Sindicatele din Educație cer guvernului să își respecte promisiunile și să renunțe la înghețarea salariilor profesorilor: ,,Nu este normal să se facă experimente ,,pavloviene” cu salariații din învățământ!” De asemenea, sindicatele amenință cu proteste ,,în perioada imediat următoare”.
Redăm, mai jos, mesajul transmis de sindicatele din Educație:
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“ solicită Guvernului și liderilor partidelor aflate la guvernare să-și respecte angajamentele luate în urma grevei generale din perioada mai – iunie 2023 și să nu înghețe salariile angajaților din învățământ, așa cum apare în proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri bugetare (ordonanța trenuleț). De asemenea, acest proiect vine și cu alte măsuri care vor aduce prejudicii învățământului preuniversitar și universitar românesc.
Cele mai importante nemulțumiri vizează:
- Înghețarea salariilor în anul 2025, la nivelul celor din luna noiembrie 2024 Practic, prin această măsură, se calcă în picioare Declarația politică din anul 2023 a președinților PSD și PNL referitoare la Educație, publicată în Monitorul Oficial, angajamentele publice ale acelorași președinți referitoare la salarizarea în învățământ, prevederile OUG nr. 57/2023, precum și promisiunile recente ale guvernanților, conform cărora, în anul 2025, salariații din învățământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât, să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învățământ, din anul 2023.
Nu trebuie să se uite un lucru: Și promisiunile trebuie respectate, la fel ca prevederile legale!
Referitor la salarizarea din învățământ, un lucru este evident: chiar după majorările consistente din anii 2023 și 2024, salariul unui profesor debutant a ajuns la aproximativ 4000 de lei net, salariu insuficient, ținând cont de importanța muncii prestate și de costurile vieții din România. În mod normal, astăzi, un profesor debutant ar trebui să primească cel puțin 6000 de lei net, salariu pe care îl are, din păcate, un profesor spre sfârșitul carierei.
Este de apreciat faptul că Guvernul României continuă să investească în infrastructură, să reindustrializeze România, dar nu trebuie să uite faptul că investiția cea mai profitabilă este cea în educație, domeniu strategic al oricărei țări, fără a fi omisă resursa ei umană.
Guvernul României ar trebui să intre în alertă, ținând cont de Raportul UNESCO pentru anul 2023 referitor la educație. Potrivit acestui raport, România ocupă locul 123 în lume din 171 de state analizate, în ceea ce privește sumele alocate pentru educație.
Faptul că România se poziționează după țări precum Uganda, Zambia, Benin, în ceea ce privește procentul din PIB alocat educației, trebuie să dea serios de gândit guvernanților.
- Modul în care se intenționează să se acorde voucherele de vacanță
Conform acestui proiect de act normativ, Guvernul ar urma să acorde vouchere de vacanță în cuantum de 800 de lei, cu condiția ca salariatul să achiziționeze pachete turistice de cel puțin 1600 de lei.
Această măsură va afecta, în primul rând, salariații cu venituri mici, care nu-și vor permite să completeze cu cel puțin 800 de lei sumele pentru a-și achiziționa astfel de pachete turistice.
Guvernul, dacă nu-și permite să acorde aproximativ 1400 de lei, așa cum a făcut-o până acum, ar fi bine să acorde măcar acei 800 de lei, fără să mai impună și coparticiparea de minimum 800 de lei.
Altfel, vor pierde și salariații, vor pierde și patronatele din turism și, implicit, statul român.
- Suspendarea aplicării unor prevederi din Legea nr. 198/2023 și Legea nr. 199/2023
Guvernul României propune să suspende aplicarea unor prevederi din Legea Învățământului Preuniversitar și din Legea Învățământului Superior, până în anul școlar/ universitar 2026-2027.
Este anormal și revoltător faptul că anumite prevederi ale celor două legi, care se referă, în primul rând, la drepturi ale salariaților din învățământ, să fie suspendate pentru o perioadă atât de îndelungată.
Colegii întreabă, pe bună dreptate, de ce au fost prinse în aceste Legi dacă nu se aplică?
Nu este normal să se facă experimente ,,pavloviene” cu salariații din învățământ!
Printre cele mai importante articole suspendate se numără:
– Alocarea pentru sistemul educațional a unui procent de minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat;
– Acordarea de vouchere educaţionale în cuantum fix pentru servicii de sprijin, intervenţii psihopedagogice şi materiale-suport, pentru participare la manifestări ştiinţifice sau de participare la cursuri de perfecționare în domeniul funcției ocupate;
– Reducerea numărului de elevi în învăţământul liceal, inclusiv în cel dual;
– Reducerea cu două ore a normei didactice pentru cadrele didactice implicate în proiecte europene și pentru cele care au o vechime de minimum 15 ani și gradul didactic I;
– Majorarea cu 25% a costului standard pentru unităţile de învăţământ defavorizate;
– Decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul din învăţământul preuniversitar și universitar;
– Acordarea premiului pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii de la nivelul unității.
De asemenea, o mare incertitudine este cea referitoare la legea salarizării. Promisiunea este că această lege se va finaliza în prima parte a anului viitor, după adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2025, iar incertitudinea este: de când se va aplica această lege?
Guvernul a anunțat că, în următorii ani, trebuie să scadă deficitul bugetar până la 3%, față de 8,5% cât este în prezent, iar punerea în aplicare a legii salarizării implică fonduri suplimentare. Le va găsi, oare, Guvernul?
Cele prezentate mai sus sunt o parte a nemulțumirilor membrilor noștri de sindicat și, conform solicitărilor acestora, trebuie să reînceapă acțiunile de protest.
În aceste condiții, este foarte probabil ca, în perioada imediat următoare, primele acțiuni de protest să aibă loc în Piața Victoriei din București.
Nu cumva sa se oprească “hemoragia” bugetaratoate sporurile imaginare și alte măgarii,lasă că tragem noi din privat pentru a va plăti salariile de la 5000 in sus. Vă aștept la munca la privat futu-wa-n gura de bugetari. Noi privat trebuie să ieșim la greva împotriva bugetarilor care sug toți banii noștri!!!
Și cam în ce stat civilizat nu există spitale și școli de stat?
E una să nu îți placă că unii primesc pensii speciale la 45 de ani și e alta să te enervezi pe întregul stat.
Pensiile din Germania nici nu se compară cu pensiile specialilor din România.
Cred ca in loc de bugetari te-ai gandit la mata. Spor la fwutut, zdreanto.
Ai putea sa te eliberezi de sclavia in care traiesti renuntand la tot ce ai, daca ai, sa nu mai platesti atatea taxe si impozite, si sa te retragi in salbaticie si sa profiti din plin de ceea ce are natura de oferit. Traiesti liber, vanezi, pescuiesti, iti faci un refugiu si scapi de toate frustrarile care le ai.
Pe bugetarii ăștia nu îi satură Dumnezeu în veci. Tot Covrigaru i-a obișnuit așa. Anul acesta la primul lătrat bugetar a și sărit cu mărirea, că nu a dat de la el. Salariul privatului nu a primit nici măcar inflația. Nu le convine, la privat cu ei,că așa zic și patronii angajaților. Nu e nimeni de neînlocuit. La ce trebuie desen,muzică, religie la liceu . Mereu se inventează posturi pt căpușele bugetare.
Desen și muzică fac cei de la liceele pedagogice.
Un învățător trebuie să știe și muzică, pentru că predă muzică.
Dar eu cred că tu ești un special care abia aștepți pensionarea sau tăietor de frunze la câini din administrație.
Chiar că ești Turmentat ,la orice liceu se face muzică și desen cel puțin în clasa a 9-a. Eu plătesc taxe și impozite să aveți voi lipitori bugetare ce suge
La profesionale, licee tehnologice etc. nu se face muzică, nici desen în clasa a IX-a, iar la liceele teoretice în a 9-a se face un semestru muzică și un semestru desen, sau alternativ câte o săptămână,
Dar cum tot românul crede că are copil super deștept, îl dă la liceu teoretic, pe urmă se plânge că nu știe nici o meserie.
Chiar și așa, la ce folosește. Doar să aibă profesorii ore suficiente. Plus că sunt profesori la materiile mai puțin importante care nu fac nimic la oră. Lasă plozii să stea pe telefon. Așa și un analfabet poate fi profesor. Pt ce merită asemenea oameni salarii triple față de un muncitor care chiar muncește
Sunt și asa profesori. Cum nu exista nici.padure fără uscaturi.
Dar, în general, deși nu întotdeauna părinții se plâng la directori di se iau masuri.
Transfersti-va copilul la o profesionala sau liceu tehnologic. Măcar învață o meserie.
Dar sunt convins ca nu veți face asta. Doar faceți gargară di va plângeți.
Voteaza masiv si va disparea privatul ca se va nationaliza ca in epoca de aur si nu va mai fi nevoie sa munceasca din greu pt bugetari.
Profesorii din România au salarii foarte mari
Fă-te profesor!
Anul acesta au iesit cu totii la cersit de lovele ca era momentul deoarece a fost an electoral in cvare se dau multe cadouri.Au iesit militienii,au iesit cei din invatamant,au iesit din spitale,primariile si autoritile locale de si-au,,ajustat,, veniturile grossss si fara rusine.Au fost alegeri de s-au inscris tot felul de smecheri si prapaditi profitand toti de ,,vaca de muls,,numita bugetul de stat ,,tinut nu de bugetari ci chiar de mediul privat.Covrigaru,dulapu cu palton ficusutacut johanis,morcovistu de ciuca,,guvernul meu,, au tremurat in nadragi si au slobozit baierile pungii(ca doar nu dadeau de la ei,*reati al dreacu)dand favoruri in stanga in dreapta dupa preferintele si placerile tuturor bugetarilor.Si bonuri de vacante?!!De ce?de ce aveti voi bugetarii sa-ti platesca patronatu aceste favoruri?AAAAA tu esti mai special decat toti?Mai blegovani de guvrnanti da ce dracu credeti voi ca daca nu pui nimic in sac poti sa mai scoti ceva? Scoti canci de canci.ANAF si celelalte structuri care ar trebui sa stranga in buget si-au marit lefurile obraznice fara sa aiba nici o contributie serioasa prin ceea ce(nu) fac ei.S-0au sifonat miliarde de euro din fondurile europene de s-au imbogatit unii de nu mai stiu cati bani au.Amu o iesit in strada deja nemultumitii de s-au dus la bucale sa sperie mustele(guvernu tarii) format din aceiasi INCOMPETENTI la care s-au alaturat udmr-istii,la fel de specialisti.Au iesit de la naftalina luptatorii sindicalisti,la lupta impotriva railor tarii.Pana acuma au dormit pe p..la ca boul pe coada iar acuma s-au trezit ca sa faca revolutie….Vai si amar.
Pai lasa ca vine aprilie cu alegerile si vor vota pe cel care va face din romania gradina maicii domnului si s-a zis cu voi ciolaci covrigari,etc,etc,,vom fi ce-am fost si mult mai mult,noi dacii liberi,,Sa scoatem afara pe toti paronii straini si vom nationaliza totul,vom pune patronat roman,ne vom face fantani in curte,femeile vor sta cu rochiile desfacute sa le intre energia de jos in sus,barbatii vor merge in armata de la cel cu tzatza in gura pan* la cel cu barba sura si vom declara razboi le ue,nu vom sta in genunchi vom fi tari de tot.Vom da totul patronului craciun care a cumparat(era sa zic furat)unio satu mare si el va face ceea ce stie el cel mai bine:va pune totul pe chituci precum a facut si cu unio,da-i de-al nostru dac liber si el poate.O sa ni se supuna toti nenorocitii de la bruxelles,o sa le dam cu aghiasma de o sa iasa dracii din ei.AIci va fi raiu pe pamant…..Si-am incalecat pe-o șa,și v-am spus povestea asa.
Aceasta este o butada si trebuie tratata ca atare.Hai la multi ani tuturor…..
Nu e de ajuns ca ingheata salariile dar mai vor si suprainpozite pentru orele de meditatii !!!!!
INACCEPTABIL
Unde vă este performanța?
Reflectată în analfabetism?
de cerut se poate cere dar meritați?
Kati, mie unul chiar îmi pare rău că nu știi să folosești diacriticele (ă, â, î, ș, ț) și nici virgula.
Dar dai lecții despre combaterea analfabetismului.
Autoritățile trebuie să oblige părinții să își trimită copiii la școală, nu cum e la noi în anumite comunități.
În alte țări protecția copiilor e chiar dură cu părinții pentru nefrecventarea școlii de către copii, vezi Barnevernet.
De ce nu se vrea un sistem educational mai suplu cu mai putine materii,in care sa primeze vocatia si performanta profesorilor care la randul lor vor scoate elevi mai capabili decat in prezent? De ce se merge pe varianta asta ,,la gramada,, in care sunt bagati dea valma profesorii buni si dedicati cu cei care doar doresc un loc de munca caldut si cu vacante multe ? Cine se teme de reforme?Ma gandesc ca doar cei care se simt inapti pentru un act educational conform zilelor noastre! Cu mai putini profesori de materii optionale am avea mai mari salarii pentru profesorii de la materiile grele,gen matematica,fizica,chimie,de care chiar este o lipsa acuta in sistem.Pana cand nu se va interzice greva in sistemul public precum este in Germania tara asta nu va progresa cu adevarat.Pentru cei care vor comenta lipsa de diacritice in loc de fondul problemei imi cer scuze anticipat!