Un polițist din Cluj care a luat 5.000 de euro ca să facă o angajare la Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare a fost condamnat la închisoare, informează actualdecluj.ro. La doi ani după trimiterea în judecată, polițistul a fost condamnat cu executare pentru trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au acuzat că în perioada decembrie 2019 – februarie 2020, polițistul ar fi promis celuilalt inculpat că va face demersuri astfel încât o rudă a acestuia din urmă să fie angajată în cadrul IPJ Satu Mare, prin susținerea formală a unui concurs de angajare și ulterior, după câteva luni, să fie transferată la IPJ Cluj.
,,În continuare, în perioada februarie – iunie 2020, inculpatul, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unor funcționari din cadrul Poliției Române, ar fi pretins suma de 13.000 euro de la celălalt inculpat, din care suma de 5.000 de euro a fost pretinsă și primită pentru o presupusă persoană din București, iar diferența urma să fie achitată după angajarea promisă. În cele din urmă, promisiunea nu s-a realizat”, au arătat anchetatorii.
La individualizarea pedepsei, instanța a ținut cont de modul de comitere a infracțiunii, precum și de mijloacele folosite, reținând că polițistul a acționat pe o perioadă de timp de circa șase luni de zile, în care a pretins suma totală de 13.000 de euro, din care a și primit suma de aproximativ 5.000 de euro, în schimbul promisiunii făcute celuilalt inculpat, că fiica sa urma să fie angajată în cadrul IPJ Satu Mare prin susținerea formală a unui concurs de angajare și ulterior, după câteva luni urma să fie transferată la IPJ Cluj promisiune ce urma să se realizeze prin influența unui văr din București cu atribuții în cadrul Poliției.
Tribunalul a apreciat că sunt îndeplinite condițiile din Codul Penal pentru suspendarea pedepsei, dat fiind că pedeapsa aplicată este închisoarea sub 3 ani, că inculpatul nu a mai fost condamnat anterior, că și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității.
,,Totuși, ținând seama de persoana acestuia, de funcția publică pe care o îndeplinea la data comiterii faptei, de împrejurările concrete în care a comis fapta, de atitudinea nesinceră, de încercarea de a trasa responsabilități în sarcina altor persoane, și nicidecum să își asume faptele, susținând inclusiv că inspectorul șef ar fi avut o problemă vizavi de persoana sa, tribunalul apreciază că se impune, în mod necesar executarea pedepsei în regim de detenție, deoarece modul neasumat al inculpatului nu ne poate determina să apreciem că aplicarea pedepsei ar fi suficientă și că, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni. Se pare că inculpatul a fost obișnuit toată viața sa să „rezolve” diverse probleme ale prietenilor, prin ocolirea legii”, a motivat instanța.
Sursa: actualdecluj.ro
bravo, mai iesiti in strada specialilor, sa mai cereti ceva
Pentru astfel de activitati spre binele cetateanului politistii chiar ar merita sa ceara reducerea varstei de pensionare