Cabană cuprinsă de flăcări în judeţul Satu Mare. În noaptea dintre 22 și 23 februarie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare a fost solicitat să intervină pentru lichidarea unui incendiu de amploare la o cabană.
Apelul venit pe SNUAU 112, în jurul orei 21.00, anunța izbucnirea unui incendiu la o cabană aflată pe culme, în localitatea Poiana Codrului, cu risc de propagare la zona împădurită din imediata apropiere.
Pentru gestionarea operativă a situației de urgență au fost mobilizate două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de primă intervenție și comandă, un echipaj SMURD EPA cu 13 cadre militare coordonate de către comandantul Detașamentului de Pompieri Satu Mare, fiind solicitat și sprijinul Secției de Pompieri Fărcașa care a intervenit cu o autospecială de stingere și șase pompieri.
Totodată la locul evenimentului a fost implicat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Crucișor.
La momentul sosirii pompierilor militari, incendiul se manifesta cu ardere generalizată pe o suprafață de aproximativ 130 m², în interior și la acoperiș.
S-a intervenit de urgență la extragerea a două butelii de gaz aflate în interior și la limitarea și lichidarea acestuia înaintea propagării la zona împădurită.
Din fericire nu se aflau persoane în interiorul imobilului și nu au existat victime.
Cauza probabilă de producere a incendiului a constituit-o un scurtcircuit determinat de un conductor electric defect sau neizolat corespunzător.
Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SOMEȘ ” al județului Satu Mare va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.
Pompierii sătmăreni vă recomandă câteva măsuri de prevenire a incendiilor la gospodării/localuri/ spații de agrement etc.:
– Improvizațiile în cazul folosirii defectuoase a mijloacelor de încălzire, exploatarea necorespunzătoare a buteliilor, suprasolicitarea instalațiilor electrice, duc de cele mai multe ori la urmări foarte grave.
– Nu folosiți sobe și alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum și aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile;
– Verificați coșurile de evacuare a fumului, reparați-le, izolați-le termic și curățați-le periodic;
– Nu depozitați materiale combustibile în incinta centralei termice de la subsolul imobilului;
– Nu utilizați aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte;
– Nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;
– Nu așezați sau păstrați butelii de gaze în apropierea oricăror surse de căldură;
– Nu folosiți butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete;
– Nu fumați în locuri cu materiale combustibile, explozibile;
– Nu folosiți flacără pentru verificarea etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/conductei de gaz; verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun;
– Nu încălziți cu flacără buteliile și nu le folosiți culcate, răsturnate sau înclinate;
– Nu transvazați gazul din butelie în orice alte recipiente și nu folosiți butelii improvizate;
– Nu lăsați mâncarea pe foc nesupravegheată;
– Nu lăsați copiii nesupravegheați în locuință, cu lumânări aprinse, sobe, plite și/sau aparate electrice aflate în funcțiune.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro