Ultima actualizare: azi, 18:11
Totul despre sex

Vaccinările

vaccinariUn alt aspect  esential de care depinde mentinerea sanatatii in copilarie il constituie vaccinarile. In prezent, se recomanda ca toti copiii din Marea Britanie sa fie vaccinati impotriva a zece boli diferite:

  • Difterie
  • Tetanos
  • Pertusis (tusea convulsiva)
  • Poliomielita
  • Hib (Haemophilus Influenzae tip B)
  • Meningita C
  • Pneumococ
  • Rujeola
  • Oreion
  • Rubeola

Nu esee un moment placut, mai ales atunci cand vezi cum seringa se indreapta spre fetita ta perfect sanatoasa. E normal sa te ingrijorezi in legatura cu efectele adverse si te intrebi daca toate injectiile acestea sunt necesare.

Multi parinti isi fac griji si in legatura cu supraincarcarea sistemului imunitar al copilului, dar, in realitate, sistemul imunitar are o capacitate remarcabila: o persoana ar putea fi vaccinata impotriva a 10.000 de boli diferite, in mod eficient si fara niciun fel de riscuri.

E usor sa uiti ca unele dintre bolile pe care le preintampina vaccinurile erau fatale in trecut si ca ele reprezinta inca o amenintare serioasa pentru cineva care nu a fost imunizat.

Bacteriile care provoaca tetanosul sunt omniprezente in sol – inclusiv in gradina din spatele casei  sau in parc.

Vaccinul impotriva ROR (rujeolei, oreionului, rubeolei) care se administreaza in doua doze, la aproximativ 13 luni si inainte de inceperea scolii, este important in special pentru fete, oferind protectie impotriva rubeolei. Desi in copilarie este o boala usoara, daca apare in primele luni de sarcina, rubeola poate afecta grav dezvoltarea fatului. Virusul rubeolei poate afecta dezvoltarea organelor vitale si duce la surzire, orbire, afectiuni cerebrale si cardiace. Astfel, vaccinul nu numai ca iti protejeaza fiica, dar garanteaza si faptul ca aceasta nu va transmite rubeola unei femei insarcinate care nu este imuna la ea. Vaccinul asigura imunitate impotriva oreionului, care poate duce la inflamarea ovarelor, provocand probleme de fertilitate  cand fata va creste. Si, in al treilea rand, protejeaza impotriva rujeolei, care poate fi o afectiune grava, punand uneori in pericol viata.

Stiu ca multi parinti isi fac griji in legatura cu riscurile vaccinului ROR, dar exista numeroase dovezi stiintifice care atesta faptul ca acesta nu provoaca autism sau boala inflamatorie intestinala. Nu exista dovezi potrivit carora administrarea lor in combinatie – iar prima metoda presupune sase injectii diferite. Daca alegi sa urmezi calea vaccinurilor separate, desi eu n-as recomanda-o, ar fi bine sa verifici inainte de unde provin vaccinurile si sa te asiguri  ca ii administrezi fiicei tale intregul ciclu – multe persoane nu o fac, lasandu-si copilul vulnerabil la una, doau sau toate cele trei infectii. Vaccinurile din perioada prescolara sunt administrate de obicei la cabinetul medical local, dar mai tarziu, in anii de scoala, se efectueaza rapeluri.

Incearca sa tii evidenta vaccinurilor facute de fiica ta. Vor aparea mai tarziu situatii in care ar putea fi intrebata despre ele si va fi de ajutor  daca vei reusi sa afli repede datele cand i s-au administrat.

Acelasi lucru este valabil si pentru alte vaccinuri suplimentare ce I se administreaza in cazul in care calatoriti in afara tarii.

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.