Ultima actualizare: azi, 11:19

Elena Lasconi
Locale

Senatul a aprobat inițiativa legislativă USR care permite comisiilor de etică din universități să se autosesizeze în cazuri de abuzuri

Inițiativa legislativă depusă de deputatele USR Diana Buzoianu și Diana Stoica permite victimelor abuzurilor din universități să-și capete dreptatea mai ușor chiar și în situațiile în care fac reclamații anonim. Practic, prin inițiativa USR, comisiile de etică din universități vor putea să se sesizeze din oficiu în situațiile în care primesc informații legate de posibile abuzuri.

Inițiativa USR a fost adoptată de Senat cu 97 de voturi ”PENTRU”, niciun vot ”ÎMPOTRIVĂ” și o singură ”ABȚINERE”.

Deputata USR Diana Buzoianu susține că proiectul de lege reflectă angajamentul ferm de a asigura un mediu universitar sigur și responsabil, în care valorile academice, respectul față de student și de profesor sunt mai presus de orice.

,,Astăzi, siguranța fetelor care se duc să studieze în facultățile din România nu e o certitudine. Abuzatorii nu au ce căuta la catedră. Cu sau fără plângere făcută oficial la comisii, dacă se știu cazurile abuzatorilor, și ele se știu de cele mai multe ori, este absolut normal ca profesorii care fac parte din comisia de etică să-și facă treaba, să se autosesizeze comisia și să-l înlăture pe abuzator din facultate. E o responsabilitate pe care toți profesorii o au: să ia atitudine imediat ce află de un caz. Nu se mai pot ascunde în spatele <<nu am avut nicio plângere>>. Asta face inițiativa noastră: forțează comisiile să fie PROACTIVE”, afirmă deputata USR Diana Buzoianu.

”Unii dascăli care au pe mână destine s-au dovedit a fi distrugători de vieți. Abuzatori sexuali. Conducerea universității vizate ne-a spus că nu știa, deși existau sesizări din partea studenților și a profesorilor. Credem cu tărie că toate comisiile de etică trebuie să aibă și un rol activ în igienizarea sistemului educațional, deci propunem instituirea modalității de autosesizare. Pentru a proteja victimele, este nevoie ca acestea să poată beneficia de posibilitatea de a le fi protejată identitatea. Sperăm ca și PSD și PNL din Camera Decizională să susțină acest proiect de lege și la Camera Deputaților astfel încât să devină realitate cât mai curând”, declară deputata USR Diana Stoica.

”Noi ne dorim să oferim un cadru clar și unitar, care să ajungă și în cele mai întunecate colțuri ale mediului universitar. Comisia de etică va funcționa în continuare pe bază de dovezi. Ne asigurăm însă că poate interveni în timp util și că nu va fi o nouă entitate pasivă, care funcționează doar pe hârtie. Incidentele despre care auzim tot mai des ne arată că actualul sistem e unul deficitar. Hârtiile și prevederile în abstract nu mai sunt suficiente. Ceea ce ne poate salva fiicele de astfel de abuzuri este o practică unitară, implementată peste tot”, a declarat la dezbaterile din plenul Senatului senatorul USR Ștefan Pălărie.

După adoptarea de către Senat, inițiativa legislativă USR va merge acum la Camera Deputaților pentru dezbateri și vot final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.