Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop, colegul său Nagy Orban, vicepreşedintele Societăţii Maghiare de Cultură din Transilvania, Muzsnay Arpad și omul de cultură Sike Lajos, au prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, acţiunile desfăşurate în comun pe parcursul acestui an.
Astfel, pe 25 aprilie va avea loc o manifestare cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la izbucnirea răscoalei condusă de Gheorghe Doja, pe 26 aprilie va avea loc manifestarea „Rakoczi” – contemporanul nostru, cu ocazia împlinirii a 310 de ani de la alegerea lui Rakoczi Francisc principe al Transilvaniei la Alba Iulia. În 16 mai va avea loc comemorarea lui Paskandi Geza.
Unul dintre cele mai importante evenimente avea loc pe 15 iulie, când se vor împlini 130 de ani de la naşterea scriitorului evreu Rodion Marcovits din Gherţa Mică. Va avea loc lansarea cărții „Reb Ancsli şi alte povestiri vesele din Oaş”, tradusă pentru prima dată în limba română de către Felician Pop.
“Este o ediţie bilingvă ce va apărea la editura Kriterion, pentru prima dată în limba română. Rodion Marcovits a fost un scriitor evreu care a scris ungureşte despre români şi despre alte popoare. Aici am găsit paradigma omului universal, a celui deschis spre culturile vecine. Rodion Marcovits este o punte de legătură între poparele care convieţuiesc aici de sute de ani“, a spus Felician Pop.
De asemenea, Nagy Orban lucrează la traducerea cărții “Grădina mamei mele” care cuprinde alte povestiri ale scriitorului.
Vicepreşedintele Societăţii Maghiare de Cultură din Transilvania, Muzsnay Arpad, a spus că în ultimii ani a început să se discute despre Rodion Marcovits la nivelul întregii Europe.
“Este o renaştere a cultului lui Rodion Marcovits în întreaga Europă. Este foarte interesant că din 2010 se reeditează Garnizoana din Siberia“, a afirmat Muzsnay.
Programul manifestările va continua cu comemorarea lui Kolcsey Ferenc, Zilele Petofi Sandor sau Pelerinajul Ady Endre.
Muzsnay a precizat că România şi judeţul Satu Mare ar trebui să se mândrească cu faptul că a dat lumii personalităţi marcante ale culturii maghiare.
Reprezentanţii organizaţiilor prezente au ţinut să sublinieze buna colaborare pe care au avut-o anul trecut cu Centrul de Creaţie.
Domnule Director,al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop,
Am vrea sa stim “Proiectele culturale în anul 2014 pentru unele sate romanesti -exemplu Unimat ! Sau credeti cumva ca aceasta comunitate nu merita ? Toate propunerile /solicitarile pe cultura s-au lovit de un zid. Caminul Cultural e nefunctionabil se autodemoleaza.Nu va pasat si nu va pasa.Nu vreti o poza de grup cu nerealizarile din acest sat ?
Vedem ca pentru “altii”sunteti foarte harnic si foarte darnic . De ce oare ?
si noi va punem aceasi intrebare..sa va ganditi si la alte sate nu numai la unele .pentru unii muma si pentru altii ciuma.Nu e frumos. Ne-am hotarat si ne vom coaliza cu toti cei pe care ii neglijati si ne vom cere drepturile,ce va urma ,se va vedea .dar destul,nu mai rabdam
Centrul, deci si directorul, are obligatia sustinerii activitatilor in Caminele Culturale, de la Ministerul Culturii s-au dat multi bani pe proiecte facute de alte judete pt reparatia acestor camine. Citi bani a obtinut directorul Felician Pop? Dar din proiecte europene? Omagierea sau comemorarea scriitorilor e treaba bibliotecilor nu a folcloristilor.
Îi plin de diversiuni securistice pe aici! Reparatia căminelor culturale este treaba proprietarilor, adică a primariilor. S- au reabilitat zeci de camine culturale din judet in ultimii doi ani.
Dacă va pricepeți la chestii de astea, vorbiți totusi, la obiect, nu bateți câmpii.
Iar gasca securisto vultureasca sa se gândească la comemorarea
Îi plin de diversiuni securistice pe aici! Reparatia căminelor culturale este treaba proprietarilor, adică a primariilor. S- au reabilitat zeci de camine culturale din judet in ultimii doi ani.
Dacă va pricepeți la chestii de astea, vorbiți totusi, la obiect, nu bateți câmpii.
Iar gasca securisto vultureasca sa se gândească la comemorarea profesorului Tarnaru din Botiz!
Chiar, ce legătură are uciderea profesorului Ternar Ioan din Botiz cu Claudia? Stie Georgica ceva, sau ne lasă să-i reamintim?
Dar moartea acelei tinere nefericite din Țara Oasului, indragostita in anii 80 de un culturnic vulturnic?
Urmează demascarea definitivă a ucigasilor securisti!
Satmareni! În scurta vreme veti putea afla despre crimele securitatii satmarene, in serialul UCIGASII PRINTRE NOI cu marturii zguduitoare ale rudeniilor celor omorâți de securitate în anii 80 ai secolului trecut.
Pentru o imagine completă, cerem ” ajutorul ” familiei Vulturescu. Martirii știu de ce!