau carne dacă nu tai porcul și fac eu. Pur și simplu nu se compară. Chiar și dacă lucrezi cu carne din comerț.
PS. Cum se procedează nu știu exeact că numai am văzut, nu am stat zile pe linia de producție. Iar detalii exacte știu doar cei de la carmangerii dar ei apără așa-zisa rețetă ca niște cerberi că cică e secret. Știu de unii care îi obligă pe foștii muncitori să nu divulge așa-zisa rețeta ba îi și amenințăă cu procese dacă fac asta. Cazul marelui nostru producăror din apropiere. Mizerie – carne adusă par-avion, afumat idem la fel. Ce poate ieși de acolo????? 🤮 În comerțul nostru la majoritatea produselor deja nu ai de unde a alege că toate-s porcării la propriu. Măcar la unguri este stipulat că la parizer conținutul de carne trebuie să fie minim 50%. Trebuie să știi mai bine decât mine. Tu știi că la noi la parizer de abia atinge asta 15%???? Am ajuns să regret vechiul sistem care a ținut până la începutul anilor 2000 când producătorii de produse alimentare trebuia să obțină licență de producție de la Ministerul Agriculturii. Măcar mai erau controlați și constrânși că acum ce se petrece este junglă curată, cancer curat pe rafturi.
Expiră când o să contactezi Clostridium botulinum!
Nu numai cu carnea se raspandeste. 😉
Scrie pe ruda pe care sânt atârnați…
Iar scrii obscenități.
nimicascuns punct ro, ati uitat sa-l blurati